Mini-symposium “Heeft de natuur ook rechten?”

LET OP: auteursrechten ontbreken. S.v.p. de auteursrechten invullen voor deze afbeelding before using it.

Je kunt geen krant openslaan, geen nieuwswebsite openen of het gaat erover; rechten voor de natuur.
Maar wat betekent dat eigenlijk? En hoe zie je dat in je eigen omgeving terug?
 
Samen met de fractie van het Europarlement en de thema afdeling Duurzaamheid organiseren wij dit mini-symposium. Het doel van het symposium is om met elkaar (sprekers en deelnemers) in gesprek te gaan over de rechten van de natuur. Waarom zijn die eigenlijk zo belangrijk? En is het mogelijk om de natuur op een andere manier een stem te geven in de beslissingen die we dagelijks nemen. Hoe kunnen we dat doen als persoon, als bedrijf, als instelling of als overheid?
 
We bespreken niet alleen wat theoretisch of juridisch mogelijk en nodig is, maar delen ook concrete verhalen uit de praktijk. Bijvoorbeeld van Corinne Kalisvaart. Zij is oprichtster van Fauna Haarlemmermeer, en geeft de dieren in Haarlemmermeer een stem. Maar ook horen we hoe Samira Rafaëla, als Europarlementariër, de natuur via handelsverdragen rechten geeft. Rabiaâ Benlahbib, directeur van Fort Vijfhuizen, vertelt over de mogelijkheden van een zoöperatie. Een nieuwe organisatievorm waarbij al het leven een stem krijgt bij de besluitvorming.
 
En we gaan zelf aan de slag. Met onder andere een casus over de Olmenhorst. Welke rechten zou de natuur daar hebben? Hoe zouden we die rechten vorm kunnen geven? En wat kunnen wij daar zelf voor doen? Na dit symposium hopen we dat je met een andere blik naar je directe omgeving en al het leven om je heen kijkt.
 
Het symposium is ook een eerbetoon aan ons onlangs overleden oud-bestuurslid Luit Buurma. Een bevlogen D66-er. Hij zette voor ons het onderwerp, rechten voor de natuur, op de kaart. Dit werd onder andere opgepakt door Europarlementariër Samira Rafaëla. Vlak voor zijn overlijden was Luit druk bezig met het organiseren van een mini-symposium over rechten voor de natuur. Wij hopen dit nu in zijn geest vorm te kunnen geven.

Je bent van harte welkom. Omdat er beperkt plek is, vragen we je om je van tevoren op te geven door een mail te sturen naar [email protected]
 
Wees er snel bij, want vol = vol.

Tijd en locatie

Wanneer: zaterdag 27 januari
Hoe laat: 13.00 tot 16.00 uur
Waar: Boshuis
op Landgoed de Olmenhorst,
Lisserweg 481,
2165 AS Lisserbroek