3 plannen voor een bereikbaar en mobiel eiland

Of je nu met de auto naar je werk gaat, met de bus naar school of met de fiets naar de voetbaltraining, mobiliteit en vervoer is belangrijk voor ons allemaal. Het brengt mensen letterlijk en figuurlijk samen. Ook heeft het een grote invloed op ons dagelijks leven. Een goede verbinding kan bepalen waar je gaat wonen, waar je naar school gaat en of je je vrienden en familie vaak spreekt. Daarnaast raakt het ieders portemonnee; benzineprijzen, belastingen en OV-chipkaarten zijn nu eenmaal prijzig.

Tegelijkertijd zijn voorzieningen op het eiland vaak ver weg. Daardoor is de auto-afhankelijkheid voor inwoners van Goeree-Overflakkee erg hoog. Verder is het steeds moeilijker geworden om een busverbinding in de buurt te vinden; waar de bus eerst nog door het dorp kwam, stopt deze nu aan de rand van het dorp. Ook ondervinden we hinder van de maatregelen voor de Haringvlietbrug. In de huidige lockdown valt de schade wat betreft reistijd mee, maar in de zomer als de toeristen ons eiland weer weten te vinden zal moeten blijken hoe toekomstbestendig dit is. Verder zullen we moeten nadenken over de verkeersveiligheid op de donkere N-wegen die als slagaders het eiland voorzien van onze mobiliteitsbehoefte. 

Eerlijk is eerlijk, we moeten realistisch zijn. Deze onderwerpen worden al jaren besproken en we weten ook dat niet alles ligt binnen de macht van de gemeente. Echter, laten we vooruit kijken, en kijken wat er wél mogelijk is.

Deelmobiliteit

Als D66 streven we naar gezamenlijk gebruik van de verschillende vormen van mobiliteit. Eigendom is niet meer de norm. Concreet betekent dat we als inwoners gebruik kunnen maken van deelscooters, -fietsen of -auto’s. We werken met een hub-structuur, waar de hub een centraal gelegen punt op het eiland is en een goede verbinding heeft met plaatsen buiten het eiland. Zo verbeteren we niet alleen de leefbaarheid, maar werken we ook aan duurzaamheid.

Island hopper

Door de coronacrisis is besloten om de frequentie van buslijnen langs kleine kernen op het eiland te verlagen, of om complete buslijnen te schrappen. Voor kwetsbaren, ouderen en jongeren is openbaar vervoer juist heel belangrijk. Daarom stellen we, naar het voorbeeld van Texel, voor om van de dienstregeling af te stappen, en openbaar vervoer beschikbaar te stellen op bestelling. Dit kan via een app of telefonisch, zoals nu al binnen de WMO Regiotaxi gebeurt. Zo sluiten vraag en aanbod van vervoer dichter op elkaar aan en maken we het OV goedkoper. 

Handhaving

Om de verkeersveiligheid te bevorderen is het belangrijk dat er streng wordt gehandhaafd. Zo is te hard rijden, of rijden onder invloed van alcohol en drugs onacceptabel. Ieder ongeluk zien we als een te veel. Het gemis en verdriet dat achterblijft voor nabestaanden is namelijk immens groot. Helaas lezen we te vaak trieste berichten in de krant. D66 vindt dat de verantwoordelijkheid bij ons allemaal ligt. Let ook vooral op elkaar, en spreek elkaar aan als dingen niet goed gaan. Zo houden we het eiland veilig.

Met deze plannen werken we aan een gelijke kans voor iedereen. Een gelijke kans op zorg, een gelijke kans op onderwijs en een gelijke kans op werk. We laten iedereen vrij, maar niemand vallen.