D66 Zuidoost steunt motie tegen komst Bosma

Tijdens de stadsdeelcommissievergadering van 11 juni brachten BIJ1 en DENK een motie in met de strekking dat Tweede Kamervoorzitter Bosma (PVV) niet welkom was bij de herdenking van het slavernijverleden op 1 juli. De motie riep de gemeenteraad op zich uit te spreken en te vragen om een vervanger. D66 Zuidoost steunde deze motie.

Je leest de hele motie hier onder agendapunt 5b. De woorden van Claudia Esajas zijn opgetekend in het Parool van 12 juni, ‘Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV) bevestigt komst naar Keti Koti, stadsdeel Zuidoost wil vervanger’.

Als reden voor haar steun van de motie van BIJ1 en DENK tegen de komst van Bosma zei Esajas: “Ik begrijp de rationalisaties, maar ik ga daar niet in mee. Ik vind dat deze persoon, met deze abjecte uitspraken, de voor ons zo belangrijke dag niet mag ontheiligen van onze voorouders die geleden hebben, verkracht, vermoord, uitgebuit zijn en niet even, niet decennia, maar eeuwenlang. Er is geen cel in mijn lichaam die hier ‘ja’ tegen kan zeggen. Het maakt me niet uit wat de rationalisaties zijn.”

Met ‘rationalisaties’ doelde ze op mensen die opriepen persoon en ambt van elkaar te scheiden. Zoals blijkt uit Esajas’ woorden zijn die echter maar moeilijk van elkaar te scheiden. Esajas lichtte dit nog eens toe in het item van EenVandaag over de kwestie, d.d. 12 juni. Dat is hier terug te kijken, vanaf minuut 13:13.