Gelijke kansen

D66 Bernheze staat voor een samenleving waarin iedereen de kans krijgt om mee te doen en zichzelf te ontwikkelen. Een samenleving waarin iedereen meetelt, ongeacht leeftijd, achtergrond, inkomen of competenties. Helaas is de realiteit op dit moment anders. Mensen met een lage opleiding, mensen met een beperking of mensen met een migratieachtergrond hebben aantoonbaar minder kansen op gebied van onderwijs, werk, wonen en de zorg.
 
Kansengelijkheid is een van de fundamenten van een vrije en open samenleving. Maar het is nog lang geen realiteit. Nederland is welvarender dan ooit, maar met die welvaart is ook meer onzekerheid gekomen. Maatschappelijke trends als globalisering, digitalisering en flexibilisering zijn een zegen voor de een en een last voor de ander. Achtergrond is daarbij bepalend. De corona crisis heeft bovendien als een vergrootglas gewerkt: nooit eerder waren de verschillen zo duidelijk. Het resultaat is een maatschappelijke tweedeling. 

Wat D66 Bernheze betreft, is toegankelijkheid de norm. Toegang tot goed onderwijs, tot goede zorg, tot sport en een betaalbare woning.

Gelijke kansen

Onderwijs

Gelijke kansen begint met goed onderwijs. De gemeente maakt werk van voldoende en toegankelijk openbaar onderwijs en neemt daarin een proactieve rol. Het belang van openbaar onderwijs is niet alleen een zaak van het schoolbestuur maar ook van ons als gemeentebestuur. 

Dat betekent dat D66 de gemeente vraagt om met elke school in de gemeente in gesprek te gaan en te kijken waar de gemeente die betreffende school bij kan helpen. Dat kan zijn een conciërge, verkeersveiligheid rondom de school, maar zou ook subsidie voor natuureducatie kunnen zijn. Binnen de begroting van de gemeente moet er voor elke school een budget opgenomen worden om de scholen te steunen in de belangrijke maatschappelijke functie die ze hebben in de gemeente.

Gelijke kansen

Taal

Taal is van levensbelang. Daarom zet D66 Bernheze in op taal. In Nederland zijn ruim 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Zij hebben moeite met basisvaardigheden zoals lezen, schrijven of rekenen. Hierdoor is meedoen in de maatschappij moeilijk voor hen. Denk aan solliciteren, reizen, apps gebruiken of toeslagen aanvragen. Doordat mensen moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen, hebben zij ook moeite met het gebruik van een computer of een smartphone. Er is een kloof ontstaan tussen mensen die goed kunnen lezen en schrijven en mensen die daar moeite mee hebben. Door de corona pandemie is deze kloof verder vergroot. De hardste klappen vielen bij de kwetsbare groepen in de samenleving, waaronder laaggeletterden. Om een stabiele, sterke samenleving te kunnen realiseren, is het belangrijk dat iedereen mee kan doen. We moeten de kloof dus overbruggen. Dat doen we door ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen de basisvaardigheden beheersen. 

In Bernheze is 4% van de inwoners laaggeletterd (https://geletterdheidinzicht.nl/). Dat is weliswaar onder het landelijke gemiddelde van 12%, maar het gaat nog steeds om een te grote groep mensen die niet of onvoldoende mee kunnen doen in onze samenleving. 

De gemeente is verantwoordelijk voor de aanpak van laaggeletterdheid en ontvangt sinds 2020 extra middelen voor deze regierol. D66 Bernheze pleit voor structurele aandacht voor de (aanpak van) laaggeletterdheid zoals in het Regionaal Programma Educatie 2019 -2022 door de gezamenlijke gemeenten is opgesteld. Herkennen en doorverwijzen van mensen die laaggeletterd zijn verdient meer aandacht, maar ook de toegankelijkheid van informatie vanuit de gemeente is noodzakelijk. Klare taal dus. 

Binnen de gemeente wil D66 Bernheze meer aandacht voor de maatschappelijke waarde van de bibliotheken. De bibliotheek speelt een sleutelrol bij drie grote maatschappelijke opgaven: bestrijden van laaggeletterdheid, bevorderen van digitale inclusie en stimuleren van persoonlijke ontwikkeling. Wij willen dat deze rol verankerd wordt in onze kernen. Dat betekent ook versterken van de positie van de bibliotheken als het gaat om samenwerking met culturele centra, bijvoorbeeld bij de reorganisatie van De Pas. 

Gelijke kansen

Kunst en cultuur

Kunst en cultuur zijn het fundament van onze beschaving en bovendien een aanjager voor individuele en maatschappelijke ontwikkeling. Iedereen zou daarom moeten kunnen genieten van een breed aanbod van kunst en cultuur. Van exposities van lokale kunstenaars tot poëzie in de openbare ruimte, en van festivals tot optredens van de fanfare en harmonie. 

Aandacht voor kleinschalige initiatieven die de dagen kleuren. Makers van kunst en cultuur verdienen een betere maatschappelijke positie en meer waardering. Zeker nu de corona crisis de sector extra kwetsbaar heeft gemaakt. D66 Bernheze wil dat iedereen op een laagdrempelige manier met kunst en cultuur kennis kan maken. Daar maken we ons sterk voor. 

Gelijke kansen

Jeugdzorg

Kinderen verdienen gelijke kansen. Dat is helaas niet vanzelfsprekend. In sommige gezinnen is bijvoorbeeld vanwege een scheiding of geldproblemen, hulp bij opvoeding nodig. Sommige kinderen worden geboren met een (psychische) aandoening of ontwikkelen er één in hun jeugd. Goed opgeleide samenwerkende wijkteams zijn onmisbaar in de gemeente. Jeugdzorg mag nooit een sluitpost op de begroting worden. 

Voorkomen is beter dan genezen. D66 streeft naar een actieve ondersteuning van preventiebeleid door de gemeente. Zoals vroege signalering. Daar past een eigen gezondheidsbeleid in, met focus op de jeugdgezondheidszorg. De gemeente moet haar rol proactief oppakken, hierin samenwerking zoeken met scholen en verenigingen, en er zorg voor dragen dat inwoners kunnen beschikken over begrijpelijke en objectieve informatie en de beschikbare ondersteuning. Daarnaast blijft er een belangrijke rol weggelegd voor de Praktijkondersteuner GGZ in de huisartsenpraktijk, die een belangrijke rol speelt in het bieden van laagdrempelige zorg, begeleiding en interventie.

In ieder dorp komt een vast aanspreekpunt voor jongeren. Dat zal in de praktijk betekenen dat er meer jongerenwerkers beschikbaar moeten zijn.

Als specialistische jeugdzorg (jeugd-GGZ) nodig is moet die goed bereikbaar en geregeld zijn. Zowel de huisarts als het wijkteam blijven verwijzers. De kennis binnen de gemeente over weinig voorkomende ernstige problematiek schiet tekort en deze zorg kan daarom beter via een regionaal of zelfs landelijk dekkend aanbod geregeld worden. Dat betekent dat de Jeugd-GGZ onder de zorgverzekeringswet zou moeten vallen. De gemeente blijft uiteraard wel belangrijk in het nazorgtraject, zodat een warme overdracht gewaarborgd is en de kansen op een gezonde toekomst zo groot mogelijk zijn. 

Als D66 Bernheze zullen we de gemeente vragen om dit standpunt uit te gaan dragen en aan te sluiten bij de landelijke beweging die ontstaan is om deze werkwijze landelijk in te voeren.

Wij steunen de preventieve aanpak vanuit de GGD en zou hier samen met de GGD als gemeente meer op in willen zetten, zowel op het gebied van jeugdzorg, als op het gebied van gezondheid.

Gelijke kansen

Maatwerk voor ouderen en kwetsbare mensen

D66 staat voor gelijke kansen, ook voor ouderen en kwetsbare mensen.

Onder thuiszorg vallen persoonlijke verpleging en verzorging thuis. De gemeente regelt voor de mensen die dit nodig hebben de huishoudelijke hulp en koopt deze in. Wij zijn voorstander van keuzevrijheid van burgers bij het kiezen van de huishoudelijke hulp. Wij willen dat de gemeente de eigen regie voor de inwoners en het maatwerk desgewenst faciliteert met een persoonsgebonden budget.

Ouderenmishandeling, eenzaamheid of beginnende dementie worden niet altijd tijdig gezien. Wij willen lokale buurtnetwerken verder ontwikkelen om signalen hierover eerder op te pikken en bespreekbaar te maken. We willen eenzaamheid bij ouderen aanpakken door formele en informele zorg te verbinden. Er zijn in Bernheze meerdere organisaties die zich van harte inzetten voor ouderen en kwetsbare mensen. D66 wil graag een intensievere samenwerking tussen vrijwilligersorganisaties, mantelzorgorganisaties en welzijnsorganisaties. Het aangaan van samenwerkingsverbanden met scholen en kinderopvangorganisaties kan bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid. Wij vertrouwen op de eigen kracht van mensen en wil dat zelfregie centraal staat in de dienstverlening van de gemeente. Dat iemand afhankelijk is van ondersteuning, mag niet betekenen dat een ander invult wat iemand wil. Ieder mens moet in staat gesteld worden eigen keuzes te maken.

Om zelf keuzes te kunnen maken over beschikbare (gecontracteerde) zorg, hebben inwoners goede, actuele en heldere informatie nodig. D66 wil de kwaliteit van de informatievoorziening verhogen en ervoor zorgen dat inwoners gemakkelijker de juiste weg naar zorg en ondersteuning weten te vinden. Het loket wat hiervoor is opgericht, blijkt nog steeds slecht vindbaar. Dit moet echt verbeterd worden. De gemeente kan daardoor een belangrijke rol spelen bij de toegang tot informatie over hulp, advies en onafhankelijke cliëntondersteuning via voorlichting, de website en aan de balie.

Gelijke kansen

Sport

Sport toegankelijk voor iedereen. We willen dat alle kinderen in de gemeente Bernheze de mogelijkheid krijgen om lid te worden van een sportvereniging en een zwemdiploma te halen. Ouders en begeleiders worden gestimuleerd om hierin het goede voorbeeld te geven. Dat gaat verder dan sporten en betekent ook rookvrije zones op plekken waar veel kinderen komen. 

Ook voor de oudere dorpsgenoten is bewegen van groot belang. Senioren kunnen hiervoor niet alleen terecht bij de openbare voorzieningen, er zijn ook tal van verenigingen in onze gemeente waar ouderen kunnen sporten of mee kunnen doen aan activiteiten. We juichen het toe dat er voor senioren zoveel te beleven is. Extra inzetten om verenigingen te stimuleren activiteiten te organiseren die laagdrempelig zijn. Openbare sportvoorzieningen kunnen hieraan zeker bijdragen.

  • Ieder kind van 6 jaar krijgt de mogelijkheid om een zwemdiploma te halen.
  • Ieder kind vanaf 6 jaar krijgt de mogelijkheid om lid te worden van een sportclub.
  • In elke kern goede toegankelijke openbare buitensportmogelijkheden.

Gelijk kansen

Gezondheid

Gezondheid is meer dan alleen ‘niet ziek zijn’. Het gaat ook over de mogelijkheid om regie te voeren over je leven, om te gaan met fysieke, sociale en emotionele uitdagingen. Schone lucht, werk, sporten en geestelijke gezondheid zijn daarbij een startpunt. Voorkomen dat mensen ziek worden is ten slotte het beste medicijn voor iedereen. Daarom wil D66 Bernheze zich de komende jaren inzetten voor preventie.

Dat betekent:

  • Schone lucht als basis voor een goede gezondheid.
  • Gezonde voeding stimuleren op scholen en bij sportverenigingen.
  • Een gezonde leefstijl promoten bij kinderen en ouders.
  • Een uitgebreid sportaanbod dat voor iedereen in de gemeente toegankelijk is.
  • In elke kern goede toegankelijke openbare buitensport mogelijkheden

Je kunt het niet altijd alleen en dat hoeft ook niet. Door de corona crisis beseffen we meer dan ooit: goede, toegankelijke zorg is letterlijk van levensbelang. Als je zorg nodig hebt, moet die zorg er zijn. Van goede kwaliteit. Zodat niemand een belemmering voelt om hulp te zoeken. Zodat je niet maanden hoeft te wachten voordat je met een zorgverlener kunt praten.

Gelijke kansen

Wonen en woningen

Mensen die dat willen, moeten de mogelijkheid krijgen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Om dat te kunnen realiseren is het belangrijk dat mantelzorgers in onze gemeenschappen ondersteund worden. De mantelzorgmakelaars spelen hier binnen de gemeente een belangrijke rol in. D66 Bernheze vindt dat dit vanuit de gemeente blijvend ondersteund moet worden, en waar nodig uitgebouwd kan worden. 

De afgelopen jaren zijn er diverse problemen geweest op de afdeling bouwzaken. Daardoor zijn vertragingen ontstaan bij de afgifte van vergunningen en het realiseren van nieuwe bouwplannen. In alle kernen is er behoefte aan nieuwe en betaalbare woningen. Nieuwe woningen moeten zo veel mogelijk duurzaam en klimaatneutraal gebouwd worden. De gemeente moet creatief zijn met nieuwe woningconcepten zoals hofjeswoningen, tiny houses of tijdelijke en modulaire woningen. Doordat er meer eenpersoonshuishoudens zijn gekomen is er meer behoefte aan kleine woningen. We moeten bouwen, in alle kernen van onze gemeente. Waar mogelijk, en wenselijk geven we daarbij voorrang aan inwoners van Bernheze zodat zij een reële kans hebben om in de eigen gemeente te blijven wonen, dit geldt ook voor CPO bouwen (collectief particulier opdrachtgeverschap). In de COP-constructie kunnen inwoners op eigen initiatief gezamenlijk bouwen en de krachten bundelen om kostenefficiënt te bouwen. 

Gelijke kansen

Verkeer en wegen

We willen de kernen van onze gemeente veilig maken voor fietsers en wandelaars. Onnodig verkeer door de centra moet zoveel mogelijk worden geweerd. Wegen moeten zo worden ingericht dat er binnen de bebouwde kom maximaal 30 km/h gereden wordt en langzaam verkeer is het belangrijkste uitgangspunt. Nieuwe wijken moeten op een veilige manier toegankelijk gemaakt worden, zodat kinderen zonder gevaar naar school of sportclub kunnen gaan.

Bernheze heeft veel buitengebied waar de oude en smalle wegen niet altijd ingericht zijn op het moderne landbouw- en vrachtverkeer. Bermen van de doorgaande wegen dienen daardoor op verschillende plaatsen voorzien te worden van grasbetonstroken. Dat voorkomt het gevaar van diepe gaten in de berm, of overlast van fijnstof door aan gruis gereden gebroken puin.

De verbindingswegen tussen de kernen moeten ook met de fiets goed toegankelijk zijn. Daarbij moeten er vrij liggende fietspaden of brede fietsstroken zijn.

Gelijke kansen

Ondernemen in Bernheze

D66 Bernheze vindt het belangrijk dat bedrijven zich graag willen vestigen in onze gemeente. Een verbeterpunt is een soepele en meer constructieve samenwerking tussen ondernemers en de gemeente. We willen een gemeente zijn die weet wat er speelt en meedenkt bij ontwikkelingen, bij het zoeken, zien en benutten van kansen. D66 Bernheze is van mening dat de accountmanager van de gemeente de spil moet zijn die deze ambitie waarmaakt door proactief vraag en aanbod in kaart te brengen en ontwikkelingen af te stemmen om efficiënt en effectief op vragen en kansen te reageren. Bijzondere aandachtspunten zijn het tegengaan van leegstaande winkelpanden in de centra, ruimte voor kleine industrie en VAB. En het tegen het licht houden van lokale lasten voor bedrijven (ten opzichte van de omliggende gemeenten). 
Starters en lokale ondernemingen hebben behoefte aan ruimte. De gemeente moet weten wat er speelt zodat we creatief en bemiddelend kunnen handelen om bedrijven de kans te bieden uit te breiden. Bijvoorbeeld door ruimte te maken voor lokale bedrijven in Heesch west. D66 Bernheze wil dat uit te geven kavels kleiner zijn. Daarmee is het voor lokale bedrijven etc. 

Gelijke kansen

Huisvesting arbeidsmigranten

Veel arbeidsmigranten verrichten allerlei werkzaamheden op agrarische bedrijven in onze gemeente. Goede huisvesting van deze mensen vinden we een belangrijke zaak. Daarom moet de politiek goede, duidelijke, redelijke en haalbare voorwaarden opstellen om arbeidsmigranten een prettige woonomgeving te bieden. 

Gelijke kansen

Creëren werkervaringsplekken

D66 Bernheze vindt dat de gemeente-initiatief moet nemen om werkervaringsplekken aan te bieden. Ook kan de gemeente als werkgever kansen bieden aan talent en werkplekken voor mindervaliden. De gemeente werkt actief samen met bedrijven en onderwijsinstellingen om de aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt te verbeteren en zorgt voor stageplekken en reguliere banen.