Begroting 2022: bezuinigen, investeren, of (geen) van beide?

Tijdens de laatste raadsvergadering van 2021 is de begroting voor het komend jaar door de raad vastgesteld. Na een complex proces ligt er nu toch een begroting waar Lansingerland mee vooruit kan.

Bezuinigen én investeren?

Het college stelde in de begroting oorspronkelijk een flinke reeks bezuinigingen voor, maar wilde tegelijkertijd ook extra geld inzetten om te investeren in de eigen organisatie. Deze investeringen waren slecht onderbouwd en tijdens de behandeling van de begroting in de commissie bleek dat er meer geld komt uit de kas van het rijk.

De gehele gemeenteraad vond het lastig om aan de ene kant bezuinigingen door te voeren, maar tegelijkertijd wel in geld te steken in de eigen organisatie, op basis van summiere informatie. Een lang proces volgde waarin in de eerste instantie de intensiveringen uit de begroting te halen, totdat het college met betere onderbouwing komt. Daarnaast werd besloten de bezuinigingen voorlopig uit de begroting te halen.

Druk op personeel

Tijdens de behandeling in de commissie afgelopen december kwam het college met verdere onderbouwing voor de voorgenomen investeringen. Daarin bleek dat Lansingerland kampt met flinke tekorten in het personeelsbestand, waardoor de continuïteit van de organisatie onder druk staat. Het extra investeren, zeker op het gebied van informatieveiligheid, is van levensbelang nu steeds meer organisaties gehackt worden.

Goed proces

Uiteindelijk is de raad akkoord gegaan met de nieuwe begroting – met extra investeringen, en zonder bezuinigingen op het sociaal domein. D66 blikt terug op een complex proces waarbij de raad samen is opgetrokken om de beste uitkomst te realiseren voor Lansingerland.

Sombere vooruitzichten

Echter moet Lansingerland zich niet rijk rekenen. Ondanks dat in 2022 niet bezuinigd hoeft te worden en er zelfs ruimte is voor investeringen, betekent dit niet dat Lansingerland nu rustig vaarwater is gekomen. Het meerjarige beeld vanaf 2023 ziet er nog steeds heel slecht uit. De meevallers volgend jaar bieden geen enkele garantie en de kans is groot dat er in de begroting van 2023 alsnog flink bezuinigd moet worden. Er ligt een flinke taak te wachten voor de nieuwe raad en college!