Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) regeling moet soepeler

D66 diende samen met L3B een voorstel in om de regels rondom de TONK regeling aan te passen. Het is gebleken dat in Lansingerland maar weinig mensen steun konden krijgen van deze regeling vanwege de strenge eisen. Over de afgelopen maanden zijn slechts twee uitkeringen toegekend, waardoor er slecht 2500 euro is uitgekeerd – terwijl er tientallen keren zoveel geld door de rijksoverheid is toegekend aan Lansingerland voor de uitvoering van de TONK regeling. 

Ruimhartig

Het voorstel van L3B en D66 werd door veel partijen gesteund. D66 is blij om te zien dat we niet de enige partij zijn die vinden dat de Lansingerlandse definitie van ruimhartig veel te streng is. We vinden het belangrijk dat de regels aansluiten. Daarin speelt de afstemming met de regio ook een belangrijke rol. De economische belangen van Lansingerland stoppen niet bij de gemeentegrens en daarom is het van belang dat regels in Lansingerland enigszins overeenkomen met die van onze buurgemeenten, zoals Rotterdam.

Spaargeld

De wethouder ging gelukkig mee met versoepelen van de voorwaarden voor de TONK regeling. Ondermeer de vermogenseis wordt aangepakt; op dit moment mag je bij het aanvragen van de TONK maximaal 2500 aan tegoeden hebben – en dat is bijvoorbeeld inclusief spaargeld van minderjarige kinderen. Feitelijk moet je als inwoners al failliet zijn voordat je gebruikt kunt maken van de TONK regeling, wat natuurlijk absurd is. Deze voorwaarde een stukje ruimhartiger maken is één van de manieren om de TONK regeling effectiever en eerlijker te maken.