Onvoldoende regie bij verduurzamen bedrijven-terreinen.

Beeld: Jan de Wit

De afdelingen D66 Lingewaard en Overbetuwe hebben gedebatteerd over het verduurzamen van bedrijventerreinen. Naast leden waren er medewerkers van de ODRA, Omgevingsdienst IJmond en parkmanager namens bedrijventerreinen De Schalm, De Aam, Heteren Zuid en De Merm, aanwezig. De avond is afgesloten met een oogst van veertien verbeterpunten.

Knelpunten bij verduurzamen bedrijventerreinen

In een recentelijk onderzoek van TNO (1) zijn een aantal knelpunten benoemd. Tijdens het debat kwamen we dezelfde knelpunten tegen. Samenvattend: de belangrijkste knelpunten zijn onvoldoende continuïteit en regie.
 
Gedurende de avond is uitgebreid stilgestaan bij een tweetal aanpakken die een oplossing kunnen zijn voor meer continuïteit en regie. Ten eerste, de aanpak van de omgevingsdienst IJmond en ten tweede een aanpak gepresenteerd door Etienne Schiffelers, parkmanager, namens de bedrijventerreinen De Schalm, De Aam, Heteren Zuid en De Merm, Overbetuwe.

[1] Laurens Nordkamp, Jorrit Bakker e.a., 10-8-2021, TNO, Eindrapportage verduurzaming bedrijventerreinen, Kenmerk: 2020-0000675441, 54p

Omgevingsdienst IJmond

In IJmond is een meerjarige publieke private samenwerking aangegaan. In het bestuur zitten afvaardigingen van 7 bedrijventerreinen en ondernemersvereniging IJmond. De adviesgroep bestaat uit vier gemeenten, de omgevingsdienst IJmond, het Nova College en de Provincie Noord-Holland. Deze organisatie heeft 4 focusgebieden: Green Deal, Energy, de Academie (in samenwerking met het Nova College) en Circulair. Met deze organisatie is een flink aantal van bovengenoemde knelpunten aangepakt. Denk hierbij aan continuïteit, afstemming overheid en bedrijfsleven, kennisuitwisseling, opbouw van vertrouwen en centrale regie. Hierdoor is ook op eenvoudige wijze (eenvoudiger) serieus subsidiegeld binnen te halen, dat vervolgens breed ingezet kan worden.

Hoewel IJmond heel veel groter is dan de Betuwe, zijn de sprekers ervan overtuigd dat dit ook op een kleinere schaal kan werken. Tijdens de discussie waren er weliswaar bedenkingen over belangenverstrengeling. Immers de omgevingsdienst IJmond heeft nu meerdere petten op. Ze stimuleren, maar komen bij wijze van spreken een dag later handhaven. Dit werd echter niet zo ervaren. De omgevingsdienst zit in het adviserend orgaan en levert een projectbegeleider. Hiervoor had zij ook al een adviserende rol en was ze betrokken bij kennisoverdracht.

Aanpak bedrijventerreinen Overbetuwe

Vervolgens heeft Etienne Schiffelers, parkmanager, namens de bedrijventerreinen De Schalm, De Aam, Heteren Zuid en De Merm zijn aanpak toegelicht.

Parkmanagement van Overbetuwe, Stichting parkmanagement Overbetuwe, Stichting beveiliging industrieterrein de Aam, Stichting beheer PVMGZ, Stichting beheer de Merm, Stichting beheer de Schalm, Ondernemers Contact Overbetuwe (OCO), Centrummanagement, Stichting beheer Park 15. Ondernemers op bedrijventerrein de Aam en Andelst-Oost, Heteren-Noord zijn vrijwillig deelnemer in het parkmanagement, bij de andere bedrijventerreinen zijn de ondernemers verplicht deelnemer in de beheersstichtingen. Hierin zijn maar liefst vierhonderdenvijftig (450) ondernemers (zijn) vertegenwoordigd.

Het parkmanagement richt zich op vier pijlers, te weten: Energietransitie, Duurzame mobiliteit en bereikbaarheid, Biodiversiteit, Klimaatadaptatie en Circulariteit.

Gerealiseerd zijn onder andere energiescans, energie inkoop, monitoring, energieloket en een mobiliteitsfonds. Momenteel zijn er projecten in de realisatiefase zoals; kwaliteitsbehoud, biodiversiteit, zonnepark en water. En, in onderzoek; Charging facilities en Power hub.

Hoe nu verder?

Wat kan er concreet opgepakt worden vanuit de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe? Wat is er zoal nodig? 

Veertien verbeterpunten voor de Gemeenten Lingewaard en Overbetuwe zijn genoemd:

  • Bundel subsidieaanvragen;
  • Biedt als gemeente projectondersteuning en projectmanagement aan; 
  • Geef opdracht geven aan de ODRA om één FTE vrij te maken voor handhaving en deze in te zetten voor stimulering;
  • Bouw aan een langdurige relatie van vertrouwen met de ondernemers;
  • Verruim stimuleringsfondsen en toegankelijke investeringsbronnen;
  • Overheid, onderwijs en ondernemers moeten meer gaan samenwerken;
  • Continuïteit is belangrijk voor het realiseren van ambities. Verduurzaming hangt nu teveel af van individuele personen;
  • Laat ambtenaren meer vrij;
  • Haak aan bij initiatieven;
  • Bundelen van vraag en aanbod, wat is op welk terrein nodig (ook qua kennis);
  • Maak als raad duidelijk dat het verduurzaming van bedrijventerreinen verder wil versterken;
  • Vaak is geld een probleem;
  • Dezelfde doelstellingen verbindt. De wederkerigheid benoemen is heel belangrijk, dit met als doel te bouwen aan relatie en vertrouwen.

Kortom

De Gemeenten en Provincie zijn aan zet en wel op de volgende aspecten:
1) Continuïteit
2) Communicatie
3) Regie
4) Financiering