Het afdelingsreglement is gewijzigd

Per 21 februari is het afdelingsreglement gewijzigd.
Het afdelingsreglement vindt u hieronder.

 

AFDELINGSREGLEMENT GELDERSE VALLEI POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN 66

 
Dit reglement is van toepassing op de Afdeling Gelderse Vallei van de politieke partij Democraten 66. Tot deze afdeling worden gerekend de gemeenten Ede, Wageningen, Barneveld en Scherpenzeel.
Dit reglement is vastgesteld door de Algemene Afdelingsvergadering (AAV)  op 21 februari 2024. Het reglement verloopt op 21 februari 2028.
Artikel 1               Definities
Statuten en Huishoudelijk Reglement: de door het congres vastgestelde Statuten en Huishoudelijk Reglement van D66.
In dit reglement gelden de definities zoals opgenomen in het Huishoudelijk Reglement.
Onder gemeenteraadsfracties wordt verstaan de fracties van D66 in de gemeenteraden van Wageningen en Ede. In de gemeenten Barneveld en Scherpenzeel is D66 niet
vertegenwoordigd in de gemeenteraden, maar werkt D66 samen met Pro’98 in Barneveld en Pro Scherpenzeel in Scherpenzeel.  
Onder Algemene Afdelingsvergadering (AAV) wordt verstaan de ledenvergadering van de afdeling Gelderse Vallei.
De afdeling Gelderse Vallei heeft twee deelafdelingen, namelijk deelafdeling Wageningen en deelafdeling Ede. Een deelafdeling beslaat één gemeente.
 
Artikel 2              Geldigheid
Dit reglement geldt voor de Afdeling Gelderse Vallei van de politieke partij Democraten 66. Deze afdeling beslaat het grondgebied van de gemeenten Ede, Wageningen, Barneveld en Scherpenzeel.
Overeenkomstig met het Huishoudelijk Reglement van D66, artikel 5.2.9,  is dit reglement van kracht voor de duur van maximaal vier jaar. Indien het reglement vier jaar na vaststelling niet opnieuw is vastgesteld, komt het afdelingsreglement te vervallen en is het door het Landelijk Bestuur vastgestelde standaard afdelingsreglement van toepassing.
Dit reglement is een aanvulling op de Statuten en het Huishoudelijk Reglement van D66. Overeenkomstig met het Huishoudelijk Reglement, artikel 5.2.9, mag dit reglement niet in strijd zijn met de Statuten en/of Huishoudelijk Reglement. In het geval van tegenstrijdigheid of twijfel zijn de Statuten en het Huishoudelijk Reglement leidend.
 
Artikel 3              De Algemene Afdelingsvergadering (AAV)
De AAV bestaat uit stemgerechtigde leden van de politieke partij D66 die in de afdeling wonen. De AAV is het hoogste besluitvormende orgaan van de afdeling.
De AAV heeft tot taak:
het vaststellen van het afdelingsreglement;
het kiezen van de leden van het afdelingsbestuur, de deelafdelingscommissies en de commissies van de ledenvergadering op een wijze die krachtens het Huishoudelijk
Reglement dan wel dit reglement wordt geregeld;
het vaststellen van de verkiezingsprogramma’s voor de verkiezing(en) van de gemeenteraden;
het vaststellen van de begroting, het goedkeuren van de jaarrekening en het nemen van overige politieke, organisatorische en financiële besluiten.
Artikel 4               De commissies van de AAV
De AAV kan permanente of ad hoc commissies instellen.
De AAV kan op basis van de voordracht van het afdelingsbestuur besluiten om alleen de voorzitter van de commissie in functie aan te benoemen en het afdelingsbestuur te machtigen de overige leden van de commissie aan te wijzen.
De voorzitter van een commissie wordt in functie gekozen.
De AAV verkiest per deelafdeling de deelafdelingscommissie (DAC). De bevoegdheden van deze commissie worden in artikel 9 nader omschreven.
De AAV verkiest jaarlijks een Kascommissie. De bevoegdheden van deze commissie worden in artikel 10 nader omschreven.
De AAV verkiest voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen een
Afdelingsverkiezingscommissie (AVC) per gemeenteraadsfractie van D66. De taken, bevoegdheden en samenstelling van deze commissies worden in artikel 11 van dit reglement en artikel 6.3 van het Huishoudelijk Reglement nader omschreven.
De AAV verkiest voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen een programmacommissie per gemeenteraadsfractie van D66. De taken, bevoegdheden en samenstelling van deze commissies worden in artikel 13 van dit reglement nader omschreven.
De AAV verkiest voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen een lijstadviescommissie per gemeenteraadsfractie van D66. De taken, bevoegdheden en samenstelling van deze commissies worden in artikel 14 van dit reglement nader omschreven.
De AAV verkiest voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen een wethoudersadviescommissie per gemeenteraadsfractie van D66. De taken, bevoegdheden en samenstelling van deze commissies worden in artikel 16 van dit reglement nader omschreven. Bij tussentijdse invulling van de functie voor wethouder, is het afdelingsbestuur bevoegd het instellingsbesluit vast te stellen.
 
Artikel 5               Bijeenkomen van de AAV
De AAV wordt tenminste twee maal per jaar door het afdelingsbestuur bijeengeroepen. Er zal gestreefd worden naar dertig dagen van tevoren de datum van de afdelingsvergadering per e-mail en via de website aan te kondigen. Uiterlijk 14 dagen van tevoren. 
De AAV kan tevens bijeengeroepen worden op verzoek van:
(één van) de gemeenteraadsfracties;
tenminste 50 leden of indien zulks minder is 10% van de leden van de afdeling.
Indien niet binnen veertien dagen door het afdelingsbestuur aan het verzoek gevolg wordt gegeven, kunnen de verzoekers op kosten van de afdeling met medewerking van het Landelijk Bureau, zelf tot bijeenroeping overgaan.
Er zal gestreefd worden naar veertien dagen van tevoren de benodigde bescheiden zoals, de agenda, het conceptverslag van de vorige vergadering en de voor een juiste behandeling van de agendapunten noodzakelijke schriftelijke informatie per e-mail aan de leden toe te zenden. Uiterlijk zeven dagen van tevoren. Besluitvorming over geagendeerde onderwerpen kan alleen plaatsvinden indien dat expliciet bij de betreffende agendapunten is vermeld.
De AAV is openbaar. De AAV kan besluiten bij één of meerdere agendapunten de vergadering als besloten te verklaren.
Indien de actualiteit dit vereist, dan kan de AAV ad hoc worden bijeengeroepen. In dit geval mag afgeweken worden van de in lid 1 gestelde termijnen. Deze actualiteit is in dit geval het enige agendapunt.
De AAV wordt voorgezeten door de voorzitter van het afdelingsbestuur. Het afdelingsbestuur kan besluiten om een andere voorzitter aan te wijzen voor de gehele vergadering of een deel van de vergadering.
 
Artikel 6               Stemmingen tijdens de AAV of deelafdelingsbijeenkomst (DAB)
Ieder stemgerechtigd lid kan tot de aanvang van de AAV of DAB voorstellen amendementen en moties indienen betreffende de agenda en agendapunten. De AAV of DAB beslist op welke wijze de voorstellen in behandeling worden genomen. Amendementen en moties die tenminste een week voorafgaand aan de AAV of DAB zijn ingediend bij het afdelingsbestuur of voorzitter van de deelafdelingscommissie, worden minimaal 24 uur voor aanvang van de AAV of DAB openbaar gemaakt.
Moties en amendementen worden behandeld volgens artikel 7 van dit reglement.
Tijdens de AAV of DAB wordt gestemd over een besluit op het moment dat minstens één aanwezig en stemgerechtigd persoon daar behoefte aan heeft.
Stemming over personen geschiedt altijd schriftelijk. Bij andere zaken wordt de wijze van stemmen door de voorzitter van de AAV of DAB bepaald.
Tijdens een stemming mogen alle stemgerechtigde leden slechts één stem uitbrengen en er mag niet gestemd worden bij volmacht.
Tijdens een stemming kan voor of tegen gestemd worden, of men kan zich onthouden van stemmen. Er kan niet blanco worden gestemd.
Besluiten worden genomen met een gewone meerderheid, tenzij anders vastgelegd in de statuten of het huishoudelijk regelement van D66. Een besluit is dus geldig, als meer dan de helft van de uitgebrachte stemmen voor is. Bij het exact behalen, maar niet overschrijden van de drempelwaarde is een besluit niet aangenomen.
 
Artikel 7              De wijze van behandeling van moties en amendementen
 
1. De behandeling van moties en amendementen, geschiedt als volgt:
de door de indieners aangewezen woordvoerder geeft desgewenst een beknopte toelichting;
door of namens het afdelingsbestuur, een fractie of DAC wordt desgewenst een advies over het voorstel gedaan;
de voorzitter van de AAV of deelafdelingsbijeenkomst verleent gedurende een door haar te bepalen tijd het woord aan anderen dan de indieners, fractie of afdelingsbestuur die zich vóór een door haar te bepalen tijdstip als spreker hebben aangemeld.
de voorzitter van de AAV of deelafdelingsbijeenkomst geeft desgewenst en indien noodzakelijk de woordvoerder van de indieners de gelegenheid tot een reactie op hetgeen over het voorstel naar voren is gebracht; bij ontrading van een voorstel, amendement of motie door het afdelingsbestuur, krijgt de indiener in ieder geval een “tweede ronde”;
indien naar het oordeel van de voorzitter van de bijeenkomst noodzakelijk krijgt ook het afdelingsbestuur, fractie of DAC de gelegenheid tot een reactie;
indien het voorstel bestaat uit beslispunten, al dan niet opgedeeld in subbeslispunten, dan worden deze beslispunten, én de eventuele sub-beslispunten, ieder afzonderlijk in stemming gebracht.
over het in behandeling nemen van de actuele politieke moties beslist de AAV of deelafdelingsbijeenkomst aan het begin van het agendapunt op voorstel van de voorzitter van de AAV of DAB  zonder toelichting of discussie;
 
Artikel 8               Het afdelingsbestuur
Het afdelingsbestuur heeft de volgende taken en bevoegdheden:
het (doen) voorbereiden en voorleggen van voorstellen aan de ledenvergadering inzake:
de reglementen;
de verkiezingsprogramma’s binnen de afdeling;
de financiën waaronder begroting en jaarrekening; iv. het goed functioneren van de afdeling;
te bevorderen dat zich voldoende en goed gekwalificeerde kandidaten voor vacatures binnen en namens de Partij aanmelden;
het bijeenroepen van de AAV;
het verzorgen van de communicatie met de leden en andere partijorganen;
het instellen van commissies van het afdelingsbestuur;
het (doen) voeren van verkiezingscampagnes voor zowel Europese, landelijke, provinciale als gemeentelijke verkiezingen;
het vertegenwoordigen van de afdeling zowel binnen de Partij als naar buiten;
het verrichten van andere noodzakelijke (bestuurlijke) activiteiten.
Het afdelingsbestuur legt verantwoording af aan de ledenvergadering. Het afdelingsbestuur brengt jaarlijks schriftelijk verslag uit van zijn werkzaamheden in het voorafgaande jaar, gelijktijdig met de financiële verantwoording.
Het afdelingsbestuur bestaat uit tenminste een voorzitter, secretaris en penningmeester.
De voorzitter, secretaris en penningmeester worden in functie verkozen.
De leden van het afdelingsbestuur worden voor de tijd van drie jaar gekozen, en zijn slechts eenmaal als zodanig onmiddellijk herkiesbaar, zoals beschreven in artikel 6.5 van het Huishoudelijk Reglement. 
Verkiezing van het afdelingsbestuur en commissies geschieden op de volgens het Huishoudelijk Reglement vastgestelde methode (artikelen 6.21 t/m 6.24).
Het afdelingsbestuur verdeelt onderling minimaal de verantwoordelijkheidsgebieden zoals benoemd in artikel 5.2 van het Huishoudelijk Reglement.
Het afdelingsbestuur kan nadere bepalingen voorleggen aan de AAV ten aanzien van persoonlijke campagnes en voorkeursacties bij gemeenteraadsverkiezingen als aanvulling op de bepalingen in het Huishoudelijk Reglement.
 
Artikel 9              De deelafdelingscommissie (DAC)
Per deelafdeling wordt een deelafdelingscommissie (DAC) ingesteld.
De DAC wordt permanent benoemd door de AAV.
De DAC heeft de volgende taken en bevoegdheden:
het (doen) organiseren van een deelafdelingsbijeenkomst (DAB) zoals het politieke debat en verkiezingsbijeenkomsten alsmede het faciliteren daarvan. 
het kritisch volgen en ondersteunen van de gemeenteraadsfractie en het bevorderen dat de fractie zich houdt aan het verkiezingsprogramma;
het genereren van positieve publiciteit en zichtbaarheid in de lokale gemeenschap;
het bijhouden van de lokale communicatiekanalen, zoals de website en sociale media;
contact onderhouden en samenwerken met de lokale afdeling van de Jonge Democraten (indien aanwezig);
De DAB wordt voorgezeten door de voorzitter van de DAC. De DAC kan besluiten om een andere voorzitter aan te wijzen voor de gehele bijeenkomst of een deel van de bijeenkomst.
De DAC bestaat uit ten minste een voorzitter en twee andere leden.
De DAC mag een toegewezen deel van het budget van de afdeling besteden aan haar toegekende taken, zoals vastgelegd in de begroting en te verantwoorden aan de penningmeester. 
De verkiezing van het lidmaatschap van de DAC is voor maximaal drie jaar, met de mogelijkheid van herverkiezing.
 
Artikel 10            Financiën
De geldmiddelen van de afdeling kunnen bestaan uit:
afdrachten en bijdragen van het Landelijk bestuur;
subsidies van de overheid;
donaties;
afdrachten van politieke vertegenwoordigers en politieke bestuurders, met uitzondering van burgemeesters;
alle overige baten.
De Kascommissie is belast met het financiële toezicht op het afdelingsbestuur en brengt verslag uit aan de AAV.
De Kascommissie voert haar werkzaamheden uit volgens het landelijk aangereikte protocol kascommissies.
Jaarlijks legt het afdelingsbestuur een begroting voor het komende jaar ter goedkeuring aan de ledenvergadering voor.
Na goedkeuring door de ledenvergadering zendt de penningmeester de begroting ter kennisname aan de penningmeester van het Landelijk Bestuur.
Het afdelingsbestuur kan aan de kandidaten voor politiek vertegenwoordigende of politiek bestuurlijke functies om een instemming vragen namen en bedragen inzake de afdracht openbaar te mogen maken.
Jaarlijks na afloop van het begrotingsjaar legt het afdelingsbestuur de jaarrekening daarvan, inclusief een toelichting, ter goedkeuring aan de ledenvergadering voor. De ledenvergadering verleent aan het afdelingsbestuur décharge over het gevoerde beheer nadat de
Kascommissie hierover aan de ledenvergadering heeft gerapporteerd en als zodanig heeft geadviseerd.
 
Artikel 11            De afdelingsverkiezingscommissie (AVC)
Tijdig voor de gemeenteraadsverkiezingen wordt een verkiezingscommissie ad hoc benoemd door de AAV.
De verkiezingscommissie heeft de volgende taken en bevoegdheden:
de stemming voor de kandidatenlijst organiseren;
het vaststellen van de definitieve kandidatenlijst;
het tijdig indienen van de kandidatenlijst bij de gemeente. 3. De verkiezingscommissie legt de volgende zaken voor aan de AAV:
Een profiel voor de lijsttrekker;
Een profiel voor kandidaat-gemeenteraadsleden;
de hoogte van de afdrachtregeling voor politieke vertegenwoordigers;
het aanvangs- en sluitingstijdstip van aanmelding voor de kandidaatstelling voor het lijsttrekkerschap;
het aanvangs- en sluitingstijdstip van aanmelding voor de overige kandidaten;
het aanvangs- en sluitingstijdstip van de stemming voor lijsttrekker;
het aanvangs- en sluitingstijdstip voor de stemming voor de overige kandidaten;
het aantal ondersteuningsverklaringen voor kandidaatstelling voor het lijsttrekkerschap;
het minimaal te behalen percentage vermeldingen bij de stemming voor de overige kandidaten voor plaatsing op de definitieve kandidatenlijst;
het maximaal aantal kandidaten dat geplaatst wordt op een kandidatenlijst;
4. Bij de opening van de kandidaatstelling maakt de verkiezingscommissie de volgende gegevens bekend bij de leden:
de datum waarop een kandidaat uiterlijk lid moet zijn voor deelname aan de verkiezing;
de peildata voor het stemrecht (ledenvergaderingen en toezending stembiljetten);
de wijze van aanmelding en de wijze van het verkrijgen van het aanmeldingsformulier;
de datum en de wijze waarop de voorstellen en de kandidatenoverzichten aan de leden beschikbaar worden gesteld;
de data waarop de uitslagen uiterlijk zullen worden gepubliceerd;
het aanmeldingsadres;
de hoogte van de afdrachtregeling voor politieke vertegenwoordigers;
(indien van toepassing) het aantal stemgerechtigde leden op de dag van de opening van de kandidaatstelling en het daaruit voortvloeiende benodigde aantal ondersteuningsverklaringen voor de kandidaat lijsttrekkers.
 
Artikel 12            Gemeenteraadsverkiezingen
Voor de te nemen besluiten voor de Gemeenteraadsverkiezingen is artikel 6.14 van het Huishoudelijk Reglement van toepassing.
Verkiezing van de lijsttrekker en de overige kandidaten van de lijst geschieden op de vastgestelde methode, zoals omschreven in artikel 6.15 t/m 6.17 van het Huishoudelijk Reglement. Bij het stemmen over de lijsttrekker en de lijst mogen alleen de leden stemmen, die in de desbetreffende gemeente wonen.
De AVC draagt zorg voor de op door de Kieswet en Kiesbesluit voorgeschreven wijze van indiening bij het hoofdstembureau van de overeenkomstig het Huishoudelijk Reglement samengestelde kandidatenlijsten voor de verkiezingen voor de Gemeenteraad.
 
Artikel 13            De programmacommissie
Tijdig voor de gemeenteraadsverkiezingen worden de programmacommissies ad hoc benoemd door de AAV.
De programmacommissies hebben de volgende taken en bevoegdheden:
Het raadplegen van de leden van de deelafdeling, gemeenteraadsfractie en lokale politieke bestuurders over de onderwerpen die dienen te worden opgenomen in het verkiezingsprogramma;
Ontwerptekst van het verkiezingsprogramma opstellen en drie weken voor de AAV voorleggen aan de AAV;
Het verwerken van amendementen zoals aangenomen door de AAV;
 
Artikel 14            Het verkiezingsprogramma
1. Het verkiezingsprogramma wordt vastgesteld door de AAV. Bij het stemmen over het verkiezingsprogramma hebben mogen alleen de leden stemmen, die in de desbetreffende gemeente wonen.
 
Artikel 15            De lijstadviescommissie
Tijdig voor de gemeenteraadsverkiezingen worden de lijstadviescommissies ad hoc benoemd door de AAV
De AAV stelt vast op welke wijze een lijstadvies wordt opgesteld, middels het vaststellen van een instellingsbesluit.
Het lijstadvies wordt opgesteld middels een individuele lijstvolgorde. In het instellingsbesluit is opgenomen:
de samenstellers van het lijstadvies;
de opdracht aan de lijstadviescommissie.
Het profiel voor kandidaat-gemeenteraadsleden is uitgangspunt voor de beoordeling van de kandidaten door de lijstadviescommissies
De plek van de kandidaat op het lijstadvies wordt eerst aan de kandidaat voorgelegd, waarna alle kandidaten gedurende vier dagen het recht hebben aan dit advies een persoonlijke reactie toe te voegen van maximaal 300 woorden, hetwelk onverbrekelijk verbonden met het lijstadvies aan de leden ter kennis wordt gebracht.
Over de wijze van handelen bij de totstandkoming van het lijstadvies tot drie dagen nadat het advies aan de kandidaat is verzonden een geschil bij het Geschillencollege van D66 aanhangig worden gemaakt. Het Geschillencollege doet binnen 7 dagen na de hiervoor bedoelde verzending uitspraak. Het lijstadvies wordt gedurende deze periode niet aan de leden ter kennis gebracht.
 
Artikel 16            De wethoudersadviescommissie (WAC)
Tijdig voor de gemeenteraadsverkiezingen wordt een wethoudersadviescommissie (WAC) ad hoc benoemd door de AAV
Het instellingsbesluit omvat:
de samenstelling van de commissie;
de wijze waarop geïnteresseerden zich kunnen melden;
de wijze waarop de commissie tot haar advies komt.
Het advies is niet bindend en wordt ter kennis gebracht aan de betreffende fractie geldend na de verkiezingen.
Bij tussentijdse invulling van de functie voor wethouder, is het afdelingsbestuur bevoegd het instellingsbesluit vast te stellen.