D66: actie voor meer dan 66% opkomst bij
gemeenteraads-verkiezingen
D66 roept de gemeente op om in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 stevig in te zetten op opkomstbevordering. Raadslid Mirjam Gietema stelt namens de fractie schriftelijke vragen aan het college om concrete maatregelen af te dwingen. D66 zet in op de ambitieuze opkomstdoelstelling van minimaal 67% op 18 maart 2026. In 2022 ging slechts 54% van de stemgerechtigden naar de stembus, de laagste opkomst ooit bij gemeenteraadsverkiezingen.
Democratische besluitvorming is sterker als meer mensen hun stem laten horen. De gemeente speelt hierin een cruciale rol, met toegankelijke stembureaus en gerichte voorlichtingscampagnes. Extra aandacht is nodig voor groepen die minder vaak stemmen, zoals jongeren, praktisch opgeleiden en mensen met een migratieachtergrond.
Mirjam Gietema: “De opkomst bij verkiezingen is geen natuurverschijnsel, maar iets waar we invloed op hebben. Als gemeente moeten we stemmen toegankelijker, aantrekkelijker en vanzelfsprekender maken. We zien dat sommige groepen, zoals jongeren en praktisch opgeleiden, nog steeds ondervertegenwoordigd zijn. We kunnen niet blijven toekijken, maar moeten aan de slag. Hoe meer inwoners zich gehoord voelen, hoe sterker onze lokale democratie.” De fractie heeft de vragen samen met GroenLinks, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, Partij voor het Noorden en Student & Stad ingediend.
Nachtstembureau
D66 stelt voor om verkiezingsfestivals op mbo’s, hbo’s en universiteiten te organiseren, zodat jongeren laagdrempelig kennismaken met politiek en stemmen. Tijdens de afgelopen Europese verkiezingen bleek dat deze aanpak werkt. Ook pleit D66 voor een nachtstembureau, zodat mensen flexibeler kunnen stemmen. Daarnaast wil D66 dat de gemeente buurtgerichte verkiezingsdebatten organiseren, samen met bewoners en maatschappelijke organisaties, waarbij inwoners zelf de gespreksthema’s bepalen. “Dit idee ontstond tijdens onze fractievergadering in De Wijert. Inwoners uit de buurt gaven aan dat dit de opkomst in hun wijk – waar in 2022 maar 44% van de stemgerechtigden naar de stembus ging – kan vergroten. Ik geloof erin dat dit ook werkt in andere wijken en buurten in de gemeente,” aldus Gietema. D66 vraagt of het college verder of het bereid is samen te werken met onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties om first-voters beter te informeren.
Elke stem
D66 verwacht van het college een stevige inzet en concrete acties om in 2026 een hogere opkomst te realiseren en blijft zich inzetten voor een sterke democratie waarin iedere stem telt. De Tweede Kamerfractie van D66 heeft ook de verantwoordelijk minister gevraagd wat zij doet om de opkomst te verhogen. De gemeenteraadsverkiezingen zijn op woensdag 18 maart 2026. Zet deze datum nú alvast in je agenda!
D66 fractie in de buurt
De politiek speelt ook een belangrijke rol in het verhogen van de opkomst. We hebben elke week werkbezoeken en afspraken met inwoners en organisaties om een goed beeld te hebben van wat er speelt en nodig is. Daarnaast is de D66 fractie elke maand aanwezig in een specifieke buurt. Via straatgesprekken en openbare vergaderingen in wijken en dorpen brengen we de politiek dichter bij inwoners. Zo leerden we in van de gesprekken in Meerstad en De Wijert bijvoorbeeld dat er te weinig plekken zijn waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten. Het belang van veilige wandel- en fietspaden was een punt van aandacht in Glimmen en Vinkhuizen. En dat inwoners allemaal actief mee willen werken is iets wat we overal horen! Inwoners die meedoen aan onze vergaderingen in de buurt zijn ontzettend enthousiast. Het geeft het echt inkijkje hoe de lokale politiek werkt en geeft ons inspiratie en extra motivatie om onze rol als volksvertegenwoordigers actief en samen met inwoners invulling te geven!