D66-fractie stelt schriftelijke vragen inzake MKB-toets Sittard-Geleen

D66-fractievoorzitter Pepijn Pi Van de Venne stelt schriftelijke vragen aan het college van B&W inzake een lokale MKB-toets voor besluitvorming naar aanleiding van de in de Provinciale Staten aangenomen motie van D66.

Fractievoorzitter Pepijn Pi Van de Venne - Beeld: Gemeente Sittard-Geleen

Economisch sterk Sittard-Geleen

Sittard-Geleen is een grote economische speler in Limburg, met vele grote bedrijven en multinationals maar ook kleine lokale bedrijven die een sterke binding hebben met de stad. Het MKB in onze provincie is verantwoordelijk voor meer dan 80 procent van de werkgelegenheid en is daarmee de motor van onze economie. Daarnaast is een bloeiend MKB cruciaal voor het aantrekkelijke vestigingsklimaat van Sittard-Geleen als ondernemersstad, vindt D66.

Invloed besluiten op MKB

Gemeentelijke besluiten in een economisch maar ook ruimtelijk kader hebben vaak gevolgen voor het MKB, hoewel zij maar in beperkte mate betrokken kunnen worden bij gemeentelijke plan- en besluitvorming. Op landelijk niveau — voor wet en regelgeving — is een MKB-toets verplicht. Deze MKB-toets meet werkbaarheid, uitvoerbaarheid en regeldrukkosten aan de voorkant middels een panelgesprek.

Experimenten

Op lokaal niveau zijn in de gemeenten Den Haag en Rotterdam experimenten uitegvoerd met de MKB-toets. Deze proeven zijn positief geëvalueerd en VNO/NCW roept daarom op dit breder te trekken, zowel provinciaal als gemeentelijk.

D66-motie Provinciale Staten

In de Provinciale Staten vergadering van 12 april jl. is een motie aangenomen voor het instellen van een MKB-toets Limburg. D66 is van mening dat het wenselijk is dat het MKB in Sittard-Geleen vooraf kan meedenken over (grote) gemeentelijke investeringen en plannen als het gaat om de werkbaarheid, uitvoerbaarheid en regeldruk — omdat plannen daar hopelijk beter van worden.

Schriftelijke vragen D66-fractie

Gezien dit alles heeft de D66-fractie de volgende vragen aan het college van B en W: