Interview met EU Kandidaat Liesbeth Krol


Bij de Europese verkiezingen van 6 juni 2024 staat er ook een kandidate op de lijst die in het Groene Hart woont. Op nummer 19 vinden we Liesbeth Krol uit Koudekerk aan den Rijn. Rogier Verkroost interviewt haar over haar drijfveren, haar leven en over wat Europa voor het Groene Hart kan betekenen.

Hoe kwam je tot het besluit je kandidaat te stellen voor het Europese Parlement?

Ik werd gevraagd of ik op de lijst wilde. Ik hoefde er niet lang over na te denken. Het is belangrijk dat de lijst goed gevuld is. Ik heb me dus kandidaat gesteld. Dat ze bij mij uitkwamen zal te maken hebben met het feit dat ik veel rondom Europa heb gedaan in de thema-afdelingen. Ik heb veel georganiseerd en ook mensen op weg geholpen. En nu populistisch rechts het goed doet wil ik er maximaal tegengas aan kunnen geven.

Ik ben heel blij met Gerben-Jan Gerbrandy als lijsttrekker. En we hebben een mooie groep kandidaten. Een mooie kans om veel aandacht aan Europa te besteden. Daar kan eigenlijk niet genoeg aandacht voor zijn want we hebben er veel mee te maken.

Voor welke onderwerpen maak jij je sterk?

Een goede plek in de wereld voor Europa op geopolitiek gebied. Er is een sterk en eensgezind Europa nodig onze manier van leven te verdedigen tegen autoritaire en antiliberale levensvisies.

Door mijn werk ben ik veel bezig met het internationale goederenvervoer. Dat is een belangrijk onderdeel van de geopolitiek waarmee Europa te maken heeft. Het staat al een hele tijd op de agenda, maar er mag fundamenteel meer aandacht voor zijn. De grensovergangen van ons spoornet en van de waterwegen functioneren nog lang niet optimaal. Maar naast harde zaken als infrastructuur is er ook een softe kant van gedragsbeïnvloeding. We zouden moeten inzetten op meer lokaal inkopen, of anders inkopen.

De zorg vind ik ook een belangrijk punt. Het is iets waar Europa maar weinig mee doet. Terwijl er wel kansen zijn. Je zag bij de COVID-crisis dat de samenwerking goed heeft gewerkt. We zouden dus moeten kijken wat Europa toe kan voegen op het gebied van zorg. Daar zou ik een verkenning van willen. Maar wees niet bang. Ik ben niet voor bemoeienis waar dat niet nodig is. Er is genoeg bureaucratie in de zorg.

Wie is Liesbeth Krol in haar privéleven?

Ik woon in Koudekerk aan den Rijn. Lekker aan het water. Aan het water wonen is oude wens vanuit mijn jeugd die ik uit heb kunnen laten komen. Ik woon er met mijn man. En we hebben ook een hond, die eerder van mijn moeder was. Als ik niet met werk of politiek bezig ben dan ga ik graag wandelen in de polder met de hond. En ik ga graag op stap. Ik ga graag weekjes ergens heen. Ik ben bepaald geen huismus te noemen.

Ik werk als programmamanager voor een subsidieregeling waarmee hogescholen kunnen samenwerken rondom onderzoek naar internationaal goederenvervoer. Daarmee ga ik het hele land door. Ik kom ik in meerdere steden zoals Venlo, Rotterdam en Arnhem. Als ik in Venlo ben boeken mijn man en ik wel eens een huisje. Het gebied is daar zo mooi, en het is eigenlijk niet eens zo bekend.

Ik studeerde ooit geografie. En op mijn 50e ben ik begonnen met een studie politicologie. Het begon toen ik enkele ambtenaren naar een cursus moest sturen. Het triggerde me om zelf weer te gaan zelf gaan studeren. Studeren is geweldig, ik kan me bijna niet bedwingen om niet weer gewoon een studie te starten.

Hoe kijk je naar het beleid van de commissie Von Der Leyen I?

Het is een lastige vraag, want het is veelomvattend. Maar mijn mening over haar persoonlijk is positief kritisch. Ze heeft ontzettend veel meegemaakt zoals de Brexit, de COVID-crisis en de oorlog in Oekraïne. Maar ze staat er nog steeds en heeft zich niet van het bord laten spelen. Dat heeft ze heel knap gedaan. Europa is ook veel zichtbaarder geworden, en daar heeft ze ook haar rol in genomen. Tegelijkertijd moeten we zorgen dat ze met de EVP niet teveel naar rechts gaat. En soms luistert ze ook teveel naar de lobby. Daardoor zijn er veel goede plannen niet doorgegaan. Uiteraard heb ik liever iemand van RENEW als commissievoorzitter. Daar gaan we natuurlijk voor. We hebben met Marie Agnes Zimmerman natuurlijk een geweldige spitzenkandidat.

Wat kan D66 in de Europese Unie beteken voor Het Groene Hart?

Het Groene hart is een landelijk gebied. Als je ziet waar Gerben-Jan zich sterk voor wil maken op het gebied van klimaat, natuur en milieu, dan heb je daar in deze regio een goede aan. Ik wil de leden in het Groene Hart ook uitdagen om zelf aan te kloppen bij onze Europese delegatie. Meedoen is ook invloed hebben. Het is bij besluitvorming altijd van belang er vroeg bij te zijn. Volg ons dus, want als je je niet laat horen dan is de kans groot dat er over je hoofd besloten worden. En soms kan dat wel eens mis gaan door gebrek aan kennis.

Ik ga in ieder geval hard mijn best doen deze campagne. En natuurlijk hebben we ook nog Anita Pannebakker, die verankerd is in deze regio. Een prima ingang voor Het Groene Hart.

Ik roep de leden daarom ook op de komende tijd stevig uit te dragen dat D66 ook voor Het Groene Hart de beste keuze is in Europa. En een kleine donatie voor de campagne is ook welkom. We kunnen het goed gebruiken.