Dag van de mantelzorg

Als mantelzorger zet je je met liefde in voor een ander. Maar als er geen tijd meer over is voor jezelf of niemand aan jou denkt, is dat best pittig. Op de #DagvandeMantelzorg staan we stil bij al deze helpers. Jullie doen fantastisch werk! Het is hoog tijd dat de overheid het makkelijker maakt om mantelzorger te zijn. Wij willen meer samenwerking tussen mantelzorgorganisaties, het Rijk, gemeenten en zorgverzekeraars om overbelasting bij mantelzorgers te signaleren en voorkomen. Meer van de plannen op landelijk niveau: https://test-wp2.local/vrij-door-hulp-voor-mantelzorgers/

In Barendrecht

In Barendrecht is er gelukkig een goede ondersteuning voor mantelzorgers vanuit KijkopWelzijn en Mantelzorg Barendrecht. Bij de mantelzorgconsulent van KijkopWelzijn krijgt u advies en ondersteuning op maat en kunt u lotgenoten ontmoeten. Deze ondersteuning is gratis.

Jongere mantelzorger

Een van de programma’s die we niet genoeg onder de aandacht kunnen brengen is dat voor jongere mantelzorgers. Zorg jij voor iemand thuis? En dan niet omdat iemand de griep heeft, maar omdat iemand langdurig ziek, gehandicapt, verslaafd of depressief is. Dan ben jij mantelzorger. En dat is 10% van alle jongeren in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan een spierziekte bij je zusje, een verslaving van je vader, je moeder die vaak verdrietig en somber is of je broertje dat maar niet rustig kan doen. Zodra jij zorgt voor diegene of je vaak zorgen maakt hierover, ben jij mantelzorger. Ben je jonger dan 18, dan ben je een jongere mantelzorger. KijkopWelzijn organiseert regelmatig bijeenkomsten en uitjes voor de jongere mantelzorgers. Recentelijk is een groepje naar de Efteling geweest. Bij al van deze activiteiten is altijd professionele begeleiding aanwezig. Het contact tussen de jongere mantelzorgers onderling, als lotgenoten, is nog veel belangrijker.

Een pluim voor mantelzorgers

Met hulp van mantelzorgers kan iedereen zo lang mogelijk meedoen in de maatschappij. Daar geeft de gemeente Barendrecht graag een Pluim voor! Volwassenen en kinderen vanaf 13 jaar ontvangen de Pluim als geldbedrag. Kinderen tot en met 12 jaar krijgen een bon. De criteria:
  • U zorgt voor een inwoner van de gemeente Barendrecht;
  • Deze zorgontvanger is chronisch ziek, lichamelijk en/of verstandelijk beperkt, psychisch ziek of verslaafd;
  • U krijgt daar niet voor betaald;
  • U doet dat meer dan 8 uur per week en voor minimaal 3 maanden;
  • Uw zorgontvanger zou zonder deze mantelzorg meer professionele zorg nodig hebben.
U kunt de pluim online aanvragen, of contact opnemen met KijkopWelzijn via [email protected] of 0180 691 801.