Reactie D66 op Coalitieprogramma

De fractievoorzitter van D66 heeft op 29 juni gereageerd op het door VKGO, SGP, CDA en PVDA samengestelde coalitieprogramma waarmee zij de komende jaren het eiland willen besturen.

Dit is de beschouwing op het coalitieprogramma zoals uitgesproken tijdens de raadsvergadering waar het coalitieprogramma is gepresenteerd.
Onze fractievoorzitter, Jeffrey Verlegh, gaat in op duurzaamheid, woningbouw, (zondags)rust & ruimte en eindigt met een blik op de toekomst.

Inleiding

Het kan dus wel! Nee, ik heb het niet over het coalitieprogramma op Goeree-Overflakkee, maar over het wonderlijke huwelijk tussen Denk en Leefbaar Rotterdam. Zij stapten zo’n 3 weken geleden samen in een coalitie. Hoewel de verschillen hier minder groot zijn, zie ik enige gelijkenis. Er zullen de nodige discussies hebben plaatsgevonden aan de onderhandelingstafel. Het is mooi om te zien dat deze partijen ondanks hun verschillende achtergronden de politieke wil hebben om problemen aan te pakken, het goede te behouden en een visie voor de toekomst neer te leggen. Het resultaat is een document dat alle relevante thema’s raakt.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is zo’n typisch thema waar aanpak van problemen nodig is. Tot onze grote verbazing kiest de coalitie echter om “niet voorop te lopen”. Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van onze tijd. Temperaturen lopen op, steeds vaker zien we wateroverlast en extreme regenval. Droogte maakt de landbouw en natuur steeds kwetsbaarder. Het is dus geen kwestie van voorop lopen, we lopen achteraan. Door in te zetten op “CO2-compensatie” halen we als het ware uitstoot naar voren en verergert het probleem. Veel beter is om het in de kern aan te pakken en te zorgen voor minder uitstoot.

Woningbouw

Desondanks wordt gelukkig benadrukt dat biodiversiteit, circulair wonen en de energietransitie worden gestimuleerd. Dat is hard nodig, want zowel jong als oud zijn hard op zoek naar een huis. Ondanks de flinke ambitie om alle 3250 mogelijke woningen ook daadwerkelijk te bouwen voelt het wrang om te zien dat slechts 40% daarvan sociale bouw gaat zijn. Dat betekent dat een dikke meerderheid van de huizen nog altijd onbereikbaar blijft voor mensen die het zo hard nodig hebben. 

Mocht je dan wel een plekje hebben gevonden, geniet dan vooral van de rust en ruimte van dit prachtige eiland. “Overlast vanuit de horeca moet namelijk worden bestreden”, zo luidt de tekst in het akkoord. Mijn vraag is welke overlast? Dit is niet alleen stuitend voor ondernemers en inwoners om te lezen, het spreekt ook een ander gedeelte van het document tegen waarin wordt gesproken over “ruimte voor het samenzijn in elke kern”. Overigens blijft de supermarkt dicht op zondag, want de zondagsrust blijft zoals die is. De kiezer zal toch enigszins verbaasd zijn… 

Ondanks alle kritiek ook genoeg ruimte voor complimenten, bijvoorbeeld voor de aandacht op thema’s als fietsverkeer, veiligheid en bereikbaarheid op de N-wegen, opgroeien in een kansrijke omgeving en het behoud van zorg en het ziekenhuis op het eiland. Moeilijke, harde en/of radicale keuzes die het eiland meer in balans zouden brengen zijn vooralsnog niet genomen. Tegelijkertijd biedt dat de raad de ruimte om mee te denken.

Dat meedenken zal ‘m met name in de vertaling van de plannen naar de uitvoering zitten. Het wat is nu helder, het hoe en hoeveel het kost nog niet. Als D66 willen we er dan ook voor waken dat te hoge ambities botsen met de financiële haalbaarheid. Denk hierbij aan de optelling van een “haalbare en betaalbare energietransitie”, de bouwplannen, goede zorg, de uitwerking van het IJslands model en aandacht voor bereikbaarheid en veiligheid in combinatie met een “structureel sluitende begroting”. 

We gaan dan ook graag in op de uitnodiging die te lezen valt op de een na laatste pagina. Een brede samenwerking, hetzij met een kritische noot her en der, komt de uitwerking ten goede.