Wethouderscolumn: op tijd op school

Iedere dag worden tientallen kinderen in onze gemeente met busjes naar school gebracht, het leerlingenvervoer. We hebben als gemeente zelf geen busjes en chauffeurs, dus vragen we bedrijven om dat voor ons te verzorgen.

Beeld: Transdev

Eens per 8 jaar wordt het leerlingenvervoer in onze gemeente en de regio opnieuw aanbesteed. Alle bedrijven kunnen zich dan aanmelden voor deze opdracht. Zoals u ongetwijfeld hebt gelezen, was het best spannend of we dit schooljaar het leerlingenvervoer konden regelen voor alle leerlingen die ver weg van huis naar school gaan. Door allerlei redenen start de nieuwe vervoerder januari 2025, maar de ‘oude’ vervoerder moest vanaf het begin van dit schooljaar al in andere regio’s leerlingen naar school brengen. Daardoor moesten we in korte tijd een oplossing regelen voor september t/m december.
 
Daarom is de hele zomervakantie met een heus crisisteam doorgewerkt om voor ieder kind het vervoer te regelen. Sommige ouders konden het zelf regelen, andere kinderen hebben we een elektrische fiets aangeboden. En alle andere kinderen worden nu door verschillende vervoerders naar hun school gebracht. Dat loopt tot nu toe heel goed. Elk nieuw schooljaar is het altijd even wennen voor de kinderen en ook de chauffeurs, maar het lijkt de eerste paar weken zelfs beter te gaan dan voorgaande schooljaren. Met dank aan de flexibiliteit van ouders en kinderen én onze fantastische medewerkers. Als bijzonder project zijn er ook mensen opgeleid die vanuit de bijstand aan het werk wilden en konden; zij brengen nu als chauffeur vol enthousiasme en met een groot verantwoordelijkheidsgevoel de kinderen naar school.
 
Vanaf januari 2025 wordt het vervoer volledig verzorgd door Connexxion. Dat is opnieuw een spannend moment. Achter de schermen wordt daaraan al tijden hard gewerkt, zodat kinderen en ouders daar zo min mogelijk van merken.
 
Als gemeente werken we ook aan oplossingen op lange termijn. Het personeelstekort blijft en wordt naar verwachting in alle sectoren alleen maar groter. En omdat ieder busje meerdere kinderen ophaalt, zitten kinderen soms wel twee uur per dag in een busje. Daarom overleggen we ook met de Bunnikse scholen hoe we de scholen kunnen helpen om het onderwijs nóg inclusiever te maken. Zodat we meer kinderen op een reguliere school kunnen ondersteunen, en meer kinderen wandelend of per fiets naar school in hun eigen dorp kunnen. Het mes snijdt dan aan twee kanten: inclusiever onderwijs én het leerlingenvervoer blijft toegankelijk voor ieder kind dat ver naar school moet.