Gemeenterekening 2023
Op 10 juli 2024 kwam de gemeenteraad Groningen bijeen om de gemeenterekening van 2023 te bespreken. Lees hier de woordvoering van fractievoorzitter en portefeuillehouder financiën Jim Lo-A-Njoe.
D66 vindt het belangrijk dat de gemeente Groningen er is voor haar inwoners in goede en slechte tijden, zodat inwoners in vrijheid en verbondenheid in Groningen kunnen wonen.
Er valt veel positiefs te melden in de rekening die we nu bespreken, maar ik zal het houden bij één punt. Het herdenkingsjaar van het slavernijverleden was mooi. En ik wil hier dan ook mijn dank aan de burgemeester uitspreken voor het uitspreken van de excuses. Dat was een waardig en belangrijk moment.
Ik ga nu niet alle inhoudelijke complimenten en positiefs herhalen. We zijn tevreden over deze rekening.
Als we willen dat onze inwoners in vrijheid en verbondenheid in Groningen kunnen wonen, dan is het ook belangrijk dat de financiële robuustheid van onze gemeente de komende jaren wordt verstevigd.
Het voorstel van het college om het positieve resultaat te bestemmen voor de algemene reserves draagt daaraan bij.
We spreken daarbij wel de hoop uit dat de raad het college daarin volgt en niet komt met voorstellen om delen van de algehele reserves bij het voorjaarsdebat her te bestemmen voor andere zaken.
De afgelopen jaren heeft de gemeente Groningen vanuit Wijkontwikkeling en Wijkvernieuwing nieuwe stappen gezet in de uitvoering van het gebiedsgericht werken.
In de jaarrekening van 2023 zien dat we vanuit specifieke programma’s en wijkvernieuwing volop investeren in de Noordelijke wijken.
We zijn altijd voorstander geweest van het gebiedsgericht werken. En we vinden dat langjarig ongelijk investeren om te komen tot gelijkere kansen noodzakelijk is. Want de ongelijkheid in onze gemeente is te groot.
De omvang en duur van de meerjarige en incidentele investeringen zijn echt groot vanuit het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. We vinden het dan ook belangrijk dat we in de jaarrekeningen goed kunnen volgen hoe die middelen worden besteed.
Doordat de jaarrekening en begroting nu programmatisch zijn opgebouwd, hebben we nu niet de mogelijkheid om goed te kunnen volgen hoe deze middelen landen in de verschillende wijken en buurten binnen de gemeente en of we voldoende voortgang boeken.
Daarom dienen wij vandaag de motie Wijkvernieuwing gebiedsgericht financieel uitwerken in.
Deze motie heeft als doel dat we als volksvertegenwoordigers voldoende zicht krijgen op de wijze waarop we dit geld inzetten.
In aanvulling op deze motie gaan ook graag via de audit commissie met andere fracties in gesprek; hoe we de voortgang en resultaten van deze meerjarige investeringen kunnen bijhouden.
Op deze manier willen we de rol van de raad versterken zoals in onze controlerende rol bij de rekening vandaag.
De financiële verantwoording is helder, en vaak ook welke inspanningen we daarvoor plegen. Maar de vraag of we voldoende voortgang boeken is op basis van de jaarrekening vaak niet goed te beantwoorden.
Dat geldt bijvoorbeeld voor een populair en veelgenoemd doel als het herwinnen van de openbare ruimte. Dat wordt vaak genoemd en gekoppeld aan verschillende activiteiten en maatregelen, maar of dat echt lukt is niet echt inzichtelijk in de jaarrekening.
We hebben hier geen pasklaar antwoord maar willen deze reflectie toch graag hier delen en zijn benieuwd hoe andere fracties hiernaar kijken en gaan zoals gezegd daar het gesprek met de auditcommissie aan.