15 jaar Route66

Al 15 jaar is Route66 – niet te verwarren met de legendarische autosnelweg van weleer in de VS – een begrip binnen D66. Een inspirerend politiek programma georganiseerd voor en door jonge D66’ers. Heel serieus natuurlijk, maar als
de alumni na twee jaar afscheid nemen blijkt ook de sociale meerwaarde: “mensen missen het écht, de gezelligheid op de themadagen”, aldus voorzitter Gerben Hiemstra. Democraat sprak met hem ter ere van het derde lustrum.

tekst Bas Knijf
foto’s Archief Route66

Route66 is een 2-jarig verdiepings- en ontwikkelprogramma van maandelijkse themadagen aangevuld met drie weekenden, waaronder een internationaal werkbezoek. Zo’n 40 enthousiaste partijgenoten van 25 tot 33 jaar trekken het land in, houden een debat of bedenken creatieve oplossingen voor maatschappelijke problemen. Regelmatig schuiven hierbij gerenommeerde experts en politici aan. Jaarlijks is er plek voor ongeveer 20 nieuwe deelnemers. Een deel van de zittende ‘eerstejaars’ vormt in hun tweede jaar het nieuwe bestuur. 

Brede vertegenwoordiging
Bij de samenstelling van de groep Routers is veel aandacht voor diversiteit. “Als je het vergelijkt met de algemene populatie binnen D66 hebben we een diverse groep samengesteld in de breedste zin van het woord. We kijken naar beroep, opleidingsniveau en regionale spreiding: zo zijn we in het bijzonder op zoek naar praktisch geschoolde mensen of mensen met beroepen die we minder vaak zien onder D66’ers. Daarnaast moeten alle provincies goed zijn vertegenwoordigd en selecteren we op persoonlijkheid. Om dit mogelijk te maken vragen we aspirant deelnemers een motivatiebrief te schrijven, of bijvoorbeeld een creatieve opdracht te doen. Bij succes volgt een selectiedag. Leuk detail: de huidige eerstejaars zijn ieder jaar vrij om te bepalen hoe het nieuwe selectieproces eruit komt te zien.”

Het programma is populair: jaarlijks zijn er veel meer aanmeldingen dan beschikbare plekken. “Door de diversiteitscriteria vallen hele goede Routers soms buiten de boot. Iedere nieuwe commissie die gaat selecteren legt bovendien de nadruk op andere aspecten. Dan is het leuk om te zien dat mensen zich soms wel drie jaar aanmelden en het uiteindelijk tóch worden.”

Gastsprekers en paneldiscussies
Een typische thema-zaterdag vindt plaats op locatie. Daarbij mijdt Route66 de moeilijke thema’s niet: “we zijn op een boerenbedrijf geweest om de andere kant van de stikstofproblematiek te zien en spraken daar met mensen die niet D66-gezind waren. Ook zijn we voor het thema schuldenproblematiek met een deurwaarder in gesprek gegaan. Voor veel partijleden gelukkig onbekend terrein. In ons gemêleerde gezelschap bleek het voor sommigen, vanuit persoonlijke ervaring, echter een zwaar thema. Ik kan alle D66-ers alleen maar aanraden: ga het land in en doe zulke maatschappelijke activiteiten, want je leert er zo verschrikkelijk veel van. 

Beeld: Archief Route66

“Leuk detail: de huidige eerstejaars zijn ieder jaar vrij om te bepalen hoe het nieuwe selectieproces eruit komt te zien”

Tussen de paneldiscussies en interessante gastsprekers is er ook ruimte voor het sociale aspect. “De dag begint uiteraard met koffie en daarnaast lunchen we samen. Het diner is vrijblijvend – het zijn intensieve dagen waarin je veel indrukken opdoet, voor sommige deelnemers is het dan genoeg. Maar niet zelden komt er ’s avonds nog een dansje bij kijken!”

Naast de themadagen op zaterdag zijn er ook Route-weekenden. “Recent was dat een werkbezoek aan Brussel, het politieke hart van Europa. Daarna gingen we door naar Parijs, waar we spraken met een lobbyorganisatie. Zij financieren startups die werken aan gekweekt vlees.  Sommige Europese landen zijn erg conservatief op het gebied van gekweekt vlees om zo boeren in eigen land te beschermen. Kortom een zeer interessante buitenlandreis.”

Alumni
Ook is er een vaardigheden weekend, met coaching op debatteren of een mediatraining. Toch is het opleiden van politici geen doel op zich, aldus Hiemstra: “je hoeft ook geen politieke junk te zijn om deel te nemen aan Route. Sommige deelnemers komen er door het programma achter dat ze geen politieke functie ambiëren, maar dan zie je ze vaak nog wel achter de schermen in besturen en commissies. Qua alumni is de groep dan ook zeer divers. Naast lokaal en regionaal talent, denk aan wethouders van grote steden, is ook fractievoorzitter in de Eerste Kamer Annelien Bredenoord een oud deelneemster van het eerste uur.” 

Het programma blijkt een aanjager te zijn voor veel oud deelnemers: zij blijven vaak actief voor de partij. Hiemstra is enthousiast over Route als springplank binnen D66: “op de eerste plaats leer je veel mensen kennen. De politiek komt gewoon veel dichterbij. Je spreekt makkelijker mensen aan op een congres of wordt door een Kamerlid gevraagd om input. Alumni schrijven ook actief mee aan moties of verkiezingsprogramma’s. Het is een hele mooie proefvijver waar je gewoon fouten mag maken en lekker kunt ondernemen.”

Ook aanmelden?
Zelf zwaait Gerben in december dit jaar af, waarna in januari ook weer een nieuwe lichting start. Ben je enthousiast geworden? In oktober kan je je aanmelden. Daarnaast zal er op 9 september een alumni event zijn voor alle Routers die de afgelopen 15 jaar hebben deelgenomen aan dit mooie verdiepingsprogramma. ■