Het complete verhaal

Als ik iets geleerd heb na ruim 12 jaar in de gemeentepolitiek is het dat je alleen goede beslissingen kunt nemen als je het complete verhaal kent. De voordelen en de nadelen maar ook een goed inzicht op de impact van een beslissing en in de verschillende keuzes die je hebt als raadslid.
We zien in Den Haag dat besluitvorming in een steeds complexere wereld lastig uit te leggen is aan de Nederlander, terwijl dat juist essentieel is voor het behoud van vertrouwen in de politiek. Ook in Heemskerk nemen we impactrijke besluiten waarbij we als verschillende partijen elkaar proberen te vinden. Dat lukt uiteraard niet altijd dus waar de één zijn zin krijgt staat de ander met lege handen. Het wordt alleen een probleem als de beeldvorming voorafgaand een besluit sterk afwijkt van de daadwerkelijke situatie of belangrijke context weglaat. Dat kan komen door slechte communicatie of als individuen of politieke partijen hier bewust op inzetten voor het bekrachtigen van het eigen standpunt. Iets wat helaas regelmatig voorkomt. Twee voorbeelden:

Verbouwing gemeentehuis; duurkoop of goedkoop?

De beeldvorming die werd neergezet was dat er 5 miljoen van ons belastinggeld onnodig over de balk wordt gesmeten. Het complete verhaal is dat er wordt geïnvesteerd in de werkomgeving van de ambtenaren én in de dienstverlening naar onze inwoners. En dat we de investeringen terugverdienen met de huurinkomsten van de maatschappelijk partners die gehuisvest kunnen worden in het gemeentehuis. Het kost de inwoner niets maar het levert wel wat op.

Realiseren 50 flexwoningen; voor wie doen we dat?

Het beeld wat leefde was dat we 50 flexwoningen uit de grond stampen voor statushouders. Participatie is bijzaak.  Het complete verhaal is dat Woon Op Maat wil meedoen met de aankoop van 50 flexwoningen om op korte termijn woningzoekenden te bedienen. Dat tempo hierbij noodzakelijk is vanwege de deadline. Dat we de participatie zo goed als mogelijk inrichten en dat de woningen zijn voor starters(20), spoedzoekers(15) en statushouders(15).

Vragen staat vrij

D66 zoekt de samenwerking op om zoveel mogelijk van onze ideeën te verwezenlijken. Juist bij besluiten met een grote impact is het belangrijk de beeldvorming te laten aansluiten op de realiteit met alle context. Zo krijgen we een zuiver debat op de inhoud en zijn de keuzes transparant en uitlegbaar en krijgen inwoners vertrouwen in de politiek, ook als ze het niet met de besluitvorming eens zijn. U als inwoner mag ons daar altijd aan houden en op bevragen.