Waarom we vóór de onderdoorgang in Odijk kiezen

Op 10 juli 2025 heeft de gemeenteraad van Bunnik in ruime meerderheid ingestemd met het ontwerp voor de onderdoorgang onder de N229 bij De Vork en de Vinkenburgweg. Voor D66 was dit zonder twijfel één van de moeilijkste besluiten van deze raadsperiode. Wij willen daarom graag toelichten waarom wij – na zorgvuldige afweging – vóór dit voorstel hebben gestemd.

Een moeilijke keuze

De aanleg van een brede onderdoorgang heeft grote impact, met name op de direct omwonenden. Wij erkennen de zorgen en het gevoel van verlies dat gepaard gaat met veranderingen in de eigen leefomgeving. Gedurende het gehele proces hebben bewoners zich actief laten horen en constructieve alternatieven ingebracht. Dat verdient respect. De betrokkenheid van inwoners heeft ons scherp gehouden en heeft geleid tot aanvullend onderzoek en toetsing van verschillende varianten.

Wij hebben geluisterd. Wij hebben nagedacht. En wij hebben gewogen. Uiteindelijk kwamen wij, als fractie van D66, tot de conclusie dat er géén perfecte oplossing bestaat – maar dat de voorgestelde onderdoorgang de best haalbare en meest toekomstgerichte oplossing is.

Leefbaarheid en veiligheid als uitgangspunten

D66 staat voor een leefbare, duurzame en verbonden gemeente. In die visie past een veilige, comfortabele en toegankelijke verbinding tussen de nieuwe wijk Kersenweide en het bestaande dorp Odijk. Kinderen moeten veilig kunnen fietsen naar school of sportclub, ouderen moeten eenvoudig toegang hebben tot de huisarts, en bewoners moeten zich niet gedwongen voelen de auto te gebruiken voor korte afstanden binnen ons dorp. Te veel autogebruik legt te veel druk op de leefbaarheid in bestaand Odijk, met name rond De Meent.

De onderdoorgang onder de N229 is daarom een passende oplossing. Zonder deze verbinding blijft de N229 een harde barrière tussen oude en nieuwe woonwijken – een ervaring die we in Het Burgje al kennen. Dat leidt tot verkeersonveilige situaties, een grotere afhankelijkheid van de auto en een belemmering voor ontmoeting en samenleven. We horen regelmatig verhalen van ouders met kleine kinderen die het heel spannend vinden om met hun jonge kind de oversteek te maken. Zeker omdat verkeerslichten ook wel eens niet werken.

Alternatieven onderzocht, maar niet haalbaar

De afgelopen jaren zijn er verschillende alternatieven onderzocht: bruggen, rotondes, een verdiepte ligging van de N229, het verleggen van de weg, andere locaties voor de onderdoorgang. Juist omdat we ons ook realiseren dat de voorliggende oplossing ook nadelen heeft en grote impact heeft op een aantal direct omwonenden. Elk alternatief is getoetst op haalbaarheid, uitvoerbaarheid en betaalbaarheid. De provincie Utrecht – eigenaar van de N229 – heeft aangegeven dat andere varianten niet realiseerbaar zijn, niet financieel worden ondersteund, of technisch niet uitvoerbaar zijn binnen de beschikbare ruimte.

Dat maakt het voorgestelde ontwerp bij De Vork niet alleen de beste, maar ook de enige realistische keuze. Een keuze die tot stand kwam in samenspraak met bewoners, experts, het projectteam en de provincie, en die voldoet aan de uitgangspunten van de gemeenteraad: veilig, aantrekkelijk, betaalbaar en uitvoerbaar.

Een moeilijke afweging maken

Tijdens de bewonersavonden, politieke avonden en raadsbijeenkomsten hebben wij veel waardevolle signalen opgehaald. Wij begrijpen dat sommige bewoners de impact van de gekozen oplossing als groot en nadelig ervaren. Wij betreuren dat, en nemen die gevoelens serieus. Tegelijkertijd willen wij benadrukken dat dit besluit niet lichtvaardig is genomen.

Onze fractie heeft zich gedurende het hele proces steeds weer afgevraagd: “Doen wij recht aan het algemeen belang én houden wij oog voor de directe omgeving?” Wij denken van wel. Door het ontwerp breder en lichter te maken, door de wanden uit te laten waaieren en de N229 gedeeltelijk op te hogen, wordt de onderdoorgang veiliger en ruimtelijk aantrekkelijker. Er is bewust gekozen voor een ontwerp dat zoveel mogelijk zichtlijnen biedt, en dat het gevoel van onveiligheid wegneemt. Een ontwerp dat zowel voor de nieuwe wijk Kersenweide als voor het bestaande Het Burgje een veilige en aantrekkelijke oplossing is.

Wat wij hebben geleerd

Is het proces perfect verlopen? Nee. De ontwerpfase vond plaats in coronatijd, waardoor alles online en met webinars moest plaatsvinden. De gemeente heeft ons inziens op meerdere momenten geprobeerd inwoners bij het proces te betrekken. Toch begrijpen wij dat de direct omwonenden zich niet altijd gehoord hebben gevoeld. Met de kennis van nu denken we dat het beter was geweest om hen vanaf het begin intensiever bij het ontwerp te betrekken. Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om deze ervaring mee te nemen, zodat we in de toekomst nog beter kunnen aansluiten bij wat inwoners – en zeker omwonenden – nodig hebben in vergelijkbare trajecten.

Vooruitkijken

Met het besluit van de raad is een belangrijke stap gezet naar de realisatie van een duurzame verbinding tussen de nieuwe wijk Kersenweide, Het Burgje en bestaand Odijk. De onderdoorgang is méér dan infrastructuur: het is een schakel in het verbinden van mensen, wijken en generaties. Een schakel die mogelijk maakt dat iedereen in Odijk, jong en oud, veilig van en naar school, werk of sportclub kan.

Wat D66 betreft blijven we met elkaar in gesprek tijdens de definitieve uitwerking van de plannen. Zodat we samen werken aan een gemeente waarin ruimte is voor verschillen én verbinding.