RACE TO AACHEN — Europe Day Special

D66-fractievoorzitter Pepijn Pi Van de Venne (Sittard-Geleen) en Limburgs Statenlid Leon Vaessen (D66) brengen short-film uit over internationale mobiliteit in de grensregio ter gelegenheid van Europa Dag (9 mei). In deze film doen beide politici een Top-Gear-style-race naar het centraal station van Aken om de Thalys naar Parijs te halen.  
 

Europa Dag

Op 9 mei, 1950 werd door de Franse minister van buitenlandse zaken, Robert Schuman, de Schumanverklaring gegeven. Deze verklaring legde de basis voor de Europese Gemeenschap voor Kool en Staal (EGKS) – hedendaags: de Europese Unie (EU). Vaessen en Pi Van de Venne brengen daarom een 15-minuten-durende film uit op deze dag, om de noodzaak van Europese samenwerking te benadrukken en uitdagingen binnen deze samenwerking zichtbaar te maken. ‘’De short-film moet Europa, dat vaak als groot en complex wordt ervaren, op een laagdrempelige en toegankelijke manier dicht bij de mensen brengen die hier in onze grensregio wonen’’ aldus D66-fractievoorzitter Pi Van de Venne. 

Top Gear Style

De challenge tussen beide politici heeft als startpunt station Sittard. Leon Vaessen vertrekt met de auto vanuit het Transferium en raadslid Pi Van de Venne gaat middels het openbaar vervoer (de trein) reizen richting het Duitse Aken. De twee D66’ers gaan getimed met elkaar de wedstrijd aan om te zien wie het eerste op het juiste platform staat waar de Franse Thalys vertrekt richting Parijs-Noord. De twee vervoersopties behoren na te bootsen hoe inwoners in deze regio daadwerkelijk dagelijks de grenzen oversteken. Daarnaast legt de competitie bloot hoe het gesteld is met de efficiëntie van grensoverschrijdend reizen.

Internationale mobiliteit

De op YouTube te bekijken serie van Vaessen en Pi Van de Venne probeert lokale- en regionale Europese uitdagingen duidelijk onder de aandacht te brengen. ‘’Internationale mobiliteit, klimaat en politiek staan hierin centraal. De wedstrijd tussen Pepijn en mij om naar station Aken te gaan en daar via de Thalys de aansluiting op het Europese hogesnelheidsnet te pakken richting Parijs laat haarfijn zien waar er nog werk is op deze thema’s en waarom Europese samenwerking zo belangrijk is om daadwerkelijk de positie van de Euregio te verbeteren’’ aldus Statenlid Vaessen. 

RACE TO AACHEN Beeld: D66