Taal is van levensbelang. Daarom zet D66 Bernheze in op taal. In Nederland zijn ruim 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Zij hebben moeite met basisvaardigheden zoals lezen, schrijven of rekenen. Hierdoor is meedoen in de maatschappij moeilijk voor hen. Denk aan solliciteren, reizen, apps gebruiken of toeslagen aanvragen. Doordat mensen moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen, hebben zij ook moeite met het gebruik van een computer of een smartphone. Er is een kloof ontstaan tussen mensen die goed kunnen lezen en schrijven en mensen die daar moeite mee hebben. Door de corona pandemie is deze kloof verder vergroot. De hardste klappen vielen bij de kwetsbare groepen in de samenleving, waaronder laaggeletterden. Om een stabiele, sterke samenleving te kunnen realiseren, is het belangrijk dat iedereen mee kan doen. We moeten de kloof dus overbruggen. Dat doen we door ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen de basisvaardigheden beheersen.
In Bernheze is 4% van de inwoners laaggeletterd (https://geletterdheidinzicht.nl/). Dat is weliswaar onder het landelijke gemiddelde van 12%, maar het gaat nog steeds om een te grote groep mensen die niet of onvoldoende mee kunnen doen in onze samenleving.
De gemeente is verantwoordelijk voor de aanpak van laaggeletterdheid en ontvangt sinds 2020 extra middelen voor deze regierol. D66 Bernheze pleit voor structurele aandacht voor de (aanpak van) laaggeletterdheid zoals in het Regionaal Programma Educatie 2019 -2022 door de gezamenlijke gemeenten is opgesteld. Herkennen en doorverwijzen van mensen die laaggeletterd zijn verdient meer aandacht, maar ook de toegankelijkheid van informatie vanuit de gemeente is noodzakelijk. Klare taal dus.
Binnen de gemeente wil D66 Bernheze meer aandacht voor de maatschappelijke waarde van de bibliotheken. De bibliotheek speelt een sleutelrol bij drie grote maatschappelijke opgaven: bestrijden van laaggeletterdheid, bevorderen van digitale inclusie en stimuleren van persoonlijke ontwikkeling. Wij willen dat deze rol verankerd wordt in onze kernen. Dat betekent ook versterken van de positie van de bibliotheken als het gaat om samenwerking met culturele centra, bijvoorbeeld bij de reorganisatie van De Pas.