Wilsverklaringen: verbetering nodig voor effectieve implementatie
Tijdens de discussie over wilsverklaringen kwamen diverse deelnemers naar voren met praktische voorbeelden die aantoonden hoe slecht het vaak is geregeld met wilsverklaringen. De voorbeelden die werden belicht, brachten verschillende problemen aan het licht, waaronder het niet actueel houden van de verklaringen, het gebrek aan bekendheid bij hulpverleners en het nalaten om ze te bespreken met familieleden. Bovendien komt de vraag naar voren hoe vroeg men deze beslissingen moet overwegen om wilsonbekwaamheid te voorkomen. Wie heeft eigenlijk de autoriteit om hierover te beslissen? En hoe vaak moet men de wilsverklaring bijwerken? Moet er regelmatig een ‘toets’ worden afgelegd?
Streven naar herstel niet altijd een realistisch doel.
De huidige zorg benadrukt vaak het streven naar herstel en beter worden. Echter, voor sommige patiënten is dit geen realistisch doel meer. In dergelijke situaties is het van belang dat begeleiders goed geïnformeerd zijn over de mogelijkheden van mogelijkheden van alternatieven,.Bijvoorbeeld palliatieve sedatie, euthanasie , stoppen met eten en drinken (voor palliatieve sedatie zijn er wel beroepsrichtlijnen maar geen wettelijke). Ze moeten op de hoogte zijn van de criteria, procedures en ethische overwegingen die gepaard gaan met deze keuzes.
Wat is het juiste moment om palliatieve sedatie of euthanasie te overwegen.
Een van de uitdagingen is het vinden van het juiste moment om palliatieve sedatie of euthanasie te overwegen en te bespreken op basis van wettelijke en anderszins afgesproken criteria. Het is belangrijk om deze beslissing niet te laat te nemen, anders bestaat het risico dat de patiënt wilsonbekwaam wordt en niet meer in staat is om zijn of haar wensen kenbaar te maken. Daarom is het van belang dat begeleiders samenwerken met met primair de patiënt zelf en zo mogelijk ook met naasten om tijdig gesprekken over het levenseinde aan te gaan. Het is belangrijk om deze discussies niet uit de weg te gaan, maar ze juist op het juiste moment te voeren.
Wilsverklaring dient regelmatig herzien te worden.
Daarnaast is het noodzakelijk om de verklaringen regelmatig bij te houden en te herzien. De exacte frequentie hiervan kan afhankelijk zijn van de wetgeving en individuele omstandigheden, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de wilsverklaring up-to-date en in lijn met de huidige wensen en waarden van de persoon blijft. Dit kan ervoor zorgen dat de begeleiders de juiste informatie hebben om beslissingen te nemen in overeenstemming met de wensen van de patiënt.
Verbeter kennis en vaardigheden
Het is van belang dat er meer aandacht wordt besteed aan het verbeteren van de kennis en vaardigheden van begeleiders in de levenseindezorg. Trainingen en educatieve programma’s kunnen bijdragen aan het vergroten van hun expertise op dit gebied. Daarnaast is het belangrijk dat er duidelijke richtlijnen voor alle betrokkenen en protocollen worden ontwikkeld en tussen alle beroepsgroepen worden gecommuniceerd, zodat er een helder kader is waarbinnen deze beslissingen genomen kunnen worden.