Klimaatcrisis
De tweede crisis is de klimaatcrisis. Enkele weken geleden werd bekend dat de temperatuur op aarde niet eerder zo hard steeg als nu. Vorige week werd bekend dat de oceanen flink verzuurd zijn. Ondanks alle inspanningen van de afgelopen jaren. Ik hoop zelf nog zo’n 60 jaar mee te gaan. Ik wil een groene toekomst, een leefbare toekomst.
Dus, we moeten sneller actie ondernemen. In onze gemeente is de grootste uitdaging om te voorkomen dat we überhaupt energie nodig hebben. Woningen moeten sneller van het gas af, beter geïsoleerd worden en minder elektriciteit verbruiken.
Maar ook ondernemers en organisaties moeten aan de slag. Dat doen ze vaak ook al. En, niet in de laatste plaats de gemeente zelf! Met dit akkoord spreken we af een instrument te ontwikkelen waarmee we als raad beter kunnen sturen. Meer inzicht in te maken beleidskeuzes, beter monitoren of we snel genoeg gaan. En maken we extra geld vrij om de ambtelijke capaciteit te vergroten.
Daarnaast moeten we aan de slag om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Klimaatadaptie noemen we dat. En dat kan écht een tandje meer. Bij de gemeente bij de herinrichting van woonwijken, bij boeren, rondom de akkers, maar ook bij bewoners en bedrijven. Minder steen, meer natuur en biodiversiteit. Dat moet onze focus worden. We moeten écht wat veranderen, willen we de gevolgen van klimaatverandering in onze gemeente opvangen, en zo een leefbare gemeente blijven. Aan deze groene ambities kan iedereen bijdragen. Niet alleen de gemeente. Ook wijzelf, thuis of in deze zaal. Laten we dat gaan doen. Voor een leefbare toekomst!