Waardegedreven digitalisering

Digitalisering speelt een belangrijke rol bij het aanpakken van hedendaagse maatschappelijke problemen. Het stimuleert de totstandkoming van een nieuwe economie, die kan leiden tot regionale versterking, vervanging van vervuilende economische activiteiten door duurzame, verbetering van de burgerrechten en een transparantere overheid. Het is daarbij essentieel te investeren in goede, soevereine digitale infrastructuur, zowel vanuit EU- als NL-perspectief.

Risico’s

Digitale technologieën brengen ook risico’s met zich mee. Er zijn al veel Europese wetten en regels om deze risico’s te beheersen. Het is van belang het digitaal beleid tussen verschillende overheidsdepartementen te harmoniseren en coördineren. In plaats van steeds meer nieuwe wetten en regels moet de focus liggen op het effectief implementeren, handhaven en toezicht houden. Het is daarbij van groot belang te zorgen dat de innovatiekracht van MKB-bedrijven behouden blijft.

Vanuit een sociaal-liberale visie is beheerste groei van digitalisering essentieel om de voordelen van technologische vooruitgang te benutten, terwijl de bescherming van individuele rechten en maatschappelijke gelijkheid wordt gewaarborgd. Het is belangrijk om technologische ontwikkelingen te omarmen die de samenleving ten goede komen en de levenskwaliteit van mensen verbeteren, zonder onnodige inbreuk te maken op hun privacy.

Beheerste groei

De beheerste groei van digitalisering is gericht op het bevorderen van digitale inclusie, zodat alle burgers toegang hebben tot technologie en digitale vaardigheden kunnen ontwikkelen. Dit helpt ongelijkheid te verminderen en biedt kansen aan mensen die anders misschien achter zouden blijven.

Het waarborgen van transparantie en verantwoordelijkheid in de digitale sector is een centrale pijler van beheerste groei. Het stimuleren van ethische normen en het bevorderen van een verantwoorde omgang met data en kunstmatige intelligentie is van cruciaal belang om digitale technologie ten dienste te stellen van het algemeen belang. Digitale innovatie moet worden gestimuleerd om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken, zoals klimaatverandering, gezondheidszorg en onderwijs. Beheerste, waardengedreven groei moedigt de ontwikkeling aan van digitale oplossingen die bijdragen aan duurzame ontwikkeling en het welzijn van de samenleving.