Groen en economisch alternatief Spuiplein verworpen

Na een maandenlange voorbereiding en vele debatten is tijdens de raadsvergadering van donderdag 9 maart besloten om tóch woningen te bouwen op het Spuiplein in Middelharnis. SGP, CDA, PvdA en CU steunden het voorstel om er 23 woningen te bouwen.

Spuiplein, Middelharnis Beeld: Gemeente Goeree-Overflakkee

Motie om risico’s tegen te gaan

Tijdens de raadsvergadering werd een motie ingediend door Trots op Goeree-Overflakkee, VVD en D66 die het college verzocht om een nieuw voorstel voor te bereiden. Fractievoorzitter Jeffrey Verlegh: “We wilden namelijk niet alleen maar tegen het voorstel zijn, maar ook een alternatief bieden om uit deze impasse te komen.” De motie gaat in op een zestal risico’s die werden voorzien als het plan van de wethouder doorgang zou vinden.

4.3 miljoen euro

De gebiedsontwikkeling wordt op dit moment geraamd op een negatief resultaat van 4.3 miljoen euro. Hiermee wordt dus een financieel risico gelopen. Dit gemeenschapsgeld wordt onder andere gebruikt om de zwaar vervuilde grond kant en klaar op te leveren aan de ontwikkelaar, die dus bijna geen risico meer loopt met de aankoop van de grond. Dit gemeenschapsgeld is in deze tijden zo hard nodig op andere thema’s en toch wordt hier gekozen om flink de portemonnee open te trekken.

Natuurinclusief bouwen

Zo’n belangrijke plaats in het centrum verdient daarnaast gewoon meer groen. Klimaatverandering vraagt van ons als gemeente om natuurinclusief te bouwen. Bij afwezigheid van bomen en planten zal het niet alleen enorm warm worden in de zomer, ook zal het water moeilijker weg kunnen lopen bij hevige regenbuien.

Economische effecten onbekend

Door de bouw van woningen is er minder parkeerruimte. Wat dat voor effect zal hebben op de komst van het winkelend publiek is vooralsnog onbekend. Met ongeveer 3500 arbeidsplaatsen is het centrum van Middelharnis van groot belang voor onze lokale economie.

Grote maatschappelijke weerstand kan juridische gevolgen hebben

De handtekeningenactie van ondernemers laat zien dat er grote weerstand is tegen het plan. Daarnaast hebben meerdere insprekers hun zorgen geuit tijdens presentatieavonden van onze gemeenteraad. Deze weerstand heeft mogelijk tot gevolg dat er een grote hoeveelheid zienswijzen ingediend worden, of mogelijk zelfs verdere juridische stappen. Dat vertraagt niet alleen het opknappen van het Spuiplein, ook kost het veel arbeidskracht en geld om dit uit te voeren.

Na inhoudelijke reactie van alle partijen bleek dat er geen steun was voor de motie door andere partijen. Er werd daarom besloten om de motie in te trekken. Het oorspronkelijke voorstel, waarin 23 woningen worden gebouwd op het Spuiplein, werd aangenomen door steun van SGP, CDA, PvdA en CU.