Gezond samenleven in Bunnik

Gezondheid is veel meer dan alleen de afwezigheid van ziekte. Het gaat ook om de mate waarin je, lichamelijk en geestelijk, in staat bent om te doen wat je wil doen. Om méé te kunnen doen met de mensen om je heen. Om je veilig te voelen bij de dagelijkse dingen. Het bijdragen aan een gezonde omgeving om in te leven is wat D66 betreft een belangrijke taak voor de gemeente.

Wat is een gezonde leefomgeving?

De afgelopen weken heb ik aan diverse dorpsgenoten gevraagd wat hun beeld was bij zo’n gezonde leefomgeving. Dan vertellen mensen over hoe goed het voelt als je wat ruimte om je heen hebt in je woonwijk, dat niet alles is versteend maar dat er groen is, met planten en bomen. Hoe fijn het is wanneer de krokusbollen opkomen in de plantsoenen. Dat de inrichting van het dorp je uitnodigt om lopend of op de fiets ergens naar toe te gaan, in plaats van de auto te pakken. Dat er goede sportfaciliteiten zijn, dat de huisarts en de fysiotherapeut in de buurt zitten. Dat het belangrijk is dat de stoep goed wordt onderhouden zodat je niet valt wanneer je slecht ter been bent. Dat het belangrijk is dat je, als het toch nodig is, ergens wel kan komen met de auto. Dat het mooi zou zijn wanneer het centrum van het dorp meer dan nu een ontmoetingsplek wordt, waar je vanzelf onder de mensen komt, juist wanneer je je wellicht eenzaam voelt. En dat je dan niet van je sokken wordt gereden door het verkeer dat moeite doet om het laatste parkeerplekje te bemachtigen.

Het gaat hierbij dus enerzijds om het bevorderen van de gezondheid en anderzijds om het beschermen daarvan. Bevorderen door te stimuleren dat we lichamelijk in beweging blijven, wanneer je dat kan. Dat betekent lopen of fietsen naar een winkel, maar ook de omliggende natuur in. Stimuleren dat er wordt gesport, op allerlei manieren. Het betekent kinderen de kans te geven buiten te spelen. Het betekent dat kwetsbare dorpsgenoten de hulp krijgen die ze nodig hebben om mee te kunnen doen. Beschermen door de openbare weg niet alleen te richten op de auto maar juist veilig te maken voor alle weggebruikers.

Verder werken aan een gezonde leefomgeving

In de komende jaren wil D66 Bunnik verder werken aan die gezonde leefomgeving. Het beweeglint van Bunnik Beweegt vinden wij een fantastisch initiatief. Er mag wat ons betreft meer sport-, speel- en wandelgroen in onze dorpen bij. Fietsroutes moeten verder worden verbeterd, om door te kunnen fietsen als je op tijd op je werk wil zijn maar ook als je gewoon wat rond wil fietsen. Sportvoorzieningen dicht bij huis en voor iedereen toegankelijk, ook met een smalle beurs. Herinrichten van De Meent in Odijk tot een verkeersluwe ontmoetingsplek. Natuurlijk samen met de omliggende bedrijven en de bewoners, die als beste kunnen beoordelen wat wel of niet werkt. En de verkeersveiligheid kan op diverse plekken in de gemeente, zoals in het dorpshart van Werkhoven maar ook bij het oversteken van de provinciale weg, echt een stukje beter. Werk te doen dus!