Algemene beschouwingen 2025

Op donderdag 26 juni 2025 waren de algemene beschouwingen in de gemeente Bunnik. Fractievoorzitter Winny Toersen kijkt vooruit naar de gemeentelijke begroting en plannen voor 2026.

Lees onze inbreng

Voorzitter,
 
De verkiezingen zijn op komst. Het is een voorrecht om hier te staan. Niemand van ons achter dit katheder die hier volgend jaar ook wil staan, kan er van op aan dat dat zo gaat zijn. Een laatste kans dus.
 
Gisteren voelde ik me ook bevoorrecht toen ik een fantastische ochtend beleefde. Dat was bij de onthulling van de beelden die jarenlang op het terrein van gebouw Rhijnhaeghe stonden, en nu weer in Bunnik staan. Dat leek bij de sloop van het gebouw in 2019 vanzelfsprekend, maar dat was het helemaal niet. Maar het is gelukt. Met een mooie mix van verschillende mensen, zowel buiten maar ook binnen dit huis, niet te snel bij de pakken neer zitten en toefje geluk.

En waarom noem ik dit? Omdat het laat zien dat je als buurtbewoner, gebruiker van een voorziening, ondernemer, en ook als raadslid iets kunt veranderen. Dat ook wel eens niet lukt of anders dan je bij de start had bedacht of gewild, dat is ook waar. Maar laten we participatie en democratie koesteren om verandering met en door mensen mogelijk te maken.

Een kadernota is naar voren kijken en beschouwen ook een beetje naar achteren. D66 ging deze raadsperiode met veel ambitie van start om verandering mogelijk te maken die ten goede komt van al onze inwoners. Dus ook van ondernemers en mensen die hier tijdelijk verblijven.

Waar staan we nu? Aan de vooravond van een forse uitbreiding van woningen. Betaalbaar, op verschillende locaties, met aandacht voor groen, duurzaam en het samen leven. Ook huisvesting en verblijf van vluchtelingen hoort daar bij. Net als een groen en duurzaam bedrijventerrein.

Daar zijn we trots op en gaan we mee door. Omdat we geloven in bouwen voor de toekomst. Voor onze inwoners en de vele mensen daarbuiten die dringend en al lange tijd zoekende zijn naar een plek om te wonen en te leven. Met als resultaat levendige dorpskernen, fijne groene en ook ‘coole’ buitenplekken, plekken waar ondernemers met oog voor landschap, natuur en gezondheid van mens en dier. En niet te vergeten een samenleving waar je je veilig kan voelen omkijken naar elkaar gewoon is en blijft.

Voorzitter, vanavond beslissen we niet over wat ik zojuist noemde, maar over de bestedingen van de gemeente Bunnik in de komende vier jaar. Die bestedingen maken wel mogelijk dat we dingen kunnen veranderen en verbeteren.

Bezuinigingen

Eerder dit jaar hebben we al uitgebreid stil gestaan bij te maken keuzes voor onze bestedingen. Helaas geen keuzes uit leuke dingen die we willen gaan doen, maar een hele lastige exercitie hoe we met te weinig middelen voor te veel taken uit Den Haag toch het goede voor Bunnik kunnen doen.Nu liggen de keuzes voor. Daarvan zijn sommigen logisch en goed om te doen, maar ook een aantal spannend en pijnlijk.

D66 heeft bij de ombuigingsvoorstellen een aantal uitgangspunten meegegeven:

  • Luisteren naar onze bewoners
  • De gebruiker betaalt
  • Focus op grote stappen, snel thuis, maar negeer de kleintjes niet
  • Wees zuinig op de organisatie
  • Wees als lokale overheid betrouwbaar en navolgbaar
  • Alle gemeenschappelijke regelingen doen mee
  • Niet de woonlasten verhogen, alleen omdat het kan

We zien de toepassing van deze uitgangspunten terug in voorliggende kadernota. De gedegen voorbereiding heeft daarbij geholpen. (hoor het compliment). Die is zelfs zo degelijk geweest dat er nu bijna geen spelt meer tussen te krijgen is. Geen potje meer te vinden, geen gemiste kansen op inkomsten of ander voordeel. Dat maakt het ons vandaag extra lastig.
Maar ik doe graag een poging om in ieder geval keuzes scherp en begrijpelijk te krijgen en waar mogelijk oproepen om een betere keuze te maken.

Winny Toersen staat met wit shirt en groene broek achter het katheder voor de raadszaal.

Beeld: D66

Van woonlasten naar woonlusten

Zoals al genoemd vinden als D66 goed wonen in Bunnik belangrijk. Bij wonen horen ook woonlasten, waarvan we weten dat onze inwoners de hoofdprijs betalen. We zijn blij met de keuze om woonlasten in het totaal niet verder te laten stijgen. Iets dat inwoners ook nadrukkelijk hadden meegegeven. Het zal nog best lastig uitleggen zijn, als mensen ontdekken dat hun ozb wel stijgt. Maar daar wordt vanuit communicatie vast goed over nagedacht.
 
Hiervoor noemde ik al het belang van woningbouw, ook voor het in stand houden van voorzieningen en faciliteiten. Er staan flinke plannen op stapel voor Odijk. Er komen als het wil vlotten flink wat inwoners bij. Maar hoe zit het dan met die voorzieningen? Een vervolgstap in het verder brengen van het met veel betrokkenheid ontwikkelde plan voor dorpshart Odijk, staat op de lijst van ambities. Goed dat vorige zomer er wel een kleine verbeterstap is gezet, maar met de geplande woningbouw in het vooruitzicht zou je doorwillen. We snappen dat niemand graag ambities op een parkeert. D66 in ieder geval niet. Maar misschien kan de wethouder ons in meenemen hoe hij ziet dat die nieuwe woningbouw ons gaat helpen om wel een stip op de horizon kunnen krijgen voor de aanpak van het dorpshart Odijk. Wat kan hij en wij daar nog in betekenen, gegeven de gemaakte keuze?

Betere zorg en hulp, met minder zorgprofessionals

Er gaat het nodige veranderen in wat wij noemen het sociaal domein. Het moet anders omdat kosten alsmaar oplopen, en we willen het vooral ook omdat we denken dat het beter kan. Niet omdat wij dat beter weten, maar omdat de  praktijk laat zien dat zorg en hulp nog vaak niet passend is. We hebben het daar de afgelopen maanden vaker over gesproken.

Moeilijke keuzes in het sociaal domein kan je niet maken zonder het belang van ‘sociaal cement’ te onderkennen. Daarmee doelen we op alle activiteiten die de samenleving verbinden en/of bijdragen aan een zorgzame samenleving. Van cultuur, sport, ontmoetingen en festiviteiten in kernen en in buurten, hulp bieden aan buren, kennissen, vrienden.  Veel van die activiteiten worden gedragen door vrijwillige inzet van inwoners. En dat werkt goed als die activiteiten voldoende worden gefaciliteerd.

Bij de bespreking van de ombuigingsvoorstellen riep D66 op om te zorgen dat dit op orde blijft zodat in alle kernen, ook met minder professionele hulp, het goed samen leven is. Gaat dat lukken met de korting op het subsidieplafond en op de subsidies in verband met wettelijke taken?

Vorige week deelde Vluchtelingenwerk Samenspraak nog hun zorgen hierover. En er zijn meer geluiden vanuit organisaties. Dan blijkt ook dat nog een traject loopt om met betreffende organisaties over wat dit betekent voor hen. Dat betekent ook aanhoudende onzekerheid. Wij vinden het belangrijk dat we als raad aangehaakt blijven op hoe dit traject met organisaties uitpakt en welke keuzes daar worden gemaakt. Zeker organisaties die wettelijke taken voor ons uitvoeren en die belangrijk zijn voor kwetsbare doelgroepen. (motie collega Visser) en eventueel motie met P21.
 
Als we het over het sociaal domein hebben, dan gaat het ook over beleid voor minima. Daar hebben we in deze raad wat D66 betreft mooie stappen gezet. In de voorstellen ook een besparing door vereenvoudiging van de uitvoering van de collectieve aanvullende zorgverzekering. Op zich een goed plan, alleen pakt dat plan voor deelnemers uit onze gemeente behoorlijk nadelig uit. Dat kan oplopen een paar honderd euro per jaar. Daarmee is er een risico dat mensen afzien van deelname, waardoor de kans groter wordt dat mensen zorg gaan mijden. We vinden als D66 dat we ons hard moeten maken om te voorkomen dat mensen hier onredelijk hard door worden geraakt. Om dat te onderstrepen dienen we met P21 een motie in.
 
Gelukkig zijn er in het minimabeleid ook positieve ontwikkelingen geweest. Zoals de recente regeling voor voordeling vervoer.

Trots op onze dorpen en inwoners

Voorzitter, ik rond af.

Wij mogen ons druk maken over de gevolgen van de Haagse financiering en het uitblijven van perspectief op structurele verbetering. Ondertussen gebeuren er ook heel veel mooie interessante dingen in onze gemeente. Werd er vorig jaar een pot met goud gevonden. Dit jaar kregen we perspectief op groen goud met het Kromme Rijn Linielandschap. Dat fantastische kansen biedt voor verbeteringen in en vooral om onze dorpen. In het jaarverslag van het jongerenwerk, lezen we dat zij trots zijn op de succesvolle start van ‘onbeperkt disco’. In de meimaand waren we getuige van fantastische activiteiten in het kader van 80 jaar bevrijding. Allemaal door vrijwilligers, in goede samenwerking  met de gemeente. De activiteitenkalender van de zomerschool is weer goed gevuld, en staat ook nog in het Bunniks Nieuws.

Er gebeurt en kan heel veel en met heel veel betrokken mensen uit Werkhoven, Odijk en Bunnik. Dank daarvoor.

Help ons om van Bunnik, Odijk en Werkhoven nóg mooiere plekken te maken. D66 zorgt voor betaalbare woningen, aantrekkelijke dorpscentra, ruimte voor bedrijvigheid, versterken van groen & landschap en het beste onderwijs.