Burgemeester Moorman neemt ideeën van jongeren over Bernheze in ontvangst.

D66 Bernheze daar kies ik voor!

Vrijdagochtend 18 februari. De raadzaal van de gemeente Bernheze. Geheel volgens afspraak stond burgemeester Marieke Moorman klaar om een afvaardiging van jongeren te ontvangen, die enkele weken eerder deelnamen aan een brainstormmiddag. Enigszins onder de indruk van het decor presenteerden Maartje, Hannah en Maud samen met Sascha Kraus van D66 Bernheze hun ideeën in een overzichtelijk rapport aan een enthousiaste burgemeester die vooral blij was vanwege de betrokkenheid. “Geweldig dat jongeren actief willen meedenken aan verbeteringen in onze gemeente”.
 
‘Een online platform voor jongeren’. ‘Een podcast waarin jongeren zowel leuke als ‘lastige’ thema’s kunnen bespreken’. ‘Borden in de dorpskernen waar een blij of verdrietig gezicht de actuele luchtkwaliteit weergeeft’. ‘Een boomplantdag voor scholen, buurten en wijken’. ‘Ondernemerschap stimuleren door meer ‘gastlessen’ van lokale ondernemers’. ‘Studieplekken inrichten in bibliotheken’. Het zijn een aantal ideeën zoals ze zijn bedacht en gepresenteerd door de groep van jongeren die op zaterdag 29 januari bij elkaar kwamen bij ’t Brouwhuis in Nistelrode.
 
De brainstormmiddag op 29 januari was een initiatief van D66 Bernheze. “Ook op lokaal niveau geven wij veel aandacht aan kansen voor jongeren”. “En in plaats van zelf van alles te bedenken, hebben wij besloten om de jongeren zelf eens uit te dagen”, aldus Sascha Kraus, lijsttrekker van D66 Bernheze. “En daar is de brainstormmiddag, met zoveel ideeën als uitkomst, goed in geslaagd”.
 
De aanbieders van het ideeënrapport, Maartje Kappers, Hannah van der Giessen en Maud van der Wielen, zijn alle drie studerend buiten de gemeente Bernheze. Net als de andere jongeren die erbij waren tijdens de brainstormmiddag. Toch zijn zij nog vaak in Bernheze te vinden. “Het is leuk als je mag meedenken over dingen die beter kunnen”. “En je krijgt niet zomaar de kans om ideeën te bedenken die door de burgemeester en lokale politiek gezien worden”, aldus de studentes.
 
De burgemeester vroeg Maartje, Hannah en Maud om op 16 maart te gaan stemmen, en ook anderen aan te moedigen om te gaan stemmen.  D66 Bernheze zal de uitkomsten van de jongerendag oppakken als punten om de komende periode mee aan de slag te gaan!