Raadspraat Winny Toersen: bewegen begint met verleiden

Beeld: D66

Regelmatig loop ik met ons viervoetertje door de Kennedylaan in Bunnik. Een poosje geleden dook op de hoek met de Laan van Broekhuijzen iets merkwaardigs op. Een opmerkelijk stukje kunstgras met daarop een aantal vierkanten.

Een tijdje heb ik lopen dubben wat daar nou de bedoeling van was. Natuurlijk, het moest wel een experiment zijn van buurt-verzamelplekken voor kliko’s. Aannemelijk, maar ook merkwaardig dat ik daarover als raadslid nooit iets heb vernomen. Terwijl onze collega’s in Wijk bij Duurstede dit voorjaar heel wat debatten hebben gevoerd over huisafval en het invoeren van gedifferentieerde tarieven. Niet in de laatste plaats doordat inwoners zich overvallen voelden toen ze pas bij de invoering van het nieuwe tariefsysteem, ruim driekwart jaar na het genomen raadsbesluit, met de verandering werden geconfronteerd. Iets voor ons om lering uit te trekken.

Beweeglint

Of we in Bunnik dit jaar ook een afvaldiscussie gaan voeren is mij onbekend. Wel is zeker dat het strookje kunstgras niets van doen heeft met kliko-verzamelplaatsen. Inmiddels is naast het kunstgras een groene klautertrap verrezen. En blijkt het kunstgras een heuse hinkelbaan. Dit alles hoort bij het beweeglint dat sinds kort in alle dorpskernen opduikt.

Hoe komt zoiets nu tot stand? Het idee bestond al even. Zo stond het bijvoorbeeld in het verkiezingsprogramma van De Liberalen. Maar daarmee ben je er niet. Het is vooral dankzij de een organisatie als Bunnik Beweegt en de inzet en betrokkenheid van De Lions, dat het beweeglint er bijna is. Met natuurlijk een helpende hand van de gemeente. Chapeau.

Mensen verleiden om te bewegen

Naast deze uitdagende attributen, is er gelukkig nog veel meer verleiding voor en door dorpsgenoten om voor in de benen te komen. Zo buigt een enthousiast en bevlogen aantal Odijkers zich momenteel over het verlevendigen, verfraaien en veiliger maken van het dorpshart in Odijk. In de vele digitale bijeenkomsten horen we vaak het verlangen naar een ijssalon. Welnu Lieve Odijkers. Wacht niet af, maar kom in beweging. Pak je fiets, step of scootmobiel en zet koers op Bunnik. Niet ver van huis, kun je je volop tegoed doen aan alle soorten en smaken ijs. Liever op pad in het buitengebied? Vergeet dan het boerenijs uit Werkhoven niet.