Duurzaamheid en klimaat

Natuureducatie 
D66 Bernheze maakt zich sterk voor wil natuureducatie op school. Dit zorgt bij de jeugd voor betrokkenheid bij onze omgeving en voor een collectief bewustwording op het belang van duurzaamheid. We willen respectvol omgaan met natuur, restafval minimaliseren. Daarom willen we scholen ondersteunen in het opnemen van natuureducatie en ‘natuurverwondering’ in hun aanbod. 

Dit betekent bijvoorbeeld subsidie voor de aanleg en onderhoud van groene schoolpleinen, of subsidie om een vakdocent natuureducatie in te huren. D66 zal de gemeente vragen om actief met elke school in gesprek te gaan over groene schoolpleinen en natuureducatie op school, en zal de gemeente vragen om hier subsidie voor vrij te maken. 

Natuurbeheer
De natuur in onze gemeente is een kostbaar goed waar we goed voor moeten zorgen. Dat geldt voor de Maashorst, het Aa-dal en Bedaf. Wel vinden we dat we als gemeente kritisch mogen èn moeten kijken naar de kosten van gezamenlijke regelingen als het bijvoorbeeld gaat om het behoud van de Maashorst. We zijn kritisch over de kosten voor de projectorganisatie en over de kostenverdeling tussen de verschillende gemeenten. We zijn voor samenwerking als het gaat om het behoud van de Maashorst, maar willen meer geld in de natuur investeren en minder in de ondersteunende organisatie. Met de investeringen in de natuur willen we graag de kwaliteit van de natuur, maar juist ook van de natuurbeleving vergroten. Bijvoorbeeld door het kwaliteitsniveau van de natuurbeleving (paden en toegankelijkheid) in het Aa-dal op hetzelfde niveau als Berlicum brengen. Een goede natuurbeleving en toegankelijk voor alle inwoners.

Duurzaamheid en klimaat

Energietransitie & energiebesparing

Binnen de gemeente Bernheze zijn de afgelopen jaren mooie stappen gezet als het gaat om energiebesparing en energietransitie. In de nieuwbouwwijken bouwen we gasloos en de afgelopen jaren zien we steeds meer zonnepanelen verschijnen. Maar we denken dat we nog meer kunnen doen!

We zijn er voorstander van om inwoners te stimuleren om zonnepanelen op hun daken te leggen. Dat betekent ook dat we als gemeente zelf kritisch moeten kijken naar de gebouwen die in ons in beheer zijn, en waar mogelijk ook zonnepanelen gelegd kunnen worden (bijvoorbeeld op de basisscholen).

Daarnaast willen we dat bij de realisatie van Heesch-West zoveel mogelijk wordt uitgegaan van een inpassing in het bestaande landschap. Uitgangspunt daarbij is energieneutraal bouwen en benutten van eigen energiebronnen (bijvoorbeeld zonnepanelen). Dit willen we doortrekken naar de nieuwbouwwoningen in de gehele gemeente Bernheze.
Als het gaat om grootschalige energieopwekking is D66 Bernheze voor wind- en zonne-energie, maar zijn we ook voor het behouden van een duurzame en landelijke leefomgeving. Daarbij is het wat ons betreft de vraag of zeer grote windturbines vlak bij de kernen wenselijk zijn voor de leefomgeving van de inwoners. We willen daarin graag het gesprek aangaan met elkaar en verkennen wat de alternatieve mogelijkheden zijn om de klimaatdoelen te behalen en duurzaam om te gaan met onze landelijke leefomgeving, bijvoorbeeld door lokale energieopslag.

Duurzaamheid en klimaat

Toekomstbestendig bouwen

In Bernheze maken we ruimte om te wonen, leven en ondernemen. Duurzaamheid, veiligheid en bereikbaarheid zijn kernbegrippen in onze visie. D66 Bernheze wil zorgen voor voldoende geschikte woningen voor specifieke doelgroepen, zoals ouderen, starters, alleenstaanden, mensen met een beperking, arbeidsmigranten en vluchtelingen met een verblijfsstatus. Om als gemeente daarbij de regie te houden, moet de gemeente een plan maken hoe we bij kunnen dragen aan de opvang van vluchtelingen met een verblijfstatus. Toekomstbestendig bouwen is het uitgangspunt van onze woonvisie. Dat betekent het zo veel mogelijk gebruik maken van levensloopbestendig bouwen en verbouwen. Maar ook het aanmoedigen van projectontwikkeling om oude panden of leegstaande winkels te splitsen en in te richten als woonbestemming voor bijvoorbeeld starters.

Duurzaamheid en klimaat

Vrijkomende agrarische bebouwing (VAB) 

D66 Bernheze wil dat de gemeente inzet op maatwerk bij de vrijkomende agrarische bebouwing (VAB). Ondernemers moeten gestimuleerd en ondersteund worden om nieuwe initiatieven te ontwikkelen. D66 Bernheze wil dat de gemeente meedenkt wanneer initiatieven (a) verloedering tegengaan, (b) de leefbaarheid in de buurt niet in opspraak brengen, (c) in overeenstemming zijn met de centrumplannen en de agrarische ondernemers in de omgeving, (d) voldoen aan de gewenste kwaliteitsverbetering van gebouwen, (e) passen binnen de muren van de bestaande situatie. 

Duurzaamheid en klimaat

Schone lucht voor iedereen 

Schone lucht is belangrijk voor iedereen. In de afgelopen periode hebben we meerdere moties ingediend voor het meten en verbeteren van de luchtkwaliteit in onze gemeente. Daar zullen we ons ook de komende vier jaar hard voor blijven maken. Wat ons betreft begint het bij meten. Want meten is weten. Gelukkig is toegezegd dat er een vast meetpunt voor luchtkwaliteit in Bernheze komt. Dit is echter slechts de eerste stap. Inspiratie is dichtbij huis te vinden, in onze buurgemeente Meierijstad zijn op initiatief van inwoners al 130 meetpunten geplaatst. Met deze meetgegevens creëer je een betrouwbare basis om het gesprek aan te gaan. Pas dan kunnen we resultaat boeken. Hierin willen we binnen de gemeente Bernheze de inwoners actief ondersteunen bij deze kleinschalige meetpunten. Uiteindelijk moeten we van meten naar maatregelen gaan. Dit kan alleen als we luisteren naar de inwoners en lokaal de problemen bespreken. Daar zullen we ons voor in blijven zetten.

Eén van die maatregelen is het beïnvloeden van de uitstoot in onze gemeente. Boeren horen bij Bernheze, maar we moeten ook eerlijk zijn: onze leefomgeving en luchtkwaliteit heeft te lijden leiden onder de grootschalige veeteelt in de gemeente en onder de verdelingsmiddelen die gebruikt worden in de akkerbouw. We willen graag een verschuiving zien naar boeren die focus hebben op het kringloopprincipe en biologisch boeren. Boeren die volgens deze uitgangspunten willen werken moeten geholpen worden deze omslag te maken. Daar horen nieuwe verdienmodellen bij. Bijvoorbeeld door boeren te belonen voor zaken als natuur- en landschapsbeheer en waterberging. 

Het belangrijkste van deze transitie is dat je het samen doet. Gezamenlijk het gesprek voeren, zoeken naar alternatieven en oplossingen, èn samen plannen maken.