Bomen op de Geniedijk blijven staan!

Bomen op de Geniedijk

De 393 bomen op de Geniedijk blijven staan! Na een verhit debat werd gisteravond de motie aangenomen van D66 en Groen Links waarin het college wordt opgeroepen om de kapvergunning in te trekken. Een mooi resultaat van een proces dat ruim een jaar heeft geduurd!

De Geniedijk, een prachtig wandel- en fietsgebied, wordt gekenmerkt door een statige en indrukwekkende rij populieren. In augustus 2023 werd duidelijk dat deze gekapt zouden worden.
 

Samen sta je sterk!

Omwonenden en de Stichting Fauna Haarlemmermeer trokken aan de bel bij de gemeenteraad. Debatten, moties, de bezwarencommissie en de rechter kwamen eraan te pas om dit onzalige plan een halt toe te roepen. Een plan dat is gebaseerd op het bomenbeleid uit 2015 en een visie op de Geniedijk die de gemeenteraad in 2009 (!) heeft vastgesteld. Beleid waar kennelijk dusdanig veel ruimte inzit dat het preventief kappen van bijna 400 gezonde bomen tot de mogelijkheden behoort. En dat terwijl bomen een cruciale rol spelen in het tegengaan van klimaatverandering en het bevorderen van de biodiversiteit.

Natuurlijk kunnen er takken afbreken en kunnen bomen omwaaien. Maar dat kan volgens D66 Haarlemmermeer geen reden zijn om bijna 400 bomen te kappen. Zeker niet in een natuurgebied en ook niet als er nieuwe, jonge bomen voor in de plaats komen. De functie van een jonge boom voor klimaat en biodiversiteit is echt anders dan van een volwassen boom.
 

De toekomst

Maar zijn we er dan? Nee! De kapvergunning wordt weliswaar ingetrokken maar het bomen- en kapbeleid moet wat D66 betreft worden aangepast. Het beleid in nu teveel gericht op ‘herplant’ terwijl ‘behoud en onderhoud’ volgens ons leidend zouden moeten zijn. Daarnaast is het beleid bijna 10 jaar oud.In tijden van klimaatverandering is het, wat ons betreft, belangrijk om zekeréén keer per vijf jaar te kijken of het beleid nog up-to-date is. Ook hiervoor stellen we een motie op die we binnenkort in zullen dienen.