Ondernemen
Het midden en kleinbedrijf (MKB) vormt voor onze gemeente een belangrijke basis voor de werkgelegenheid. De gemeente moet ondernemers ruimte geven voor hun ideeën en meedenken over verbeteringen. De gemeente moet als partner, met als gedeeld belang een gezonde werkgelegenheid, betrouwbaar en professioneel zijn. De gemeente heeft een ondernemersloket en werkt met accountmanagers die de ondernemers moeten faciliteren en meedenken met de ondernemers als het gaat om vergunningen en bestemmingsplannen. Het moet niet “nee, tenzij” zijn, maar “ja, mits”. Het midden en kleinbedrijf is naast een banenmotor ook een innovatiemotor. Deze motor wil D66 aanjagen door te zorgen voor een betere aansluiting van het MKB bij regionale onderwijsinstellingen. D66 vindt dat we moeten doorgaan met de kennisclusters van bedrijven, onderwijs en onderzoeksinstellingen en deze zelfs moeten verstevigen en uitbreiden. Qua onderwijs werken we in onze gemeente samen met het VO, MBO, HBO en WO. We vinden dat we moeten onderzoeken of we een (onderdeel) van een HBO-opleiding binnen onze gemeente kunnen vestigen.
De gemeente moet doorgaan met het organiseren van bijeenkomsten, waarbij bedrijven, scholen en de gemeente (3- O’s) elkaar kunnen vinden om te werken aan een betere gemeente voor alle partijen.
Wij willen in onze gemeente innoverende en duurzame startups stimuleren en het thuiswerken of het werken op een locatie dichtbij huis. D66 is daarom voorstander van maatregelen om startende ondernemers te interesseren voor vestiging in de gemeente en hen de helpende hand te bieden bij het vinden van een geschikte vestigingsplaats. Door corona hebben medewerkers hun weg gevonden tussen werken op locatie, thuiswerken en hybride tussenvormen. D66 wil een netwerk van “werkhubs” in de hele gemeente. Plekken waar je kunt komen werken of studeren dicht bij huis bijvoorbeeld in leegstaande kerken, dorpshuizen, sportkantines die overdag niet worden gebruikt. Zo creëren we ontmoetingen en netwerken.