Gezamenlijk bestuur

Wij staan voor een daadkrachtig, actief en modern bestuur. Voor een gemeente die flexibel, deskundig en tijdig inspeelt op vragen van inwoners en ondernemers. Die aansluit bij trends en ontwikkelingen in de maatschappij. Of dat nu op het gebied van bestuur, beleid of de manier van communiceren is. 

We willen samen met alle betrokkenen, kritisch blijven kijken naar onze bestuurlijke daadkracht. Waar kan dat beter, waar kan dat slimmer? Hoe kunnen we de betrokkenheid en gemeenschapszin in onze dorpen nog meer inzetten? Denk hierbij bijvoorbeeld aan het stimuleren en ondersteunen van de dorpsraden en burgerinitiatieven, en aan het actief meedenken en faciliteren van onze dorpshuizen die een belangrijke functie binnen de gemeente vervullen. Maar ook, hoe kunnen we de lappendeken aan regionale samenwerkingen, waar mogelijk, verder stroomlijnen en effectiever maken. 

Wij zien de vitaliteit van onze inwoners, bedrijven, verenigingen, en maatschappelijke organisaties. Personen en partijen vol ideeën, die hun leven en dromen vormgeven zoals zij dat willen. Daarom geven wij ruimte aan actieve betrokkenheid. We introduceren nieuwe manieren waarop inwoners invloed kunnen uitoefenen. Daarbij zullen we de komende vier jaar inwoners echt betrekken bij de besluiten die genomen worden, waarbij ons uitgangspunt is dat informeren en selectief enquêteren geen participatie is. Samen gaan we op zoek naar nieuwe werkwijzen, zoals inspraak op basis van loting. Dan krijgt iedereen de kans om mee te denken.

Gezamenlijk bestuur

Samenwerken

We zien inwoners als partners. Gezamenlijk werken we aan oplossingen voor vraagstukken in de woonomgeving. Denk bijvoorbeeld aan herinrichting van (wijk) straten, waar we in co-creatie die ruimte (her)ontwerpen. Ook willen we pilots op het vlak van (mede)beslissingsbevoegdheid, zoals bijvoorbeeld onderhoudsbudgetten voor groen in de wijk. Bij (mede)beslissingsbevoegdheid kan de gemeente niet zondermeer het besluit van een wijk naast zich neerleggen.
We geven ruimte aan participatie van de jeugd in plannen en beleid van de gemeente. Ook betrekken we maatschappelijke organisaties en cliëntenraden bij de ontwikkeling van beleid.
We benutten met elkaar de kennis en kunde van de samenleving in Bernheze. Dat doen we door persoonlijk contact met inwoners en ondernemers.

Gezamenlijk bestuur

Iedere inwoner mag ons uitdagen

Denken inwoners of ondernemers dat zij een gemeentelijke taak of investering slimmer, beter of goedkoper kunnen uitvoeren? Dan kunnen zij ons uitdagen met een eigen plan. De gemeente(raad) beoordeelt het plan en het college neemt een besluit of ze het initiatief omarmen. Zo ja, dan wordt dat bevestigd. Zo nee, dan heeft de indiener van het plan recht op een toelichting en onderbouwing van de afwijzing.

Gezamenlijk bestuur

We leggen de nadruk op samenleven

Onze inwoners, bedrijven, verenigingen, en maatschappelijke organisaties hebben zelf een groot bindend en oplossend vermogen. Wij doen een beroep op deze burgerkracht. De gemeente denkt en helpt mee als mensen en partijen er zelf echt niet meer uit komen. Naast wijkregisseurs benoemen we vaste contactpersonen voor verenigingen en stichtingen om heldere communicatie te bevorderen. Wij maken een omslag naar preventieve handhaving. Dat betekent éérst een gesprek door, voor, en samen met betrokken inwoners.

Gezamenlijk bestuur

Dienstverlening

We maken ons sterk voor een betere dienstverlening voor onze ondernemers en inwoners en korte doorlooptijden. Een dienstverlening en de (vorm van) informatievoorziening die aansluit bij de wens van de klant.

Gezamenlijk bestuur

De gemeente als organisatie

De organisatie van de Gemeente Bernheze is in ontwikkeling. De afgelopen jaren is gebleken dat het soms lastig is om aan goede medewerkers te komen, en is er een hoge werkdruk bij ambtenaren, college en raad. Wij hopen dat de recente organisatieontwikkelingen die ingezet zijn de ontstane problemen zo spoedig mogelijk oplossen. Iedereen, is gebaat bij een goed functionerend ambtelijk apparaat. Bernheze is een gemeente waar de inwoners nog gemakkelijk een gemeenteraadslid uit hun eigen kern aan kunnen spreken, daardoor zijn er korte lijnen tussen de mensen en de politiek. 

Maar we moeten wel zorgen dat we alle taken goed uit kunnen blijven voeren. Waar nodig moeten we daarbij samenwerken met buurgemeenten. De dienstbaarheid naar de inwoners moet wat dat betreft altijd voorop staan. Liever zaken goed beleggen bij een ander, dan het koste wat kost alles zelf willen doen en daarbij inboeten op tijd of kwaliteit.

Het lijkt ons daarom passend, om samen met andere politieke partijen, ondernemers, maatschappelijke partners, en uiteraard met onze inwoners, na te blijven denken over de vraag hoe we ons het beste, duurzaam en toekomstgericht hebben te organiseren. Goed om hierbij ook het open gesprek te voeren met onze buurgemeenten die veelal samen met ons in diverse regionale samenwerkingen zitten. We zullen ons inzetten voor een goed, van onderop, ingestoken proces met inwoners, maatschappelijke partners en buurgemeenten. 

Gezamenlijk bestuur

Faciliterend en dienstbaar

Want uiteindelijk gaat het erom dat onze gemeente de inwoners zo goed en snel mogelijk kan helpen met vragen die er binnen de gemeente zijn. Daarbij moet het afsprakensysteem goed werken, maar moet er ook ruimte zijn om zo maar binnen te lopen met vragen. Als een inwoner direct geholpen kán worden, direct helpen, en niet wegsturen met de mededeling dat ze eerst thuis een afspraak moeten maken en op zijn vroegst pas morgen terug kunnen komen. Daarbij moet ook het uitgangspunt van één loketfunctie voor zorgbehoevenden verder verbeterd worden.