Charlotte van der Meij

Charlotte van der Meij - Beeld: Barbara Kroon

Charlotte van der Meij is wethouder Zorg en Welzijn, Klimaat & Energie in de gemeente Haarlemmermeer. Haar levensmotto is “Loeven in de Vlaag”. Haar grootste hobby is dan ook zeilen.

  • 51 jaar
  • Sassenheim
  • Nieuw-Vennep

Ha, mijn naam is Charlotte van der Meij. Ik ben sinds 2022 wethouder in de gemeente Haarlemmermeer.  Deze functie vervul ik met passie. Nederland kent een, in de kern, fantastisch systeem van sociale zekerheid. Als je ziek bent kun je hulp krijgen, als het even niet lukt om een baan te vinden is er een bijstandsuitkering, als er ondersteuning nodig is bij de opvoeding van kinderen, kunnen we daarvoor zorgen. Daar ben ik trots op. Maar de afgelopen jaren zijn we op sommige punten doorgeslagen. We verwachten soms teveel van mensen met wie het (even) niet zo goed gaat. Zelfredzaamheid werd het toverwoord binnen het sociaal domein. Maar toveren bestaat niet…het zijn altijd tovertrucjes die gebruikt worden. En met trucjes help je niemand.
 
Soms moet je taken tijdelijk overnemen. Soms moet je mensen tijdelijk wat aan de hand nemen en soms moet je mensen juist heel snel zelf en zelfstandig weer op pad sturen. We moeten dus veel beter oog hebben voor wat iemand nodig heeft.
 
De keerzijde van mijn trots op ons geweldige vangnet, is dat ik ook vind dat we heel scherp moeten zijn op misbruik van dat systeem. Door misbruik dreigt het systeem onbetaalbaar te worden, waar juist kwetsbare mensen de dupe van worden. Over het voorkomen van misbruik ben ik dus net zo gepassioneerd als over ons geweldige “sociaal domein”.

Daar waar ik wandel met mijn hond…Een stukje natuur waar eigenlijk nauwelijks meer onderhoud plaatsvindt. De paden er niet beter op worden, omgewaaide bomen blijven liggen en het verval dus vrij spel heeft. Daarom dus… onvervalste natuur.

Om Koploper te worden op onderwerpen die ons aan het hart gaan; de energietransitie (zorg voor de toekomst), woningbouw en in mijn geval een toekomstbestendig (en dus kwalitatief en betaalbaar) sociaal domein.

-Zorg en welzijn
-Klimaat en Energie
-Juridische zaken
-Vergunningen
-Handhaving
-project: het Gemeentehuis .

Reële kans op een “betere wereld”. Met realisme de problemen van onze tijd (en die in de nabije toekomst) benoemen en met haalbare oplossingen komen.

Pfffff….onnoemelijk veel favorieten…100 jaar eenzaamheid van Gabriel Garcia Marquez staat wel al lang in de wisselende top. Omdat je bij het lezen de geluiden kunt horen en de smaken vanaf de bladzijden kunt proeven. 

Cabaret en concert. Om te lachen en te dansen.