Motie D66 en VW: college voorkom verschraling scholierenvervoer

Een brief aan leerlingen van het voortgezet onderwijs in Oud Beijerland veroorzaakte grote onrust deze week. Leerlingen van onder andere het Hoeksch Lyceum kregen te horen dat er na de kerstvakantie minder bussen worden ingezet in de drukken uren ’s ochtends. Scholen in de Hoeksche Waard gaan hun lesrooster aanpassen omdat extra bussen door de nieuwe dienstregeling komen te vervallen. Het is daardoor goed mogelijk dat sommige leerlingen niet mee kunnen met de bus en dus te laat komen.

Hoge brandstofprijzen en personeelstekort

Als oorzaak werden hoge brandstofprijzen en personeelstekort genoemd bij Connexxion, die de buslijnen verzorgt. Het gevolg van deze maatregel is dat verschillende scholen hun roosters aanpassen. Voor het Hoeksch Lyceum betekent dat bijvoorbeeld dat vakken als tekenen en mentoruren naar het eerste uur verhuizen. Op die manier wordt minder lesstof gemist als leerlingen door uitvallende of overvolle bussen niet op tijd op school kunnen komen, zo is de gedachte.

Vragen aan het college

Onze fractie heeft tijdens de raadsvergadering afgelopen dinsdag direct vragen aan het college van B&W gesteld hierover. “Ook al gaat de gemeente hier niet rechtstreeks over: dit kunnen we echt niet laten lopen,” aldus Coen Raijer. “We geven echt een verkeerd signaal aan onze jonge inwoners als we het laten gebeuren dat ze niet op een normale manier met de bus op tijd op school kunnen komen. Dit is een moment waarop we als gemeenteraad moeten laten zien dat we hier niet mee akkoord gaan.”

Niet tevreden met antwoorden van de wethouder

Wethouder van Waveren, die verantwoordelijk is voor Openbaar Vervoer was niet aanwezig bij de raadsvergadering. Zijn plaatsvervanger, Wethouder van der Wulp, kon niet direct garanderen dat er een oplossing zou komen en liet ook in het midden of de gemeente hier een rol in zou moeten spelen. Wij hebben daarop samen met VoorWaards Hoeksche Waard een motie gemaakt die het college oproept initiatief te nemen om tot een oplossing te komen en verschraling van het scholierenvervoer tegen te gaan. De motie van Raijer roept het college op om leiderschap te tonen in deze en samen met scholen, provincie, en vervoersbedrijven tot een oplossing te komen.

Motie aangenomen

Onze motie is met ruime meerderheid aangenomen. Coen Raijer: “We zijn blij dat de raad met zo’n grote meerderheid achter onze motie staat. We zullen het college kritisch volgen bij het komen tot een oplossing. Verdere verschraling van het openbaar vervoer, zeker voor scholieren gaat er bij ons niet in!”