Energiearmoede terugdringen met Achterhoekse energie

Het was een bijzondere zomer. Wederom zijn er hitte- en droogterecords gesneuveld. Tegelijkertijd gaat de oorlog in Oekraïne door. Een strijd die heftige gevolgen heeft voor de prijzen van energie en van voedsel. Met de winter voor de deur vragen steeds meer inwoners zich af hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen: of ze hun woning nog wel kunnen verwarmen deze winter. Waar energie-armoede eerst iets was van minder dan 10% van onze inwoners lijkt het er nu op dat zomaar 30% van de Nederlandse huishoudens hierdoor hard geraakt gaat worden.
 
Het kabinet gaat aan de slag met ‘de koopkrachtplaatjes’. Gemeenten hebben al geld gekregen voor inkomenssteun. En gelukkig ook (wat) geld om ons energieverbruik te helpen verminderen. Dat is hard nodig: zowel voor de klimaatdoelstellingen, als om te zorgen dat inwoners de energie die ze verbruiken ook kunnen betalen.
 
D66 Bronckhorst ziet nog een route: zorgen dat we in onze eigen energievoorziening kunnen voorzien. Energie van, voor en door de Achterhoek. Energie in de zomer, maar ook in de seizoenen waarin de zon minder schijnt. Energie waarvan de opbrengsten aan ons als inwoners ten goede komen, en niet naar de graaiers in de top van Shell – of hun aandeelhouders. 
 
Samen het jaar rond zorgen voor onze eigen betaalbare energie: dát is modern naoberschap.