Houding college
“Arme Groningers….
Ik maak me zorgen dat jullie bestuurders zich meer richten op wat Den Haag verkeerd doet dan op wat zij zelf als bestuurders in Groningen moeten veranderen”
Dat zijn de treffende woorden van Marco Pastors die enige tijd geleden te gast was in onze raad om ons te adviseren over de wijkvernieuwingen in Groningen.
Het patroon dat Pastoor waarneemt bij dit college is herkenbaar: het voortdurend wijzen naar Den Haag voor elk probleem waar we in Groningen niet uitkomen, terwijl er hier ontzettend veel te doen is. Er kan meer dan dat we tot nu toe hebben gedaan, maar dat kan alleen samen met onze inwoners, door ze veel meer te betrekken en mee te laten denken en doen.
Groningen kreeg in 2022 niet alleen een groter college met maar liefst 8 wethouders, maar tevens ook een van de meest linkse coalities van Nederland met de PvdD en SP als nieuwe collegepartijen. Maar zaken als de biodiversiteit en de revolutionaire arbeidersstaat zijn in 2022 niet dichterbij gekomen. Echter, als het gaat om revoluties, dan gaat onze voorkeur uit naar een klimaatrevolutie.
Vandaag bespreken we met elkaar wat dit omvangrijke college heeft opgeleverd na 1 jaar en vooral ook wat er is blijven liggen.
Mede daardoor is er een positief resultaat over 2022 van bijna 27 miljoen euro. Dat lijkt mooi, maar het betekent wel dat we niet alles hebben gedaan voor onze inwoners.
Want hoewel we op langere termijn een groot gat tegemoet zien als gevolg van besluiten in Den Haag, zijn er het afgelopen jaar flink wat middelen vanuit datzelfde Den Haag onbenut gebleven, bijvoorbeeld voor de opvang van Oekraïners waar we geld aan overhielden, en coronasteun voor ondernemers en de culturele sector, die dit college onvoldoende wist te bereiken. Doodzonde!
Wat het college overigens wel deed voor onze lokale ondernemers, was ze confronteren met de aankondiging van extra regeltjes en belastingen waardoor de relatie flink werd verstoord. Maar daarover meer in het voorjaarsdebat.