Oostflank

Donderdag 7 maart vergaderde de gemeenteraad over het koersdocument Oostflank. In dit koersdocument  hebben Oisterwijk en Tilburg hun gedurfde visie voor de periode tot 2040 gepresenteerd. Het ambitieuze plan omvat de dorpen Berkel-Enschot, Biezenmortel, Haaren, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout, evenals het omringende landelijke gebied. Tot 2040 streven de gemeenten naar een versterking van het landschap, de natuur, en de lokale economie, met als kers op de taart de bouw van circa 5000 grotendeels betaalbare woningen.

Toekomstvisie op hoofdlijnen

Het is een toekomstvisie op hoofdlijnen, het beschrijft een set ambities. Het is geen formeel ruimtelijk ordeningsdocument. Er komt niet één nieuw bestemmingsplan voor het gehele gebied. Per ontwikkeling worden straks omgevingsplannen gemaakt. Dit Koersdocument zet in op klimaatbestendigheid door regenwater beter op te vangen en vast te houden, wat verdroging tegengaat en het grondwaterpeil verhoogt. Met het koersdocument Oostflank wordt een belangrijke stap richting een duurzame, evenwichtige ontwikkeling van dit prachtige gebied gezet.
De raad heeft echter wel een aantal opmerkingen voor verbetering meegegeven aan het college.

Intensieve participatie, maar niet iedereen voelt zich gehoord

De afgelopen twee jaar hebben bewoners, boeren, ondernemers, natuurorganisaties, het waterschap en projectontwikkelaars actief meegedacht over de toekomst van de Oostflank. Ondanks talrijke bijeenkomsten en overlegmomenten, hebben sommige belanghebbenden, met name uit de landbouw en boomteeltsector,  zich niet voldoende gehoord gevoeld. D66 heeft daarom een amendement ingediend om het college op te roepen ervoor te zorgen dat vertegenwoordiging van de sector aan de bespreektafels verzekerd is.

Heukelom waakt voor behoud eigen identiteit

Het koersdocument benoemt specifieke gebieden waar geen bebouwing is toegestaan, met als doel de dorpen minimaal 750 meter van elkaar te laten en niet aan elkaar te laten groeien. De buurtraad van Heukelom heeft bezorgdheid geuit over het mogelijke verlies van identiteit door de toewijzing van ruimte voor ruimte kavels. D66 en PGB hebben hierop gereageerd met een amendement, waarin om het college wordt herinnerd aan het besluit van de raad van 29 juni 2023, waarin het belang van burgerparticipatie wordt benadrukt voordat verdere stappen worden genomen in dit gebied.

Bedrijventerreinen

D66 stelt prioriteit bij het revitaliseren van bestaande bedrijventerreinen alvorens nieuwe aan te wijzen. Dit bevordert duurzaamheid en efficiënt ruimtegebruik, wat essentieel is voor een gezonde economie en leefomgeving. Laten we investeren in de toekomst van onze bedrijventerreinen en daarvoor eerst een goed plan ontwikkelen.

Tenslotte heeft de raad ook uitgesproken dat zij vindt dat lokatie visies, zoals de Woonzorgvisie en de visie Buitengebied, leidend zijn en voorrang hebben op dit regionale koersdocument. Het college heeft dus huiswerk meegekregen om het koersdocument en het proces verder te verbeteren. In mei volgt dan de definitieve behandeling en besluitvorming in de raad.