U heeft echt wat te kiezen

Zaterdag liep ik voor het laatst oud papier. Ik mis het nu al. Een leuke vrijwilligersklus, met dank aan alle lopers en chauffeurs.

En met een dikke pluim voor Mariska Edelbroek voor haar jarenlange geregel. Ook Celeritas-lopers bedankt voor het aanhoren van mijn herhaalde gemopper over:
Kliko’s met plastic, drinkpakken, natte troep of bouwafval. Soms kon ik het niet laten, viste plastic uit een kliko en stopte dat in de bijbehorende brievenbus. De vele losse kliko’s die je in goed onderling overleg best gezellig bijéén kunt zetten;
Waarom mensen bijna lege bakken aan de weg zetten. Heus ook volgende maand komen we weer! Het scheelt lopers flink wat kliko’s laden.
 
In november laat de inhoud van de kliko’s zich makkelijk raden. Verkiezingsfolders vol beloften om ons land duurzamer, eerlijker, schoner, veiliger, betaalbaarder, groener, enzovoorts te maken.

Eén van de veel besproken onderwerpen betreft de opvang van vluchtelingen. Onlangs hoorden we dat er ook in Bunnik een kleinschalige opvang komt. Maar op een manier die aansluit bij ‘Plan Utrecht’. Dit voorjaar riepen alle Utrechtse burgemeesters plus commissaris van de Koning het Rijk op om bij het zoeken naar opvangplekken niet alleen te kijken naar aantallen te plaatsen mensen, maar vooral ook naar kwaliteit van de locatie. Denk aan leefomgeving, beschikbaarheid van zorg, onderwijs, werk, en goed werkende vluchtelingenopvang. Dat laatste is in Bunnik met dank aan Vluchtelingewerk-Samenspraak hier zeker het geval. Ook aan werk geen gebrek. Maar regels maken werken lastig. Werkgevers moeten lang wachten op een vergunning en asielzoekers mogen pas zes maanden na asielaanvraag aan het werk, voor max 24 weken per jaar. Dat gaat hopelijk veranderen als D66-Tweede Kamerlid Anne-Marijke Podt haar initiatiefwet indient. In Bunnik willen we mensen al versneld aan werk helpen. En dat gaat vast lukken met een pilot die al loopt in de regio.

Terug naar de verkiezingen. Volgens de folders die u ontvangt kan het allemaal beter en moet het anders. Maar wat blijft zijn de slogans. In 1972 luidde de D66-slogan ‘eerlijk delen in een schoon Nederland’. Na 50 jaar nog treffend. Laat het alsjeblieft zo zijn, dat we nog generaties lang naar de stembus mogen om zelf te kiezen. Stem 22 november!

Winny Toersen,
D66