Een groen en dynamisch winkelcentrum voor Bussum

D66 wil de komende jaren de openbare ruimte en mobiliteit verder verduurzamen door te kiezen voor vergroening van het centrum, versterking van openbaar en elektrisch vervoer en meer ruimte voor de fiets. Een van onze speerpunten is een groen en dynamisch centrum voor Bussum.

De gemeente Gooise Meren heeft zich de laatste jaren ingezet om het centrum levendiger en groener te maken. Nu de plannen voor het opknappen van het stationsgebied en de Vlietlaan tot uitvoering komen, ziet D66 graag een stationsgebied ontstaan waar het prettig is om (zakelijk) af te spreken met een versterking van de ‘ groene loper’ naar het centrum. Deze ontwikkeling zien we graag doorgezet in een centrumvisie waarbij groenbeleving en kwaliteit in ontwerp en materiaal centraal staan. Een groen centrum met veel open ruimte als plein van het dorp past bij het verleden als brinkdorp en moet het winkel- en horecabestand ook economisch een impuls geven. Dat is niet alleen fijn voor onze ondernemers daar, maar ook voor bewoners en bezoekers die gebruik maken van het centrum.

Samenwerking met vastgoedeigenaren en ondernemers is noodzakelijk om gelijktijdig ook de architectuur en reclame-uitingen van de gevels op een kwalitatief hoger niveau te brengen. Dat begint bij duidelijke richtlijnen in welstandsbeleid, waarbij aangesloten kan worden op succesvol beleid dat al in andere gemeenten daarvoor is opgesteld. Welwillende eigenaren en ondernemers moeten hierbij gezien worden als partners van de gemeente en kunnen aanspraak maken op subsidies en een meedenkende gemeente om de transformatie van het centrum voor alle partijen een succes te laten worden.