Beeld: Brecht Weerheijm

D66 pleit voor partnerschap tussen Lansingerland en Oekraïne

De oorlog in Oekraïne woedt nu al maandenlang. Miljoenen Oekraïners zijn op de vlucht en er zijn tienduizenden slachtoffers gevallen. Vele Lansingerlanders hebben zich de afgelopen tijd al ingezet voor ontheemde Oekraïners en dragen Oekraïne een warm hart toe. Humanitaire hulp blijft noodzakelijk, bijvoorbeeld om de gezondheidszorg in stand te houden en de landbouw draaiende te houden. Daarom wil D66 onderzoeken hoe Lansingerland de lokale banden kan aanhalen met Oekraïne, bijvoorbeeld door een stedenband.

Oproep

Niet alleen het menselijk leed in Oekraïne is ongekend groot, ook de materiële schade loopt in de honderden miljarden en de wederopbouw na de oorlog zal Oekraïne niet alleen kunnen doen. In zijn speech aan de Tweede Kamer afgelopen maart riep de Oekraïense president Zelensky op om de lokale samenwerking tussen Oekraïne en Nederland te verbeteren, met de oproep “kies een stad die je wilt herbouwen”.

Goede voorbeelden

Andere gemeenten gingen Lansingerland hier al in voor. Zo is in Ede onlangs een motie aangenomen om een stedenband te onderzoeken. Maar ook gemeenten die al een stedenband hebben, laten zien hoe waardevol deze band is. Maassluis schoot bijvoorbeeld haar zusterstad Berehove in west-Oekraïne te hulp met humanitaire hulp en financiële steun. Samenwerking, zoals een door een stedenband, zorgt voor kortere lijntjes en meer betrokkenheid tussen inwoners en het bestuur van gemeenten. Zo ontstaat er niet alleen solidariteit, maar ook kansen voor economische samenwerking. Ook de VNG doet onderzoek naar hoe hulp vanuit gemeenten het beste gecoördineerd kan worden en onlangs riep de gemeenteraad van Doetinchem het ministerie van buitenlandse zaken op om te assisteren met het stroomlijnen van samenwerking tussen Nederlandse en Oekraïense gemeenten.

Landbouw

Lansingerland heeft daarbij unieke mogelijkheden, als ‘home of horti science’. Oekraïne is één van de grootste producenten van graan ter wereld en daardoor van levensbelang voor vele miljoenen mensen. De oogst lijdt zwaar onder de agressie van Poetin, maar de kennis en kunde die aanwezig is in Lansingerland kan Oekraïne helpen de productie weer snel op gang te brengen. Daarom roept D66 ook op om de banden aan te trekken met regio’s of gemeenten die qua profiel aansluiten op Lansingerland.

Bespreking

Tijdens de commissievergadering Algemeen Bestuur op 7 september gaat de raad van Lansingerland op verzoek van D66 in gesprek over de mogelijkheden om de samenwerking te versterken. D66 hoopt dat de andere partijen in Lansingerland ook kansen zien en creatief mee willen denken over hoe het bestuur en de samenleving van Lansingerland bij kunnen dragen aan de wederopbouw van Oekraïne.