Strategisch Spel der Toekomst: Lingewaard en Overbetuwe in het nauw
Hoe kunnen we in Lingewaard en Overbetuwe als groene metropool tussen Arnhem en Nijmegen ruimte vinden voor woningen, wegen, toerisme, duurzame energie, circulaire economie, natuur en landbouw? Gebruik de informatie van de
sprekers voor het strategisch bordspel dat later op de avond gespeeld wordt.
Deze bijeenkomst is gratis voor leden en niet-leden van D66.
Frank Jongbloed: projectleider Waterschap Rivierenland. Geeft in een inleiding stof om na te denken over waterbeheer en -kwaliteit.
Claudia Swart: eigenaar CS Gebiedsontwikkeling BV. Bespreekt de kansen in gebiedsontwikkeling door het verbinden van gebiedsthema’s, zoals energietransitie, klimaatadaptatie, duurzame mobiliteit, groen en biodiversiteit, en circulaire economie.
Stefan Tempelman: speerpuntcoördinator gebiedsprocessen Groene Metrolool Regio en Beleidsadviseur strategie fysiek domein. Geeft achtergrond over de strategische keuzes die in de Betuwe gemaakt moeten worden.
Deze informatie kunt u inzetten bij het strategisch bordspel dat de 2e helft van de avond gespeeld gaat worden, waarmee we uitgedaagd worden keuzes te maken.
In dit strategische spel staan de uitdagingen van de toekomst centraal.
Frank Jongbloed
Frank heeft na zijn opleiding aan de Universiteit Wageningen gewerkt als consultant Ecologie en Water voor de gemeente Almere. Sindsdien is hij al 15 jaar werkzaam bij Waterschap Rivierenland als Projectleider Plannen. In deze functie heeft hij te maken gehad met diverse aspecten van water in het gehele werkgebied van Waterschap Rivierenland. Met zowel theoretische kennis als zijn ervaring in de praktijk weet Frank de toehoorder uit te dagen.
Claudia Swart
Claudia heeft sinds twee jaar een eigen bedrijf in gebiedsontwikkeling. Voordat ze haar eigen bedrijf startte, werkte ze 14 jaar bij Sweco, waar ze betrokken was bij tal van complexe gebiedsontwikkelingsprojecten. Momenteel is ze werkzaam voor de provincie Gelderland en de gemeente Rheden, waar ze zich bezighoudt met het versnellen van woningbouwprojecten. Daarnaast geeft ze opleidingen en trainingen op het gebied van circulaire gebiedsontwikkeling en projectmatig werken.
Stefan Tempelman
Stefan is een speerpuntcoördinator gebiedsprocessen bij de gemeente Overbetuwe. Hij speelt een belangrijke rol in het actualiseren van de Omgevingsvisie, die de strategische ambities voor de kwaliteit van de leefomgeving bevat. Stefan is ook betrokken bij specifieke projecten, zoals De Pas in Elst, waarbij het dorpse karakter van Elst wordt benadrukt. Hij heeft deelgenomen aan de Tempotafel Versnelling & Continuïteit, gericht op het versnellen van woningbouwprojecten.
Bouwen in Kernen of op het Platteland?
Kies je voor hoogbouw in de kernen of laagbouw daarbuiten? En hoe bouwen we daaromheen de infrastructuur die nodig is en houden we de dorpen leefbaar? Elke keuze beïnvloedt de toekomst.
Hoe om te gaan met water
Waar ga je water bufferen en water winnen. Hoe beïnvloedt landbouw deze wensen. De balans is fragiel.
Circulaire Economie:
Hoe zorg je voor hergebruik en minimaliseer je afval? Waar produceren we de hernieuwbare energie die de circulaire economie vraagt? Windmolens of bio centrales? De klok tikt.
Randvoorwaarden en Keuzes:
Aan elke tafel liggen dilemma’s. Welke randvoorwaarden zijn essentieel? Welke knelpunten moeten we tackelen? Jouw strategische inzicht bepaalt de koers.
Dus, neem plaats aan de tafel, denk vooruit en maak jouw zetten. De toekomst van Lingewaard en Overbetuwe ligt in jouw handen!
De resultaten worden gebruikt als input voor het komende verkiezingsprogramma van D66 Betuwe.