Onze inzet
- In 2040 kunnen alle Friezen met het Fries als moedertaal goed Fries lezen en schrijven.
- Samen met andere Europese minderheidstalen en onze kennisinstellingen werken we vanuit Fryslân aan de toekomst van het taalonderwijs.
- We stimuleren de innovatie van digitale vertaalmiddelen voor de Friese taal.
- De volgende BFTK wordt de meest ambitieuze ooit, waarbij het Rijk net zoveel verantwoordelijkheid neemt als de provincie.
- We stellen samen met werkgevers cursussen van de Afûk beschikbaar voor het Fries. Zo kunnen mensen geholpen worden in hun eigen moedertaal op de momenten dat het er echt toe doet, zoals in de zorg, bij de overheid en bij de politie.
- Er komen samen met de Afûk en Fryske Akademy richtlijnen voor begrijpelijke taal in het Fries en een online tool om teksten begrijpelijker te maken.
- We investeren in Fries in de openbare ruimte, zodat meertaligheid de norm wordt. Of het nou gaat om het gemeentehuis, ziekenhuis of op straat, het Fries wordt vanzelfsprekend naast het Nederlands.
- In de streektaalgebieden waar weinig Fries wordt gesproken, investeren we in onderwijs in de streektalen.
- Op alle middelbare scholen wordt het Fries een keuzevak voor het eindexamen. Uitgangspunt is het recht om het Fries te kiezen. Leerlingen die dat willen, moeten dat altijd kunnen doen. Waar de groep klein is, wordt samenwerking gezocht met andere scholen of een hybride vorm van onderwijs aangeboden.
- De Fryske Akademy blijft verbonden aan de KNAW, Tresoar blijft steun krijgen van de provincie en het Rijk.
- We investeren in sutelaksjes en initiatieven als ‘Boeken fan Fryslân’, om meer mensen aan het lezen te krijgen.
- Onderwijsinspecteurs die in Fryslân werken, en dus toezicht moeten houden op het Fries, kunnen het Fries op zijn minst lezen en verstaan.
- Organisaties die subsidie krijgen, stimuleren we om het Fries te gebruiken.