Vrij zijn om je te uiten in je eigen taal
Fryslân is uniek in Nederland met haar eigen officiële landstaal. Ook het Stadsfries en het Hylpers horen thuis in onze gemeente en dragen bij aan onze rijke cultuur. D66 staat positief tegenover het stimuleren en behouden van deze belangrijke cultuuruitingen in onze gemeente. Recente ontwikkelingen laten zien dat meertaligheid en het gebruik hiervan in de opvoeding ook veel kansen biedt en D66 juicht de meertalige opvang en de meertalige scholen in onze gemeente dan ook toe. D66 wil meertaligheid, waaronder het Fries, blijven stimuleren en bevorderen. Dat kan door de zichtbaarheid van meertaligheid op straat voor inwoners en ook voor toeristen. Het Fries is als communicatiemogelijkheid tussen de gemeente en inwoners steeds vanzelfsprekender. Dit is een positieve ontwikkeling die D66 van harte ondersteunt. D66 is wel van mening dat de mededelingen vanuit de gemeente (waaronder vacatures) niet uitsluitend in het Fries gepubliceerd zouden moeten worden. D66 wil streven naar tweetalige publicaties van dergelijke berichten, waarmee Nederlandstalige en Friestalige burgers bediend worden.
- We zijn een Regenbooggemeente waarin iedereen zichzelf kan zijn. Om hier nog beter invulling aan te geven, gaan we een nieuw plan opstellen om onze gemeente nog inclusiever te maken.
- We zorgen ervoor dat elke inwoner een zo gezond mogelijk leven kan leiden. We zetten daarvoor in op preventie van gezondheidsproblemen en voorlichting over gezonde keuzes.
- We zorgen voor een netwerk van wandelroutes zodat elke inwoner dicht bij huis aan beweging kan doen.
- Kinderen moeten voldoende bewegen en moeten aan cultuur kunnen doen. Ook bewustwording over een gezonde leefstijl is belangrijk. Wij willen scholen (financieel) ondersteunen om hier actief mee aan de slag te gaan.
- We stellen “Meitinkers” of deskundige meedenkers aan, die inwoners kunnen helpen bij het nemen van beslissingen en het stellen van vragen wanneer zij hulp van de gemeente nodig hebben.
- We zorgen voor voldoende plekken waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten.
- Wij willen een duidelijke en samenhangende woonzorgvisie voor én met onze ouderen ontwikkelen.
- Voor mantelzorgers maken we informatie gemakkelijk te vinden en we zorgen ervoor dat ze een direct aanspreekpunt hebben.
- Mensen met financiële problemen kunnen gemakkelijk hulp krijgen die bij hun persoonlijke situatie past.
- Bij het nemen van beslissingen in het Sociaal Domein betrekken we altijd professionals en ervaringsdeskundigen.
- Raadsleden gaan de komende jaren minstens twee keer per jaar op werkbezoek binnen het Sociaal Domein.
- Het Frysk, Stadsfries en Hylpers zijn zichtbaar aanwezig in onze hele gemeente.