Mirjam Gietema

Beeld: Mirjam Gietma

Introductie

  • 33 jaar
  • Workum
  • Groningen
  • Zij/haar

Vanuit passie en bevlogenheid wil ik de komende vier jaar met jullie werken aan uitdagende maatschappelijke vraagstukken die ons (in toenemende mate) raken. Er gebeurt al ontzettend veel maar er is meer nodig. Vooral op het gebied van armoede en schulden, toegankelijkheid van sport en cultuur, en sociale duurzaamheid zie ik een noodzaak en kansen. Mensen verdienen aandacht en actie op de korte termijn, een geluid in de raad dat de kern van het menselijk ervaren probleem raakt en een aanpak die hier een zichtbaar en voelbaar verschil in maakt. Met lef, bescheidenheid en geduld wil ik ervoor zorgen dat mensen in de gemeente Groningen (weer) grip hebben op hun eigen leven, gebruik kunnen en durven maken van kansen en van daaruit een bijdrage kunnen leveren aan onze lokale samenleving.  

Ik ben nieuwsgierig wat er leeft in de gemeente. Wat speelt er in jouw hoofd? Wat is belangrijk voor de straat of wijk waar jij woont? Hoe verloopt de uitvoering van de bijstand? En wat doen en zien jullie bijvoorbeeld als Voedselbank, Stichting Leergeld en Humanitas vanuit de uitvoering? 

Ik wil met jullie in beraad: (1) luisteren wat er speelt, (2) in gesprek gaan over dingen die goed gaan en niet goed gaan en sparren over een bepaalde oplossingsrichting of actie die echt nodig is of wenselijk. (3) Als raadslid wil ik actief meedenken en (4) ervoor zorgen de financiële kaders en beleid een speelveld creëren waarin jullie, inwoners en uitvoeringorganisaties, willen en kunnen doen wat nodig is.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

Ik woon in de stad. Mijn favoriete plek: alles wat zich juist rondom de stad bevindt. Ik wandel, fiets of skeeler (op zonnige of droge) dagen met veel plezier richting Haren, Glimmen, Hoogkerk of Ten Boer. Geen stoplichten, een uitgestrekt groen landschap en een wirwar aan paden!

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Met kinderen en jongeren werken aan plannen die (ook) over hun toekomst gaan. Niet eenmalig, maar structureel. Dit is ontzettend leuk en levert nieuwe invalshoeken en creatieve ideeën op voor vraagstukken over bestaanszekerheid (armoede en schulden), duurzaamheid en sport en cultuur. 
  • Beleid kritisch bekijken en ontwikkelen vanuit de uitvoering en ervaring van inwoners. Vanuit de beleving van inwoners, verenigingen en (uitvoerings)organisaties de publieke dienstverlening verbeteren en de gemeente een stukje mooier en gezelliger maken. 
  • Sport en cultuur actief inzetten, niet alleen als doel maar juist ook als middel waarmee inwoners afleiding kunnen zoeken, plezier hebben (met anderen), gezond(er) worden en blijven en werken aan vertrouwen en persoonlijke ontwikkeling.

Wat is je favoriete boek (en waarom?)

Niet persé mijn favoriete boek maar wel indrukwekkend en een absolute aanrader: Het zoutpad. Het is een boek van een echtpaar dat alles verloor en vervolgens een wandeltocht maakt van 1014 kilometer door het eeuwenoude, verweerde landschap langs de zuidkust van Engeland. Met elke stap, door iedere ontmoeting, en ondanks alle moeilijkheden die ze onderweg tegenkomen, verandert hun tocht verder in een bijzondere ontdekkingsreis. Het zoutpad is een boek dat plezierig leest als een verhaal. Tegelijkertijd biedt het ook inspiratie als het gaat over omgaan met onzekerheid, verdriet, de helende kracht van de natuur en de herontdekking van de ware betekenis van het leven.