“Waar we als LTC van D66 naar op zoek zijn?”, herhaalt Frank. “Naar mensen die maatschappelijk geworteld zijn, die een gezond soort ambitie hebben. Ik noem het wel eens gezonde gekte. Mensen die gedreven zijn, ergens door begeistert. En het allerbelangrijkste: mensen die kunnen reflecteren. Die kritisch naar zichzelf kunnen kijken.” Voor de meer prominente functies binnen D66 geldt dat er altijd een lid van de LTC in de Lijst Advies Commissie (LAC) zit. De LAC’s stellen de profielen op voor de gevraagde functies en stellen mede de advieslijst samen.
Talent met gezonde gekte
Later dit jaar gaat de volgende editie van het Landelijke talentonwikkelingsprogramma ‘De Nieuwe Lichting’ van start. Dit programma richt zich op prominente en gezichtsbepalende posities binnen de partij, zoals leden van de Eerste en Tweede Kamer en wethouders van de grote steden.
Aanleiding voor Democraat voor een gesprek met Frank van der Endt, sinds 2020 voorzitter van de Landelijke Talenten Commissie (LTC).
Landelijke Talenten Commissie - Beeld: D66
Een aardige jongen
“Het zijn de mensen met gezonde gekte die het verste komen”, zegt Frank. “Soms zie je dat mensen iets moeten compenseren, zich willen ontworstelen uit een bepaald milieu, of iets hebben meegemaakt. Dat kun je inzetten. Op de basisschool gaven de docenten aan dat ik een aardige jongen was maar dat de Mavo te hoog gegrepen was. Qua opleiding zou ik niet veel aankunnen. Gelukkig heb ik ouders, en later ook docenten, die me gesteund hebben, vertrouwen gaven, doorzettingsvermogen en strijdlust hebben bijgebracht. Ik ben uiteindelijk ‘met genoegen’ afgestudeerd. Ik heb de zogenaamd zwaarste ultra marathon van de wereld, de Marathon de Sable, gefinisht. Opgeven zit niet in mijn systeem.”
Deze instelling dat ieder mens waardevol is en talenten heeft, neemt Frank mee in zijn gesprekken. “Elk gesprek moet meerwaarde hebben. Ook als ik aan het eind van het gesprek denk dat ambities niet reëel zijn, dan blijf ik benadrukken: je bent waardevol voor de maatschappij, voor D66. Je kan je ontwikkelen, je hebt potentie. Ik denk dat je veel kan doen binnen onze partij, maar ik denk dat je op die en die functie meer op je plek zou zitten. Meer tot recht zou komen.”
Regionale scouts
“Voorheen was er bij sommigen het beeld dat de LTC als een gesloten club bepaalde wie in aanmerking kwam voor ‘het klasje’”, vertelt Frank. “Van dat imago komen we nu af. Om de verbinding met de afdelingen in het land te versterken, worden de selectiegesprekken voor ‘De Nieuwe Lichting’ sinds dit jaar gevoerd door iemand van de LTC samen met één van de regionale scouts.”
“We willen veel meer de samenwerking opzoeken met de afdelings- en regiobesturen, maar ook de netwerken door het land”, vertelt Frank. “Binnen elk afdelings- en regiobestuur is nu een bestuurslid verantwoordelijk voor de portefeuille talentontwikkeling en scouting. Zij hebben veel meer zicht op talenten in de regio dan wij. De regionale scouts kunnen iemand ook voordragen voor ‘De Nieuwe Lichting’, maar leden kunnen zich sinds dit
jaar ook zelf aanmelden.” Frank: “Al moet een strenge selectie daarna wel uitwijzen wie er doorgaat.”
“De regionale scouts zijn voor leden met ambitie het eerste aanspreekpunt. Zij kunnen zien of het verstandiger is dat mensen lokaal starten in een bestuur of lokaal talentenprogramma, of om hen meteen met de landelijke commissie in contact te brengen. Zij zijn onze ogen en oren voor talenten in de regio.”
Tweede partij van Nederland
Bij de selectie voor ‘De Nieuwe Lichting’ wordt nog meer nadruk gelegd op maatschappelijk inzicht
en betrokkenheid. ‘De Nieuwe Lichting’ start daarom met een maatschappelijke stage. Aan deelnemers wordt gevraagd te reflecteren op waar beleid en realiteit goed samengaan of waar het schuurt. “We vragen deelnemers wat deze stage met hen als persoon en potentieel politicus doet. Zo kunnen we zien of mensen goed kunnen reflecteren. Kritisch naar zichzelf kunnen kijken. Ik werk heel veel met bestuurders en goede bestuurders kunnen reflecteren en over de meest serieuze zaken grappen maken, het relativeren. Dat is een kwaliteit die je nodig hebt in de complexe en soms meedogenloze politieke context.”
“Met Wietske Veltman van het Landelijk Bestuur hebben we het initiatief genomen om, los van de LTC, een aparte bestuurscommissie in te stellen die zich niet richt op de politieke functies, maar op impactvolle maatschappelijke posities. We willen als D66 geen banenmachine zijn, maar wel via de inhoudelijke ambitie D66-ers meer in zicht krijgen voor cruciale posities. We zijn de tweede partij van Nederland en er is veel talent. In het verleden zijn we hier terughoudend en bescheiden in geweest”, licht Frank toe.
Maatschappelijke
impact
Nog een verandering: de nieuwe editie van ‘De Nieuwe Lichting’ vindt niet, zoals in voorgaande jaren, plaats in ‘het exclusieve en afgeschermde Driebergen’, maar op de locatie waar ongedocumenteerden worden opgevangen in Den Haag. “We zijn op zoek naar mensen die maatschappelijk geworteld zijn. De toeslagenaffaire heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is dat politici begrijpen wat de maatschappelijke impact is van wetgeving en dat we niet alleen moeten toetsen op uitvoerbaarheid. Er speelt ontzettend veel op het gebied van scouting en talentontwikkeling”, vat Frank het samen. “We willen transparanter en inclusiever zijn en meer verbindingen leggen door het hele land. Ik ben trots dat we bij de LTC zo’n geweldige club mensen hebben die zich daarvoor inzet.” ■