Kandidaatstelling geopend Provinciale Staten 2023

Voor de meesten van ons is de vakantie voorbij of bijna voorbij. De politiek hervat hun activiteiten zo ook op provinciaal niveau. In onze regio zetten we de volgende stap voor de voorbereidingen voor de Provinciale Statenverkiezingen 2023 met het openstellen van aanmelding als verkiesbare kandidaat of niet verkiesbare kandidaat.
 
De kandidaatstelling voor de verkiesbare – en niet verkiesbare kandidaten opent dinsdag 30 augustus en sluit op 29 september 23:59u. (Het zijn twee aparte categorieën die tegelijk openen en waarin na sluiting geen onderlinge uitwisseling mogelijk is.)
 
Onze lijsttrekker, Stan Hellegers en het bestuur nodigen je hierbij uit om voor onze partij op de kieslijst van de PS 2023 te gaan staan.
 
De eerste stap hiervoor is je kandidaat te stellen voor het interne verkiezingsproces via MijnD66.nl/Stemmingen.

Verkiesbare kandidaten

De verkiesbare kandidaten, (zie profiel) dingen mee naar een plaats in de Provinciale Staten en zullen na de interne verkiezing veelvuldig zichtbaar zijn. Zij komen vanaf plek 2 op de kandidatenlijst op basis van de uitgebrachte score bij de interne verkiezing.
De aanmelding voor de kandidaatstelling sluit op 29 september.

Niet verkiesbare kandidaten

Voor de kiezer minder publiekelijk zichtbaar en ondersteunend aan D66 veelal met een lokaal netwerk en algemeen politiek betrokken, maar niet met het doel na de verkiezingen provinciaal politiek actief te worden.
Nier verkiesbare kandidaten worden, mits ze de 5% kiesdrempel halen, in volgorde van score van de interne verkiezing op de lijst geplaatst na de verkiesbare kandidaten.
De aanmelding hiervoor de kandidaatstelling sluit op 29 september.

Lijstadviescommissie (LAC)

Hierna voert de lijstadviescommissie (LAC) met de verkiesbare kandidaten op
16 oktober en 22 oktober gesprekken om een lijstadvies op te stellen voor de plaatsen 2 tot en met 40.  
 
De selectiemethode van de LAC is grotendeels bepaald door het handreikingsdocument dat vanuit D66 landelijk is aangedragen.
 
De LAC houdt rekening met een juiste afspiegeling van de samenleving op de kieslijst.
De LAC streeft naar een zo hoogstaande lijst, met een juiste balans tussen
persoonlijke kwaliteiten en teamkwaliteiten. Het profiel van het Statenlid PS is hierin leidend. De verdeling die de LAC maakt komt grofweg neer op: voldoet aan het profiel / voldoet in mindere mate / voldoet niet.
 
Van alle kandidaten wordt verwacht dat zij zich integer gedragen, de LAC spreekt met een ieder over het onderwerp integriteit.
 
Verkiesbare kandidaten ontvangen voorafgaand aan het gesprek een casus welke in het gesprek behandeld wordt.
 
Op de ARV in het najaar hebben de verkiesbare kandidaten de gelegenheid zich te presenteren aan de leden. Je ontvangt hiervan nog de datum.
 
Kort na 30 november wordt de definitieve kandidatenlijst compleet gemaakt door het bestuur door per lijst maximaal 10 lijstduwers aan de lijst toe te voegen. Het bestuur wijst de lijstduwers aan na sluiting van de interne verkiezingen. 

Enthousiast geworden? KANDIDEREN!

Je stelt je kandidaat door via MijnD66.nl/stemmingen (zie bijlage voor het menu) je kandidaatstelling in te dienen. Voor ondersteuning, vragen opmerkingen of digitale onduidelijkheid, zendt dan een email naar [email protected]
 
Hendri Nortier en Geert Makkink verzorgen de digitale uitvoering van aanmelding en interne verkiezing. Ingeval je specifieke vragen hebt over de categorie indeling en de gevolgen voor je keuze m.b.t. de kandidatenlijst staat Michiel Scheffer (0652802442) je graag te woord.
 
Blijf gezond en fit.
 
Namens de Lijst Advies Commissie
 
Regionale Verkiezings Commissie D66 Gelderland
Michiel Scheffer
Hendri Nortier
Geert Makkink