Raadspraat Winny Toersen: Meer vrouw op straat

Als je deze column leest hebben we elkaar wellicht al gelukkig nieuwjaar gewenst op straat of tijdens de nieuwjaarsontmoeting van de gemeente. Zo niet, dan maak ik graag van de gelegenheid gebruik om iedereen alsnog het allerbeste te wensen voor 2025.

De eindejaarstijd gaat bij mij vaak gepaard met radio luisteren en kiezen van een scheurkalender. Bij uitstek hét cadeau voor de verjaardag van mijn partner of voor onder de kerstboom. Na vele malen Fokke en Sukke, stonden de laatste jaren in het teken van filosofie en varianten van (moes)tuintips.
 
De tijd van oud naar nieuw is als raadslid ook een prettige adempauze. Even stilte in de mailbox en appgroepen. De laatste besluiten sudderen na, en er is ruimte om vooruit te dromen. Een besluit dat bij mij nog na deint is de bouw van de wijk Kersenweide in Odijk. Zo’n besluit is niet alleen maar een mijlpaal voor de door D66 zo gewenste bijdrage aan het oplossen van woningnood. Het raakt ook inwoners die met dit besluit hun woongenot zien afnemen en die ik als voorstander van deze nieuwbouw teleurstel met een voor hun ongewenste ontwikkeling.
 
Wat heeft dit te maken met ‘meer vrouw op straat’? Welnu dan kom ik op radio en vooruit dromen. Ik hoorde over het opnieuw beperken van mogelijkheden tot ontplooiing voor vrouwen in Afghanistan. Sinds kort mogen zij niet meer in het openbaar spreken of zingen. Ook is het nu verboden om een opleiding tot verpleegkundige of verloskundige te volgen. Voor mij ronduit schokkend om te horen. Ik word er opstandig van. Later hoorde ik de rubriek ‘meer vrouw op straat’, een onderdeel van het radioprogramma ‘Dijkstra en Evenblij terplekke’. Aanleiding is het feit dat je in de meeste gemeenten met een vergrootglas moet zoeken naar de straten die naar vrouwen zijn vernoemd. Daarom zoekt redacteur Els Knaapen, voor de gemeente waarvandaan de uitzending plaatsvindt, elke week uit welke vrouw een eigen straat verdient.
 
Mij lijkt het mooi als we met elkaar op zoek gaan naar betekenisvolle vrouwen voor onze gemeente en daarbuiten, en dat we die kunnen nomineren voor een ‘eigen straat’. Misschien is er met de substantiële nieuwbouwplannen wel ruimte voor een ‘vrouwenwijk’. Ter inspiratie heb ik dit jaar de scheurkalender ‘Vrouwen in de geschiedenis’ gekocht. Helaas zal dat de vrouwen in Afghanistan niet helpen, maar het voelt als een ministapje in een goede richting.