Ronald Buijsse

Beeld: Ronald Buijsse

Waarom ben je lid geworden van D66?

Omdat ik sociaal liberaal ben. Kansen creëren voor iedereen, maar iedereen houdt de verantwoordelijkheid om zelf kansen en keuzes te maken. Dat mag nooit op iemand anders afgeschoven worden. Naast kansen creëren moeten we ook een samenleving opbouwen en in stand houden, want een echte samenleving biedt meer kansen.

Waarom ben je actief geworden bij de werkgroep Energie en Klimaat? 

Klimaat en energie is een uitdagend thema, sociaal, economisch en technisch, met veel impact op veel andere sectoren. Ik heb 30 jaar lang gewerkt aan ICT-innovaties en adoptie daarvan in het bedrijfsleven, en de uitdagingen in klimaat en energie vereisen juist die ervaring: innovatie en adoptie. Daarnaast heb ik van oudsher affiniteit met innovaties in de agrarische wereld.  In mijn huidige werk (het opleiden van professionals op het gebied van data science en entrepreneurship) zijn klimaat en energie belangrijke thema’s. In de WEK kan ik mijn ervaring uit al deze gebieden inzetten: uit het bedrijfsleven (innovaties maken) en het onderwijs (innovaties adopteren).

Wat wil je graag bereiken als voorzitter van de werkgroep Energie en Klimaat? 

De verbeterslag die Jan Engels heeft gemaakt, met goed voorbereidde bijeenkomsten, goede debatten en sterke subwerkgroepen, zeker vasthouden. Daarnaast wil ik met het WEK-team de ambitie die we al aan het realiseren waren verder uitvoeren. Kernwoorden daarbij zijn: betrokkenheid en effectiviteit vergroten. Een werkgroep worden die er nog meer toe doet, zowel richting de Tweede Kamer, alsook richting de regio. En daarbij werken volgens de BOB formule: beeldvorming, opinie en beleid.

Wat doe je in het dagelijks leven? 

Ik ben 30 jaar actief geweest in het bedrijfsleven als bedrijfskundige met een sterke focus op het succesvol laten landen van ICT-innovaties in een meestal zakelijke doelgroep. Tien jaar in de bankwereld, tien jaar in de media/handelswereld en tien jaar in de logistiek/data science (Ortec). Sinds 5 jaar academic director professional education bij JADS, een innovatief instituut van de TU Eindhoven en de Universiteit van Tilburg. Taak: programma’s maken voor de adoptie van meer data en AI gedreven werken door ondernemers en professionals. Veel contacten met professionals, ondernemers (o.a. in Brainport), en onderwijsinstellingen (WO, HBO, MBO Brabant). Daarnaast maatschappelijk actief in Gouda (goede doelen, cultureel), bezig met het volledig duurzaam opknappen van een historisch pand, ambassadeur van de Lina (duurzame auto van linnen en suiker!) en o.a. lid van de ledenraad van Rabobank Hollandse IJssel.

Wat doe je verder nog voor D66?

Mijn focus is volledig op de werkgroep Energie en Klimaat. Daarnaast ben ik betrokken bij D66 Gouda.

Wat is jouw boodschap voor iedereen die deze pagina leest? 

Alleen door mee te doen, leer je wat er speelt en kun je verschil maken.