Raadspraat Winny Toersen: Lesje uit de samenleving

Ik blader door de Groentjes van de maand juni. Wat een veelheid aan vrolijke doe-dingen komen voorbij. De Zomerschool is gestart en we kunnen weer Effe Buurten. Terwijl ik op mijn stepje door de fietstunnel in Werkhoven zoef, word ik getrakteerd op vrolijke graffiti gemaakt door kinderen van de Delteykschool. In Odijk was er weer het luchtkastelenfestijn, een aanhoudend succes van de Club van Dertien. Gymclub De Gemzen voerde een fantastische Grote Gemzen Gymshow op, met veel plezier voor de kijkers en turnkunstenaars en hun leiding. De muziekschool liet zich horen met een benefietconcert voor Oekraïne. Het Utrechts Landschap organiseert weer kersenvaarten wegens grote belangstelling. ‘Vrouwen van nu’ presteren het om al 90 jaar actief te zijn, en doen dat ook nu. Dorpsgenoten in Odijk ontmoeten elkaar. En wat je beslist niet moest missen, is de schuimparty in de Schoudermantel van het jongerenwerk Bunnik.

Kortom, niemand hoeft zich te vervelen en iedereen is in de weer. Want reken maar uit hoeveel vrijwilligers er achter de schermen van deze activiteiten vaak al maanden met de voorbereiding aan de slag zijn. Bunnik bruist. Ook zonder coalitie of raadsakkoord. En dat is maar goed ook. Want stel je voor dat je eerst daar op moet wachten. Dan ben je zelfs met maar vier partijen zomaar 17 raadspraatjes verder.

Wat dat betreft val er nog wat op te steken van Duco Das, de onlangs afgetreden kinderburgemeester. Als tip voor zijn opvolgster noemde hij ,,Wees jezelf en maak je eigen keuzes. Je moet luisteren naar wat de kinderen willen, maar ook je eigen doel in je achterhoofd houden.” Dat is hem goed afgegaan. Want zijn gedroomde regenboogzebra, heeft hij toch maar mooi in zijn jaar voor elkaar gekregen. Chapeau!
Natuurlijk broeden we in de Raad ook op mogelijkheden om ons steentje bijdragen aan een bruisend Werkhoven Odijk en Bunnik voor iedereen. Het gaat dan vooral over geld, spelregels en de kunst van het loslaten. Met dat laatste doel ik op de samenleving zoveel en zo goed mogelijk aan zet laten. Terugkijkend op de maand juni, is het succes nu al gegarandeerd. Nu nog met de vier partijen over deze en andere belangrijke samenlevingsonderwerpen met elkaar de koers opschrijven. Ik ben blij dat we er nu echt mee aan de slag gaan!