Raadsvergadering van 19 december 2024

De vergadering op 19 december was een zeer productieve en succesvolle vergadering. De raad nam een aantal historische besluiten. Voor het eerst sinds de jaren ‘80 bouwen we een grote woonwijk bij in onze gemeente. We maken ruimte voor bedrijvigheid, en we helpen onze inwoners met minder geld beter.

Kaart van Kersenweide, ten westen van Odijk. Ingeklemd tussen het Raaphofse bos en bestaand Odijk.

Beeld: Gemeente Bunnik/Loos van Vliet

Bestemmingsplan
Kersenweide

Het besluit over het bestemmingsplan is een noodzakelijke stap om woningbouw te realiseren, een breed gedeelde wens in onze gemeenschap, en Ralph Hallo gaf dan ook aan: ‘Laten we samen vooruitkijken en stemmen voor dit plan.’ Jarenlang pleit D66 al voor de bouw van Odijk-West, wat nu het project Kersenweide is.

D66 heeft veel begrip voor bezwaren van omwonenden. Ralph Hallo complimenteerde de inwoners rondom De Vork met alle inspanningen om de zorgen van en de kijk van omwonenden onder de aandacht te brengen. Dat heeft bijgedragen aan het goed documenteren waarom en hoe we tot besluiten zijn gekomen en nu ook dit besluit nemen.  

De keuze voor de locatie van de onderdoorgang is echter zorgvuldig en stap voor stap tot stand gekomen. Alternatieven, zoals een omlegging of tunnelbak, bleken technisch, financieel of bestuurlijk onhaalbaar. Ook opties zoals een fiets- en voetgangersbrug of verplaatsing naar een andere locatie stuitten op bezwaren van de provincie, hoge kosten of beperkingen in veiligheid. De Vork is uiteindelijk als meest haalbare optie gekozen en wordt door de provincie gesteund. De uitwerking van de onderdoorgang blijft een open proces waarin zorgen van bewoners ook wat D66 betreft zo goed mogelijk worden meegenomen. 

Bij de start van de vergadering werd duidelijk dat het CDA niet akkoord kon gaan zonder wijziging van het besluit. Voortschrijdend inzicht maakte dat het CDA pleitte voor verder onderzoek naar meer mogelijkheden voor de onderdoorgang voor fietsers en voetgangers bij de N229. Om zeker te weten dat het besluit om dat bij De Vork te doen, het beste besluit is. Er is veel over gesproken om er gezamenlijk uit te komen, maar het amendement kreeg geen steun van de verdere raad. Ook D66 vond het amendement niet wenselijk. Het amendement bood geen financiële dekking voor het onderzoek. Belangrijk is ook dat met het onderzoek de verwachtingen worden gewekt dat er met de uitkomst ook iets kan worden gedaan, terwijl die kans heel erg klein is gelet op al het onderzoek dat al is gedaan.  Het CDA steunde de bouw van 1200 woningen van de Kersenweide daardoor niet. Zij houden vast aan hun voorwaarde om meer onderzoek te doen.

Met 13 stemmen voor, en 4 stemmen tegen, is het bestemmingsplan Kersenweide aangenomen. Een ruime meerderheid voor een fantastisch plan, dat voor 3.000 mensen straks een fijn thuis gaat vormen.

Nota van uitgangspunten PDC-locatie

Het gaat hier om uitgangspunten voor de bouwplannen van 230 woningen (vooral appartementen) op het terrein van het politiedienstencentrum (PDC) in Odijk, het voormalig Kodakterrein. Vanuit D66 onderstreepte Ralph Hallo dat we ons moeten realiseren dat wat we hier een nota van uitgangspunten vaststellen. We staan nog aan het begin en wij willen het college de ruimte geven om een goed plan te maken met oog voor kwaliteit voor het dorp Odijk. Bemoedigend is dat het plan het eerste plan is dat op de nieuwe Woonvisie is gebaseerd: maar liefst 80% van de woningen onder NHG-grens en 30% van de woningen is sociale huur. Voor de woningzoekenden in Odijk een hele welkome aanvulling.

De motie voor aanscherping van de kaders (aandacht voor o.a. voldoende groen) ingebracht door P21, D66 en fractie-Visser werd aangenomen. De motie voor verbetering van het kruispunt Zeisterweg-Singel ingebracht door de VVD werd zelfs unaniem door de raad aangenomen. Dat gold niet voor de amendementen van VVD en CDA over het verlagen van de bouwhoogte, verminderen van het aantal woningen en het verhogen van het aantal parkeerplaatsen. Die amendementen maken de overgebleven woningen duurder (en dan halen we onze betaalbaarheidsambities niet) en zijn wat ons betreft onnodig (het is best logisch om op deze plek iets hogere bebouwing toe te staan). De uitgangspuntennotitie kreeg daarmee geen instemming van de CDA-fractie en VVD-fractie, maar met 10 stemmen voor en 7 stemmen tegen werd het voorstel toch aangenomen.

Bedrijvenpark

D66 pleit al jaren voor de bouw van een nieuw duurzaam en groen Bedrijvenpark. In het coalitieakkoord is afgesproken dat eindelijk te gaan doen. Het college kwam daarom met een startnotitie om de kaders van dit project vast te stellen. De hele raad stemde daar mee in, waardoor het onderzoek eindelijk kan starten! Voor de zomer levert dat een nota van uitgangspunten en een ruimtelijke verkenning op.

Declaratiefonds eenvoudiger

We hebben vol overtuiging ingestemd met het vereenvoudigen van het Declaratiefonds, een fonds om mensen met weinig geld te ondersteunen bij hun internetabonnement, een theaterbezoek of een nieuwe laptop. Het fonds was te ingewikkeld. Op initiatief van D66 stelde de raad al eerder bijna 30.000 euro structureel beschikbaar om dit mogelijk te maken. Raadslid Winny Toersen van D66 vroeg nog of er draagvlak was om de regeling nog eenvoudiger te maken, en onze inwoners meer vertrouwen te geven, maar dat was nu nog een brug te ver. Hopelijk is dat een mooie volgende stap.

Grondaankoop 17 ha

De gemeenteraad stemde ook unaniem in met de aankoop van 17 hectare landbouwgrond tussen Odijk en Werkhoven. De D66-fractie vindt dit een verstandig besluit, want het is goed om ook als gemeente meer grondposities te hebben. Dat is helpend voor toekomstige ontwikkelingen, zoals woningbouw of natuurontwikkeling. Niet per se op deze locatie, maar grondpositie kan dat soort ontwikkelingen makkelijker maken, bijvoorbeeld als ruilgrond.