Partijdige kieswijzer: D66 en VVD
De VVD is een conservatieve partij met liberale wortels. D66 is een sociaal-liberale partij. Ons doel is om mensen meer keuzevrijheid te geven. Iedereen vrij laten, maar niemand laten vallen. Er zijn dus duidelijke verschillen. Je leest er alles over in onze partijdige kieswijzer.
De verschillen
De VVD en D66 willen samen dat het onderwijs beter aansluit bij de Friese economie. Bijvoorbeeld door meer uitwisseling van kennis tussen scholen en bedrijven.
D66 heeft meer concrete plannen voor het Friese onderwijs dan de VVD. D66 wil vooral investeren in het praktisch onderwijs. We hebben in Fryslân naast de knapste koppen ook de handigste handen nodig om mee te denken en werken aan de circulaire economie van de toekomst. D66 wil deze groepen dan ook bij elkaar brengen om samen na te denken over de toekomst van Fryslân.
D66 heeft veel meer ambitie dan de VVD als het gaat om klimaat. Waar de VVD een aantal losse maatregelen benoemt komt D66 met een heldere visie: in 2030 is Fryslân de eerste klimaat neutrale provincie van Nederland. D66 helpt bedrijven en inwoners met het verduurzamen. Ook schaft D66 beperkende regels rondom zonneparken en windmolens af. De VVD wil windmolens en zonneparken juist tegengaan.
De opbrengst die verdiend wordt met deze duurzame energie moeten zo dicht mogelijk bij de Mienskip terecht komen, vindt D66. Zo pakken we het klimaat aan én verdienen we eraan. Verder heeft D66 concrete plannen om het bedrijfsleven te helpen verduurzamen. D66 wil het namelijk mogelijk maken voor alle bedrijven om deel te nemen aan Freonen van Fossielfrij Fryslan en energiecoaches beschikbaar stellen. De VVD stelt daarentegen geen concrete maatregelen voor om het bedrijfsleven te helpen verduurzamen.
D66 en de VVD willen meer woningen bouwen in Fryslân. Samen willen we het makkelijker maken voor jongeren om zelf een woning te bouwen in hun geboortedorp door het makkelijker te maken om hiervoor een vergunning te krijgen. D66 en de VVD zijn het ook eens over het splitsen van woningen en het verbouwen van leegstaande panden zoals kantoren tot woningen.
De VVD zegt niks over het klimaatneutraal en circulair maken van nieuwe woningen. Ze gaan dus niet uit van het klimaatadaptief maken van nieuwe wijken en buurten. D66 staat hier wel voor en moedigt het klimaatneutraal, klimaatadaptief en circulair maken van nieuwe woningen juist aan.
Verder wil de VVD niet in gesprek gaan met gemeenten om in sommige gevallen een zelfbewoningspicht in te stellen. D66 is hier wel voor, omdat in delen van Fryslân woningen een groot gedeelte van het jaar leeg staan en dienen als vakantiewoning. Wat D66 betreft zijn huizen om in te wonen, niet om leeg te staan.
De VVD wil graag een ‘integrale visie op een toekomstbestendige economie’. D66 heeft die visie. Een circulaire, duurzame economie in balans met de natuur. En daar aan werken met alle instrumenten die de provincie heeft, van vergunningen en subsidies tot inkooptrajecten.
D66 wil ondernemers helpen om te innoveren en te verduurzamen.
D66 en de VVD zetten zich samen in voor de Lelylijn. Toch zijn er ook verschillen. D66 wil dat in 2027 alle bussen duurzaam rijden in de provincie, de VVD niet. Ook wil D66 de prijs van het OV halveren en gratis maken voor mensen met een kleine portemonnee, de VVD niet. Verder is D66 voor het verder veilig maken van fietspaden door het oversteken van provinciale wegen veiliger te maken en meer aandacht te besteden aan sociale veiligheid op fietspaden.
Als het gaat om bereikbaarheid van de kleinere kernen zijn de VVD en D66 het gedeeltelijk met elkaar eens. Beide partijen zijn voor het bereikbaar houden van kleine kernen. Maar ondertussen heeft de VVD daar jarenlang op bezuinigd. D66 wil juist kijken hoe we de inwoners weer terug de bus in krijgen.
Om het openbaar vervoer toekomstbestendig te maken wil D66 uiteindelijk naar een hub systeem. Dit betekend dat alle grotere plaatsen razendsnel met elkaar verbonden zijn en dat vanaf die grotere plaatsen je met deelvervoer, fietsen en andere alternatieve vervoersmiddelen je naar je eindbestemming kunt reizen.
De VVD heeft geen specifieke plannen om vrijheid en gelijkheid in de provincie vooruit te helpen. D66 heeft juist wél verschillende plannen om de vrijheid en (kansen)gelijkheid in onze provincie te bevorderen. Dit doen we onder andere met de Fryslânpas die basisvoorzieningen zoals het openbaar vervoer gratis maken voor inwoners met een kleine beurs. Verder staat D66 voor kansengelijkheid in het onderwijs en wil dit onder andere stimuleren door praktisch onderwijs de waardering te geven die het verdiend.
Ook staat D66 voor een inclusief Fryslân waar iedereen vrij is om zichzelf te zijn. Door bijvoorbeeld organisaties als het COC en Tûmba die discriminatie tegengaan te ondersteunen.
De VVD is voor het doorzetten van de bezuinigingen op cultuur. Wat D66 betreft blijven we juist investeren in cultuur in Fryslân. De VVD wil de Fries taal stimuleren met een fonds voor Friestalige muziek, films en literatuur. D66 heeft een nog veel uitgebreider plan om de Friese taal de stimuleren. Zoals het stimuleren van digitale vertaalmiddelen, het beschikbaar stellen van cursussen Fries voor werknemers, verscheidene maatregelen in het onderwijs en subsidies om het gebruik van het Fries te stimuleren. Zo zorgen we ervoor dat in 2040 alle Friezen het Fries als moeder taal kunnen lezen, schrijven spreken en verstaan.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Doe mee met D66
Kies voor een land waar je vrij kunt zijn. Waar niemand je laat vallen. Zet de eerste stap en schrijf je in.
Ontvang updates van Rob Jetten
Denk en praat mee met D66
Gemakkelijk lid worden wanneer je wil
Klaar! Bedankt voor je interesse
Wil je nog meer doen?